Solus Os İnceleme

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular
Published in
3 min readSep 2, 2019

Solus Os uzun zamandır incelemeyi düşündüğüm dağıtımlardan bir idi. Dağıtım incelemelerine de yeniden başlayınca bu fırsatı kaçırmadan hemen kurup denedim. Tecrübelerimi de şimdi paylaşacağım. Yazıya geçmeden söyleyeyim Solus Os’un Budgie arayüzlü versiyonunu inceledim. Bu yazı beğenilirse Mate arayüzünü de incelemeyi düşünüyorum.

Kurulum:

Kurulum ekranı gayet anlaşılır hiç bir şey bilmeyen bir kullanıcının bile anlayacağı bir şekilde hazırlanmış. Bu ekranda tek şikayet Türkçe olmamasına olabilir. Geriye kalan konularda gayet temiz bir arayüzü var. Kurulumunun da diğer dağıtımlarla aynı zamanda olduğunu yani genel olarak kısa sürdüğünü söylemek mümkün. Daha önce herhangi bir işletim sistemi kurmuşsanız bunu da kolaylıkla kurabilirsiniz. Zaten genel olarak da Linux kurmanın kolaylığını temiz arayüzü sayesinde Solus son noktasına kadar kolaylığı ve sadeliği elinden bırakmamış. Sadece ileri-ileri yaparak bile kurmanız mümkün.

Genel Arayüzü:

İlk başta sizi karşılayan ekran asla yabancılık çektirmiyor. Gayet canlı renkler ile, sizi karşılayan sıcak masaüstü resmi ile içinize bir ferahlık geliyor. Asla “neredeyim ben, şimdi ne yapmalıyım” diye düşünmüyorsunuz. Özellikle ilk defa bir Linux dağıtımı kuracaksanız Solus bu anlamda sizin için iyi bir seçim olabilir. Kısmen Windows’a da benzeyen yapısı sayesinde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Bunun yanında aradığınız programı kolaylıkla bulabileceğiniz menüsü ile, standart bir masaüstü ortamı ile, her türlü ihtiyacınızı karşılayan alta ki çubuğu (başlat çubuğu) ile gayet tanıdık ve uyumlu bir ortam sizi bekliyor.

Uygulama ve Sürücü Desteği:

İlk olarak sürücü desteğinden başlayacak olursak tüm Linux dağıtımlarında olduğu gibi hiç bir sorun yaşamayacağınızı kolaylıkla söyleyebilirim. Uygulama desteğine gelecek olursak da yüklü gelen uygulamalar günlük işlemleriniz için fazlasıyla yeterli. Bunlar yetmez veya biraz daha fazlasını isterseniz de “Uygulama Merkezi”ni kullanarak istediğiniz uygulamayı tek tıkla yükleyebilirsiniz. Yine aynı şekilde bu uygulama üzerinden yüklü olan uygulamaları kolaylıkla güncelleye bilir veya kaldırabilirsiniz. Kurulu gelen uygulamlardan bazılarını söyleyecek olursak da;

Libre office, Gnome MPV, Mozilla Firefox, Thunderbird, Sürücü yükleme yazılımı, müzik oyantıcısı :)

Kişileştirme Seçenekleri:

Kişileştirme seçeneği olarak bir çok seçeneği size sunduğunu söyleyebilirim. Budgie masaüstünü de kullandığı için zaten bir çok kişileştirme seçeneğini kendinize göre ayarlayabilir, istediğiniz kadar panel ekleyebilir, temalar arasında geçebilir, yazı ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Yani ihtiyacınız olacak tüm özelleştirme seçeneklerini sunuyor.

Olumlu ve Olumsuz Yanları:

Olumlu:

  1. Alışması kolay sade arayüzü.
  2. Driver yöneticisi ve uygulama mağazası.
  3. Kişileştirme seçenekleri.

Olumsuz:

  1. Uygulama mağazasında az sayıda uygulama olması.
  2. Kurulum arayüzünün Türkçe olmaması.
  3. Türkçe’ye çeviride bazı yerlerde sorunlar olması.

Alternatif İşletim Sistemi:

Solus Os’a alternatif olarak Ubuntu Budgie önerebilirim.

Yazımın benzerlerini okumak isterseniz bloguma da beklerim;

https://www.aliyatarkalkmaz.com.tr/2018/06/solus-os-inceleme.html

--

--

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular

https://ali.net.tr sürekli yeni bilgiler edinmeyi, edindiği bilgileri de blogunda paylaşmayı seven biriyim :)