Farklı Python Örnekleri
Merhabalar,
Staj yaptığım okulda, 7. sınıflara Python dersi veriliyor. Öğrencilere Python öğretirken olabildiğince günlük hayattan örnekler sunmaya çalışıyoruz. “Bunlar bizim gündelik hayatta ne işimize yarayacak?” sorusuna cevap niteliğinde örneklerle Python öğretmeyi amaçlıyoruz.
Var olan örnekler bizim için yeterli olmadığından biz üretmeye çalışıyoruz. Ben de hazırladığım örneklerin ulaşılabilir olması için paylaşmaya karar verdim. Python öğretirken/öğrenirken farklı örnekler olmuş olur diye düşündüm.
Bu örnekler başlangıç seviyesinde hazırlanmış olup mevcut örneklerle benzerlik göstermektedir. Başlayalım.
Örnekler
1-) Koşullu İfadeler
Ayşe’nin sabah okula yetişmesi için saat 7'de kalkması gerekiyor. Saatin 7'de çalması için yazılması gereken kod nasıl olmalıdır?
2-) Koşullu İfadeler
Mehmet manava gidiyor. Manavda sadece muz, elma ve üzüm var. Manav, Mehmet’e hangi meyveden istediğini sorar.
Mehmet eğer muz isterse; manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 5tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayarak Mehmet’e söyler.
Mehmet eğer elma isterse; manav hangi renk elma istediğini sorar ve Mehmet kırmızı, sarı veya yeşil elma istediğini söyler. Manav kaç kilo istediğini sorar ve kilosu 2tl olarak ödeyeceği ücreti hesaplayıp Mehmet’e söyler.
Mehmet eğer üzüm isterse; mor veya yeşil olan üzümü seçer ve mor üzüm için kilosu 3tl olarak ücret öder. Eğer yeşil üzüm seçerse, kilosuna 3.5tl ödeyecektir. Manav istediği üzümü sorar ve kaç kilo istiyorsa hesaplayıp ücreti söyler.
Mehmet’in manav alışverişinin kodları nasıl olmalıdır?
3-) Koşullu İfadeler
Efe STEAM hesabından oyun almak istiyor.
CS:GO için; 1. 2. ve 3. versiyonları bulunmaktadır. 1. ve 2. versiyonları 30tl, 3. versiyon ise 40tl dir.
Garrys Mod için; tek bir versiyon bulunmakta ve 15tl dir.
Euro Truck için; 1. ve 2. versiyonu bulunmakta ve iki versiyon da 20tl dir.
Buna göre Efe’nin seçtiği oyuna göre ödeyeceği ücreti söyleyen kod bloğu nasıl olmalıdır?
4-) For Döngüsü
Pınar öğretmen; Bartu, Hasan Efe, Elif, Kerem ve Ece’yi tahtaya kaldırır. Öğrencilerin sıraya dizilmesini ve onların teker teker ismini söylemesini ister. Bu öğrencilerin tek tek ismini söylemesi örneği Python’da nasıl kodlanır?
5-) For Döngüsü
Yağmur hastaneye gider ve hastane kayıt masasındaki cihaz, 1. 4. 7. ve 10. parmağı için parmak izi almak zorunda olduğunu söyler. Toplamda 4 kere parmak izi alacak kod nasıl yazılmalıdır?
6-) For Döngüsü İçinde Koşullu İfadeler
Kemal Gmail hesabı açmak istiyor. Kemal, parolasının içinde türkçe karakter (şçöğüİı) bulundurmamalıdır. Kemal’in parola kontrolü için yazılacak program nasıl olmalıdır?
7-) For Döngüsü İçinde Koşullu İfadeler
Mustafa telefonuna 5 kere parola isteme özelliği eklemiştir. Telefon giriş yapmak için 5 kere parola istemektedir. Buna göre 5 kere parola isteyen Python kodu nasıl olmalıdır?
8-) For Döngüsü İçinde Koşullu İfadeler
Özge 20'ye kadar olan sayıları, 10'dan küçük ve 10'dan büyük şeklindeki notlarıyla listelemek istiyor. Buna göre sayıların listesinin Python kodu nasıl olmalıdır?
9-) Koşullu İfadeler İçinde For Döngüsü
Cemil en fazla 100'e kadar ki sayılar içinden döngü kurmak istiyor. Verilen sayı kadar 1'den başlayıp 1'er 1'er sayıları yazdırmak istiyor. Buna göre Cemil Python kodunu nasıl yazmalıdır?
10-) For Döngüsü İle Koşullu İfadeler
Kullanıcıdan 3 kere parola isteyen bir sistem, eğer 3 kere doğru parola girilirse giriş yapılmasına izin vermektedir. Buna göre kodlar nasıl yazılmalıdır?
11-) Koşullu İfadeler İle For Döngüsü
Görev: Girilen kullanıcı ismi eğer “admin” ise yapılacak döngü işlemi için; başlangıç, bitiş ve artış değerleri istenecek ve bu değerlerle döngü oluşturulup sayıları ekrana yazılacak.
Eğer kullanıcı ismi “uye” olarak girilirse; sadece bitiş değeri istenecek, başlangıç ve artış değeri 1 olarak kullanılıp döngü oluşturulacak. Bu döngüde de yine sayılar ekrana yazdırılacak.
12-) İç içe For Döngüsü
Yıldızlardan kare oluşturan Python kodu.
13-) İç içe For Döngüsü ve Koşullu İfadelerle Döngüler
Görev: Oyuna başlamadan önce kullanıcıdan kaç kere oyun oynamak istediği sorulur. Daha sonra “dik üçgen, eşkenar üçgen, kare, dikdörtgen ya da daire” seçneklerinden birini seçmesi istenir.
Eğer kullanıcı dik üçgen ya da eşkenar üçgen seçerse, satır sayısı istenir ve satır sayısı kadar yıldızlarla üçgen çizilir.
Eğer kullanıcı kare seçerse satır sayısı istenir ve satır sayısı kadar, yıldızlarla kare çizilir.
Eğer dikdörtgen seçilirse, satır ve sütun bilgisi istenir ve girilen değerlere göre yıldızlarla dikdörtgen çizilir.
Eğer daire seçilirse, satır sayısı istenir ve satır sayısı boyutunda yıldızlarla daire çizilir.
Kullanıcının başta girdiği oyun miktarı kadar bir şekil seçmesi istenir. (Örneğin 10 kere şekil istenmesi).
Eğer kullanıcı belirlenen şekiller dışında bir değer girerse hata verilir.
14-) Koşullu İfadelerle Döngüler
Yenilmezler listesinden seçilen karakterin, yıldız gücünü hesaplayan program (Örneğin: Iron Man, 6 yıldız gücünde bir yenilmez).
Hazırladığım örnekleri zamanla eklemeye devam edeceğim. İyi çalışmalar.