Ubuntu’da Flatpak ile Uygulama Yükleme

Mustafa
Kodcular
Published in
3 min readMar 25, 2024

Linux Kullanıcıları İçin Flatpak: Yenilikçi Paketleme Formatı

Linux

Giriş:

Flatpak Nedir ve Ne İçin Kullanılır? Flatpak, uygulama geliştiricilerinin işlerini kolaylaştıran ve Linux kullanıcılarına uygulamaları kolayca yüklemelerini sağlayan yeni nesil bir paketleme formatıdır. Özellikle geçmişte, farklı dağıtımların ve sürümlerinin gerektirdiği farklı paketlerle uğraşmak ve bağımlılık sorunlarıyla başa çıkmak zordu. Ancak Flatpak, tek bir paketle tüm dağıtımlarda çalışabilen uygulamaların oluşturulmasını sağlayarak bu zorlukları ortadan kaldırır. Ubuntu için bir paket, Fedora için bir paket ve Arch için bir paket yapmak yerine, tek bir paket yapabilirler ve bu tek paket, her yerde çalışır.

Avantajları:

  1. Evrensel Uygulama Dağıtımı: Flatpak, Canonical’ın Snap teknolojisine benzer şekilde, farklı Linux dağıtımlarında aynı paketin çalışmasını sağlar. Bu, geliştiricilerin uygulamalarını yayınlamayı ve kullanıcıların bunları tüm Linux ekosisteminde kolayca kullanmasını sağlar.
  2. Güvenlik ve İzolasyon: Flatpak ve Snap gibi paketleme formatları, uygulamaları sistemin geri kalanından izole ederek güvenlik sağlar. Sandbox yöntemiyle uygulamaların diğer sistem bileşenlerine erişmesi sınırlanır, bu da kötü amaçlı yazılım tehditlerini azaltır.
  3. Bağımlılık Yönetimi: Flatpak, uygulamaların gereksinim duyduğu tüm bağımlılıkları paket içine dahil ederek çalışmasını sağlar. Bu, kullanıcıların farklı kütüphanelerle uğraşma ihtiyacını ortadan kaldırır.
  4. Kullanıcı Kontrolü: Hem Flatpak hem de Snap, kullanıcılara uygulamaların davranışı hakkında daha fazla kontrol sağlar. Hangi kaynaklara erişebilecekleri, hangi dosyalara erişebilecekleri ve hangi izinlere sahip olacakları gibi konularda kullanıcılar daha fazla esnekliğe sahiptir.

Flatpak Kurulumu:

Ubuntu’da Flatpak’ı kurmanın en hızlı ve güvenilir yolu, komut satırını kullanmaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek Flatpak’ı kurabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz:

  1. Terminal penceresini açın.
  2. Flatpak’ı yüklemek için şu komutu çalıştırın:
sudo apt install flatpak
  1. Flathub deposunu eklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın(Flathub’ı etkinleştirmek için):
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
  1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın (isteğe bağlı, ancak önerilir).

İşte bu kadar! Ubuntu sisteminize Flatpak’ı kurdunuz ve Flathub’ı etkinleştirdiniz. Şimdi Flatpak uygulamalarını komut satırından yüklemeye ve kullanmaya başlayabilirsiniz. İyi kullanımlar!

GNOME Software’u ve Flatpak eklentisini yükleyerek Flatpak uygulamalarını grafiksel bir arayüzle de yönetebilirsiniz. Bunun için şu komutları kullanabilirsiniz:

sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak gnome-software
GNOME Software

Yukarıdaki adımları takip ederek Ubuntu sisteminize Flatpak’ı kurmuş ve kullanıma hazır hale getirmiş olacaksınız. Artık yeni uygulamaları Flatpak formatında kolayca yükleyebilir ve kullanabilirsiniz.

Sonuç:

Snap ve Flatpak arasındaki tartışmalar devam etse de, her iki formatın da kendine özgü avantajları, takipçileri ve yazılım olanakları bulunuyor. Flathub(https://flathub.org/) gibi Flatpak uygulamalarının yayınlandığı ana platform, şimdiye kadar Snap’in sahip olmadığı binlerce uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Her iki formatın da gelişmeye devam ettiği ve kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt vermek için çaba gösterdiğini söyleyebiliriz.

Flathub

#flatpak #linux #ubuntu

--

--