Python — Veri Tipleri

MUSTAFA YILDIZ
Kodcular
2 min readJun 9, 2022

--

Verilerin alabileceği kimlikler vardır. Tüm veriler ya metin tipinde ya aritmetik cebir tipinde ya da mantık cebri tipindedir. Bu verilerden belli düzenlere göre yapılar oluşturulur. Bu oluşturulan yapılara veri yapıları denir. Oluşturulabilecek veri yapıları ise liste, sözlük, demet ve küme’ dir.

Verilerin Tipleri:
String — Integer — Float — Boolean
Verilerin Yapıları:
Liste — Sözlük — Demet — Küme

Verilerin Tipleri:

String:
a = “Dünya üzerinde 7 kıta vardır.”
a Burada değişkendir. Dünya üzerinde 7 kıta vardır. Cümlesi ise değerdir. Değişkenin tipi ‘String’ tir. Karakter dizisidir. Karakterler D ü n y a ü z e r i n d e 7 k ı t a v a r d ı r . cümlesinin karakterleridir. Anlamı metin tipinde değer alır, tutar manasındadır. str() komutu ile herhangi bir değişkenin tipi bu tipe dönüştürülür. Değerler komut parantezlerinin içine yazılır. Örnek:
g = str(11)
g değişkeni 11 tam sayısını tutuyor. Bu yüzden tipi string değil fakat ben str() komutunu kullanarak g değişkenini artık başka bir tipe dönüştürdüm. Bunu type() komutu ile görebiliriz. print(type(g)) emri ile istediğim değişkenin tipini görürüm.

Integer:
b = 5
b değişkeni integer tipindedir. Tam sayı değerini tutar. int() komutu ile herhangi bir değişkenin tipi bu tipe dönüştürülür. Örnek:
k = int(“Makineler düşünebilir mi ?”) ==> ‘ValueError’ !
h = bool(“Acıktım.”)
k değişkeninin tipi integer değil. M a k i n e l e r d ü ş ü n e b i l i r m i ? karakter dizisinden oluşan Makineler düşünebilir mi ? metnini tutuyor. int() komutu ile bu karakter dizisini hiçbir aritmetik tipe dönüştüremem. Bu yüzden hata alırım: ‘ValueError’ ! Anlamı değer hatası. Ama mantık cebri tipine dönüştürebilirim. Doğru veya yanlış… Varsayılan olarak her değer true değerindedir. h ismindeki değişkeni bool() komutu ile mantık cebri tipine dönüştürmeyi başardım. print(h) => Çıktı: True

Float:
c = 3.14
c değişkeni float tipindedir. Ondalıklı sayı değerini tutar. Ondalıklı sayı tipine sahiptir. Başka bir tipteki değişkeni bu tipe dönüştürmek için float() komutu kullanılır. Örnek:
p = float(31) ==> Çıktı: 31.0
float() komutu ile tam sayı değeri artık ondalıklı sayı değerine sahip oldu. Boolean tipindeki bir değişken float tipine dönüştürülebilir.

Boolean:
d = true
d değişkeni boolean tipindedir. Mantık cebrinden bir değer tutar. Komutu ise bool()’ dur.

Devamında “VERİLERİN YAPILARI” ndan bahsedeceğim…

Kurcalayıp çözemediğiniz bir şey olursa bana 7/24 hiç çekinmeden sorabilirsiniz. Emin olun ki kesin dönerim.

LİNKLER:

Facebook => https://www.facebook.com/profile.php?id=100079920173000

İnstagram => https://www.instagram.com/01yildizmustafa/

Twitter => https://twitter.com/01yildizmustafa

Pinterest => https://tr.pinterest.com/01yildizmustafa/_saved/

Tumblr => https://www.tumblr.com/blog/01yildizmustafa

Linkedln => https://www.linkedin.com/in/01yildizmustafa/

--

--