Deepin Os 20.2.1 İnceleme

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular
Published in
3 min readJun 12, 2021

Deepin Os’un son sürümü olan 20.2.1 sürümünü inceleme kararı aldım. Böylelikle uzun süredir ara verdiğim Linux dağıtım incelemeleri serime de devam etme kararı aldım. Deepin Os 20.2.1 inceleme yazısı ile sizlerleyim.

İndirme ve Kurulum:

İndirmek için Deepin Os’un sitesini kullanabilirsiniz. Kurulum için de Deepin Os Kurulum rehberimi inceleyebilirsiniz. Kurulum aşamasında söyleyebileceğim bir husus var ki oda şimdiye kadar kurduğum işletim sistemleri içerisinde en sade ve kolay kuruluşlu olanı idi. Yenilenen ara yüzü sayesinde neredeyse sadece ileri, ileri yaparak sistemi kurabiliyorsunuz. Kurulum ara yüzünün de eksiksiz olarak Türkçe’ye çevirilmiş olması da bu aşamada işinizi büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

İlk Karşılaşma:

Sizi kurulum bittikten sonra ilk karşılayan ara yüz çok sade ve görsel bir ara yüz. Windows’dan geçiş yaptıysanız biraz farklı gelecek olsa da kısa sürede alışabileceğiniz, hatta seveceğiniz bir ara yüz sizi karşılıyor. Mac Os’dan alışık olduğumuz şekilde aşağıdaki bir çubukta uygulamlarımızı görebiliyoruz, alışık olmadığımız şekilde ise sistem ile ilgili ses kontrolü vb. gibi butonlar da yine burada yer alıyor. Bu çubuktan en başta yer alan menüye tıkladığımıza istersek bizi Windows benzeri bir menü karşılıyor, istersek de aşağıdaki gibi tüm uygulamaları görebileceğimiz, tüm uygulamaların aynı ekranda yer aldığı bir menü bizi karşılıyor. Kısaca ilk karşılaşmamızın olumlu olduğunu ve daha önceki sürümlerinde olduğu gibi bunda da ilk karşılaşmamızın beni etkilediğini söyleye bilirim :)

Görsellik ve Özelleştirme:

Görsellik kişiden kişiye değişecek olsa bile Deepin os gerçekten sade ve şık bir ara yüze sahip. Bunun yanında bize sunduğu menüden, çubuğa kadar bir çok kısmı özelleştirme seçeneği ile de zevkimize daha da uygun hale getirmemizi sağlıyor. Başta da dediğim gibi görsellik kişiden kişiye değişse de büyük bir çoğunluğun Deepin Os’la ilk karşılaştıklarında ondan hoşlanacağından eminim diyebilirim.

Bunun dışında özelleştirme seçenekleri tabi ki bununla sınırlı kalmıyor. Sistemin genel renk düzeninden tutun da yazı tipine hatta kullandığınız temaya kadar bir çok kısımda değişikliğe gidebiliyorsunuz. Deepin os’un bu yeni sürümünde karşımıza çıkan bir diğer yeniliklerde gece modu veya dark mod olarak adlandırdığımız siyah tema. Bu da gelen güzel yeniliklerden birisi olmuş. Saate göre otomatik temalar arası geçiş sunması da ayrı bir güzellik olmuş.

Yüklü Gelen Uygulamalar ve Mağaza

Deepin’in muhteşem de bir mağazası var. Buradan kolaylıkla istediğiniz her uygulamayı kurabiliyorsunuz. Bu nedenle yüklü gelen uygulamların da pek bir önemi kalmıyor. Yine de merak ederseniz internet tarayıcısı olarak kendi tarayıcısı geliyor, office programı olarak ise Libre Office karşımıza çıkıyor. Bunun dışında multimedya yazılımları, günlük hayatta işimize yarayacak fotoğraf düzenleme vb. uygulamaları da sistemle beraber kurulu olarak geliyor. Buradan da Deepin tam puan almayı başarıyor.

Türkçe Dil Desteği:

Yazının devamını okumak, verdiğim puanı görmek, sisteme ait diğer görselleri görmek isterseniz bloguma beklerim; https://www.aliyatarkalkmaz.com.tr/deepin-os-20-2-1-inceleme/

--

--

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular

https://ali.net.tr sürekli yeni bilgiler edinmeyi, edindiği bilgileri de blogunda paylaşmayı seven biriyim :)