Spring Web Servisi Clever Cloud ile Yayınlamak

Bedrettin Akyüz
Kodcular
Published in
4 min readNov 8, 2021

Merhaba , önceki yazı da spring rest servisini tomcat server da ayağa kaldırıp, yerel de kurduğumuz mongo db ile bağlantısını gerçekleştirmiştik. Bu aşamada , uzak sunucuya hem mongo veri tabanını hem de spring web servisimizi deploy ederek uzaktan erişilebilir hale getireceğiz.

Uygulama ve veri tabanı sunucusu olarak clever cloud platformunu kullanacağız . Bu platform bir çok dili ve uygulamayı destekliyor . Geliştiriciler için ücretsiz deneme olanağı da sağlıyor.

Siteye üye olarak veya github üyeliğimiz ile giriş yapabiliyoruz. Ben github kullanıcımla giriş yaptım .

Önceki yazıda oluşturduğumuz veya kendinize ait projenin ana dizininde clevercloud isimli klasör oluşturarak içerisinde clever cloud deploy ayarlarımızı barındıran maven.json dosyasını ekliyoruz.

Açılır menüden create -> an application seçeneğini seçiyoruz . İlk önce web servis uygulamamızı deploy edeceğiz.

İlk seçenek ile yerel bilgisayarımızda bulunan uygulamayı deploy edebilir veya github hesabımızda bulunan uygulamalardan birini seçerek deploy edebiliriz .

Ben projeyi github a daha önce yüklemiştim burdan deploy edeceğim . Bu sayede projeyi github da her güncellediğimde otomatik olarak sunucuda işlem yapmadan otomatik olarak deploy ediliyor.

Uygulama dilini seçerek seçerek devam ediyoruz. Bizim projemizi JAVA + MAVEN seçeneği karşılıyor.

Proje ismini , açıklamasını yazarak create ile projeyi oluşturuyorz.

Uygulamamızı yükleyeceğimiz proje oluşturuldu . Database oluşturmak istiyorsak bu aşamada seçebiliyoruz. MongoDb seçerek devam ediyoruz.

Ücretsiz seçeneğini seçerek veri tabanını oluşturuyoruz.

Servis sunucu da deploy edildi artık spring uygulamamız sunucuda çalışır durumda .

Not: Github dan projenizi deploy ettiyseniz bu aşamada mvnw ile ilgili permission hatası alabilirsiniz. Proje klasöründe git update-index — chmod=+x mvnw komutunu çalıştırıp değişiklikleri github a yükledikten sonra hata giderilicektir.

Veritabanı bağlantısı ile ilgili ayarlar sayfasından connection uri sini kopyalayıp projenin application properties dosyasına ekledikten sonra uygulama ve veritabanı bağlantısını gerçekleştirmiş oluyoruz.

Servisi test etmek için uygulama ayarlarında bulunan domain name e ihtiyacımız var. Burada kendi istediğimiz domain i de ekleyip kullanabiliriz. Testler için postman kullanacağız. Postman kurulumu ve kullanımı oldukça rahat bir uygulama . Detaylı bilgi için kendi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Linklerimizi hazırlamak ta oldukça kolay . Kopyaladığımız domain name sonunda controller da belirlediğimiz uzantıları ekliyoruz . Burda dikkat etmemiz gereken nokta metotlar için get,post,put,delete yöntemlerinden hangisini belirlediysek istek başlığında onu belirtiyoruz.

Kitap ekleme metodunu kullanmak için . İstek gövdesinde book sınıfının parametrelerini json data ile gönderiyoruz. Kitap eklendi mesajını aldık.

Eklediğimiz kitapları göstermek için get metotunu çağırıyoruz. Kitaplarımız liste halinde geldi.

Repository de isme göre ve yazara göre arama yapabilmek için metot eklemeleri yapmıştık. Controllerı incelerseniz, isme göre arama yapmak için get metodunun sonuna kitap ismini beklediğini görebilirsiniz. İsme göre aramayı da çalıştırmış olduk.

Not : Güncel fiyatlandırma için sayfayı kontrol edin

--

--

Bedrettin Akyüz
Kodcular
Writer for

Software Developer , Usually #Java find me at Linkedin|Github/@bedrettinakyuz