Python Neden Bu Kadar Popüler?
6 maddede Python’un son dönemlerdeki popülaritesinin nedenleri.
Python programlama dilleri arasında işlemesi ve öğrenmesi en kolay dillerden biridir. Söz diziminin açıkça tanımlanması yazımını; basit arayüzü ise, okunabilirliğini kolaylaştırmaktadır. Python’un standart kütüphanelere erişim yeteneği de bir diğer avantajıdır. UNIX, Windows ve Macintosh gibi platformlara ara birim değişikliği gerektirmeden taşınabilir.
Python’un kaynak kodlarının bakımı kolaydır ve interaktif mod kullanımına izin verir. Veri madenciliği ve derin öğrenme de dahil olmak üzere çok geniş bir çalışma aralığına sahip olması Python’un popülerliğini arttıran bir diğer nedendir. Tüm bu özellikler, programlama diline yeni başlayanlardan Google gibi bilgisayar devlerine kadar geniş bir kullanıcı profilinin Python’u tercih etmesini sağlamıştır. Google’ın ardından Wikipedia, Yahoo, Cern, NASA gibi kuruluşlar da Python programa dili ile geliştirmeler yapmaya başlamışladılar. Akademik alanda da popülerliği git gide artan Python, bilgisayar alanında eğitim gören öğrencilerin temel eğitim adı altında öğrendikleri diller arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Her dönem tercih edilen Python’un son dönemlerdeki kullanımı ise ciddi bir ivmelenme gösterdi. İşte bu hızlı artışın nedenleri:
1. Aktif Kullanıcı Toplulukları
Python, uzun süredir kullanılıyor olmasının da avantajı ile, amatör seviyeden uzmanlara kadar geniş bir kullanıcı ağına sahiptir. Özellikle bireysel programlamada bilgiye ve gerekli dokümanlara ulaşım ciddi bir sorundur. Python’un sahip olduğu geniş kullanıcı kitlesi ve bu kitlenin oluşturduğu aktif kullanıcı toplulukları sayesinde ise, bu sorun Python için büyük ölçüde giderilmektedir. Programlama sırasında karşılaşılan sorunlar kısa sürede bu topluluklardaki kullanıcılar tarafından çözülebiliyor veya eğitim amaçlı dosyalar yine bu platformlarda kullanıcılar tarafından paylaşılıyor.
2. Sponsor Desteği
Programlama dillerinin popülerliği, özellikle dev klasmanındaki şirketlerin bu dilleri çalışmalarına entegre etmesiyle büyük ölçüde artar. Şirketlerin seçtiği yazılım dilini uygulamalarında kullanmaları yanında, destekledikleri bu dillerin öğrenilmesi içinde çeşitli eğitim araçları üretirler. Dilin yaygınlaşmasını sağlayan bir diğer faktörde bu eğitim araçlarının varlığıdır. Python’un dev sponsoru ise Google. Google, 2006 yılından beri Python’u birçok platformuna ve uygulamasına entegre etti; destek araçları ve dokümanları üretti. Python’u kullanan diğer şirketler arasında Disney, Mozilla ve Bank of America da bulunuyor.
3. Büyük Veri’de Python
Python, R’ dan sonra veri biliminde kullanılan en yaygın ikinci programlama dilidir. Yapay zeka, derin öğrenme, bulut sistemi de dahil olmak üzere son dönem teknolojilerinde kullanımı da artmıştır. Python’un kolaylıkla verileri analiz edebilme yeteneği ve kullanışlı arayüzü, tercih edilmesinin nedenleri arasındadır.
4. Sahip Olduğu Geniş Kütüphane
Python, sahip olduğu geniş kütüphane tabanı ile yazılım sürecini hızlanmasını sağlar. SciPy ve NumPy gibi bilimsel hesaplamalardan Django gibi web geliştirme araçlarına kadar gerekli doküman desteği sağlayabiliyor. Makine öğrenmesinde kullanılan scikit-learn ve doğal dil işleme yazılımı nltk gibi daha spesifik alanlarda kullanılan destek kütüphaneleri de bulunuyor.
5. Güvenilir ve Etkili
Python’un farklı platformlarda herhangi bir verim kaybına uğramadan kullanılabiliyor oluşu tercih edilmesinin bir diğer nedenidir. Web geliştirme, masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar veya donanım araçlarına kadar, aynı kod farklı platformlarda sorunsuz çalışabiliyor.
6. Ulaşılabilir
Python, kolay kullanılabilirliğinin yanında ulaşılması en kolay yazılım dillerinden biri. Eğitim programlarından spesifik alanlardaki araçlarına kadar her türlü uygulamasına rahatlıkla ulaşılabiliyor. Bu durum, özellikle yazılım dillerine yeni başlayan kullanıcıların Python’u tercih etmesine neden oluyor.
Yazının sonuna gelenler ve kapak fotoğrafını anlamayanlar için ufak bir bilgi.
Python yazılım dilinin ismi İngiliz komedi grubu Monty Python’dan esinlenerek konulmuştur.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi ile ilgileniyorsanız hemen aşağıdaki formdan Haftalık Bültenimize abone olabilirsiniz.
Yazıyı beğendiyseniz de bizi Medium üzerinden takip edip desteğinizi gösterebilirsiniz.