GO Kurulumu ve Hello World

M. Sami Renkyorgancı
Kodcular
Published in
3 min readMar 5, 2022
Go Brand: https://go.dev/blog/go-brand

Herkese selamlar, bu yazı benim kaleme aldığım ilk yazım olacak. Umarım sizler için de faydalı olur. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim. Sizlere bu hikayelerimde Go programlama dilini öğrenirken aldığım notları yazıya döküp sizlerle paylaşacağım. İlk yazımda Go programlama dili hakkında temel bilgiler ve kurulumunu anlatacağım. Ayrıca olmazsa olmazımız “Hello World” ile Go’ya merhaba diyeceğiz.

Go Hakkında

Öncelikle sizlere Go programlama dilinin kısa tarihçesinden ve özelliklerinden bahsedeceğim. Go, diğer adıyla golang 2007 yılından itibaren geliştirilmeye başlamıştır. İlk versiyonu Go Kasım 2009 tarihinde duyurulmuştur. Robert Griesemer ve Ken Thompson tarafından diğer dillerin eksikliklerini çözmek ve olumlu taraflarını alacak şekilde ortaya çıkartmışlardır. Açık kaynaklı bir programlama dilidir. Ayrıca birçok işletim sistemi için derleyici versiyonları bulunmaktadır. Go, günbegün gelişmeye devam etmektedir. Günümüzde Google , Uber,Twich,Facebook ,Docker gibi birçok büyük firma tarafından kullanılıyor.

Kısaca öne çıkan özelliklerinden bahsedersek:

  • Kendi paket yöneticisi bulunmaktadır.
  • Her ne kadar C++,Java ve C# dillerinden bu konuda yaklaşımı farklı olsa da nesne temelli bir dil olduğunu söyleyebiliriz.
  • Ne kadar büyük bir go uygulaması yazılsa da çok hızlı bir şekilde derlenebilir. Buradaki hız ortaya çıkmasındaki sebeplerden biridir.
  • Go, kendisine verilmiş bellek ve ram alanını olabilecek en verimli şekilde kullanmayı amaçlar.
  • Vefalı bir programlama dilidir. Geçmiş versiyonlarda yazılmış bir proje güncel versiyonlarda da desteklenir.
  • Sade ve verimli bir dildir.

Ayrıca daha detaylı bilgi için aşağıya bıraktığım linke bakabilirsiniz.

Kurulumu

  • Buradan en güncel Go versiyonunu indirebilirsiniz.
  • Go, varsayılan olarak C:\Go konumuna kurulacaktır.Eğer farklı bir dizine kurmak isterseniz Örn: D:\Go gibi değiştirebilirsiniz. İndirme ve yükleme işlemleri tamamlayarak kurulumu bitiriyoruz.
  • Başlat menüsünden komut istemcisini açarak ekrana “go” yazıp enter’a bastığımızda ,kurulum doğru bir şekilde yapıldıysa aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkacaktır.
  • Go , kurulumunda kendisi ortam değişkenlerini otomatik olarak atayacaktır.Ama bizim çalışma dizinimizi eklememiz gerekiyor. Bunun için de Ortam Değişkenleri → Sistem Değişkenlerine “GOPATH” değişkenini ekleyelim.

Ben C:\Users \LENOVO\go adını verdiğim dizini çalışmak istediğim dizin olarak verdim. Siz de çalışacağınız dizini buraya verebilirsiniz.

Ortam değişkenlerini de ayarladıktan sonra ilk uygulamamızı oluşturup test edebiliriz. Workspace dizinimize gidip “HelloWorldGO” adında bir klasör oluşturuyoruz. Ardından helloworld.go uzantısına sahip bir dosya oluşturuyoruz. Dosyayı açıp dilediğiniz editörde( Notepad ,Visual Studio Code ) açıp aşağıdaki kodları yazıp dosyayı kaydediyoruz.

Kodlarımızı yazdıktan sonra Visual Studio Code gibi bir editör kullanıyorsanız oradaki terminal ekranını kullanabilirsiniz ya da dosyayı oluşturduğumuz dizinde komut istemcisini açabilirsiniz.

Terminal ekranını açıktan sonra ekrana “go run helloworld.go” komutunu yazıyoruz. Ekranımıza yazdırdığımız cümleler çıkacaktır. Ayrıca bunun yerine “go build” komutunu yazarsanız ,böylece ilk programımız derlenecek ve HelloWorldGO.exe adında bir dosya oluşturacaktır. Daha sonra oluşturulan bu HelloWorldGO.exe dosyasını çalıştırarak programımızın neler yaptığını görebilirsiniz.

Böylece Go ortamımızı hazırladık ve ilk Go kodumuzu yazdık. Daha detaylı bilgiler için Go dökümanını inceleyebilirsiniz.

Ayrıca online olarak kodumuzu yazıp kullanabileceğimiz bir editör mevcut.

Son Sözler

Bu yazımda sizlere Go kurulumunu ve ilk “Hello World” kodunu yazmaktan bahsettim. Önümüzdeki ilerleyen günlerde bende öğrendikçe Go hakkında sizlere yeni yazılar yazmaya devam edeceğim.

Okuduğunuz için teşekkür ediyorum İyi Kodlamalar.

--

--

M. Sami Renkyorgancı
Kodcular
Writer for

I am a young computer engineer, and I want to keep a diary of my work-related experiences. I hope to evolve as a new writer. I want to share what I learned with