Postman Nedir?

Duygu Demirbaş
Kodcular
Published in
3 min readNov 21, 2020

Postman backend apilerini test etmek için oldukça kullanışlı bir rest client’tır. Eğer elinizde var olan bir API’yi hızlıca test etmek sonuçlarını incelemek isterseniz Postman kullanıcı dostu arayüzü ile işlerinizi oldukça kolaylaştırıyor. Hazırladığınız request’leri export edip arkadaşlarınızla da paylaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda requestler arası veri aktarabiliyor, bir api’nin çıktısını diğerinin outputu olacak şekilde geliştirme yapabiliyorsunuz. Çok az Javascript bilgisi ile hızlıca testler yazabiliyor, yazdığınız testleri kaydedip sonra tek bir tık ile çalıştırabiliyorsunuz.

Postman’i ilk açtığımızda aşağıdaki gibi bir arayüz görüyoruz.

postman arayüz

Yukarıda sol üst köşede New butonuna basarak yeni Requestler oluşturabilir, Import butonuna basarak yeni bir collection import edebilir, Runner butonuna basarak otomatize bir şekilde testlerimizi çalıştırabiliriz. Yeni workspace’ler oluşturabiliriz.

postman collections

Sol tarafta Requestlerimiz ve Requestleri gruplayabildiğimiz Collection’ları görebilir, History tabından collectionlar üzerindeki değişikliklerimizin tarihçesini görebiliriz.

Request tabında GET/POST vs ilgili HTTP methodunu seçip URL kısmına call etmek istediğimiz API’nin adresini yazıp, SEND butonu ile istek gönderebilir, sonucunu gözlemleyebilir, SAVE butonu ile requestimizi kaydedebiliriz.

postman arayüz

Params => gerekli parametreleri key, value olarak gönderilebilir.

Authorization => API’lere erişmek için yetkilendirme gerekmektedir, bir kullanıcı adı / şifre ya da bearer token vs bu kısımdan set edilir.

Headers => İhtiyacınıza göre header parametreleri buradan gönderilir, content type JSON gibi.

Body => Bir istekteki ayrıntıların özelleştirebildiği kısımdır.

Pre-request Script =>Bir request gönderilmeden önce çalışan kısımdır, genellikle request’in doğru çalışması için gereken ortam değişkenlerinin set edildiği yerdir.

Tests => Bu kısım API’yi test edeceğimiz test scriptlerinin yazıldığı kısımdır.

Postman’de Console Log Yazmak

Postman’de aşağıdaki gibi log yazabiliriz : console.log('This is a log.')

Postman’de console’u açmak için sol altta status bar alanında bulunan “Postman Console” butonuna tıklayınız. (Ctrl + Alt + C)

Postman Console Ctrl + Alt + C

Collection Export / Import Etmek

Yazdığımız collection’larda set edilmiş tüm parametreleri, yazılmış tüm testleri export ederek paylaşabiliriz. Sağ üst köşedeki Import butonu ile de bizimle paylaşılan dosyayı import edebiliriz. Collection sağ tık Export diyerek bilgisayarımıza kaydedebiliriz.

Postman’in kullanımını daha detaylı olarak incelediğimiz aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz.

  1. Postman’de API’ler arası veri aktarımı
  2. Postman’de Collection, Global ve Environment Variable Tanımlamak
  3. Postman’de Test Yazmak ve Testleri Bir Tık İle Çalıştırmak

Beğendiyseniz alkışlayarak ya da paylaşarak destek olabilirsiniz.

--

--