UTM Kod Neden Kullanılır?

Mustafa Enes Erdoğan
Kodcular
Published in
2 min readJun 25, 2018
UTM Kod Neden Kullanılır?

Ölçümleme; dijital mecralarda yaptığımız işlemlerin sayısal verilerle anlamlandırılmasıdır. Bu sayede performans analizini en doğru şekilde yapabilir, iyileştirme kararları alınabilir. Dijital performansı ölçümlemeye yardımcı olan UTM kod kullanımı, bunun için oldukça önemli bir araçtır.

UTM takip kodu, dijital mecralarda gerçekleştirilen kampanyaların verimliliğini ölçümlemede yardım eden bir link kodlamasıdır. Linklere verilen bu takip kodları ile kullanıcıların kampanyalarda gösterdiği davranışlar; mecraya, kullandığı cihaza, cep telefonu işletim sistemine, hatta sayfa içindeki görselde nereye tıkladığına dair bir çok konuda ayrıştırılabilir. Bu tür analizlerin bir çoğu Google Analytics ile de izlenebilir. Ancak; daha net ve ölçümlenebilir sonuçlar için UTM kod kullanmak, trafiğin kaynağını daha iyi analiz etmeye yardımcı olur.

Örneğin; Facebook’ta 1 kampanyada 2 ayrı reklam seti oluşturduğumuzu, ikisinin de farklı kampanya adına sahip olduğunu ve aynı linke yönlendirildiğini varsayalım. Reklam tıklamalarını böylece hangi kampanyadan geldiğine göre Google Analytics’te ayrıştırmış oluruz. Elbette Facebook’ta da reklamların performansı ayrı olarak da görülmektedir.

Bir başka örnekte; bir sayfada hem sayfa başında hem de sayfa sonunda “Satın Al” butonu olduğunu varsayalım. Sayfanın üst kısmındaki buton linkine utm_content=sayfabasi, sayfanın alt kısmındaki buton linkine de utm_content=sayfasonu kodlarını eklediğimizde hangi butonun daha iyi performans gösterdiğini ölçümlemiş oluruz.

Utm Kod Nasıl Oluşturulur?

UTM kod; bir Google Analytics platformu olan https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/ sayfasından oluşturulmaktadır.

Utm kod belirlenirken, 5 parametre mevcuttur. Link oluşturulurken; source (kaynak), medium (aracı) ve campaign name (kampanya) parametrelerinin kesin olarak tanımlanması gerekmektedir. Yapılan kampanyalara veya linkin kullanılacağı mecralara göre farklı parametreler eklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Campaign Source (Kampanya kaynağı): utm_source -> Linkin tıklama aldığı kaynakların ne olduğunu tanımlar. Örneğin; Twitter, milliyet, vb.

Campaign Medium (Kampanya aracı): utm_medium -> Linkin hangi araç yardımıyla verildiğini tanımlar. Örneğin; banner, metin, e-posta, sms, vb.

Campaign Name (Kampanya adı): utm_campaign -> Linkin hangi kampanyaya ait olduğunu tanımlar. Örneğin; bahar kampanyası, 3al2ode, sezon kampanyası, vb.

Campaign Term (Kampanya terimi): utm_term -> Kampanyadaki anahtar kelimeyi tanımlar. Örneğin; dijital pazarlama hakkında içeriğe sahip bir linkin utm_term parametresine dijital eklenebilir.

Campaign Content (Kampanya içeriği): utm_content -> Linkin hangi içerik aracılığıyla geldiğini tanımlar. Örneğin; yukarıdaki örnekte olduğu gibi sayfa başı, sayfa sonu gibi ayrı ayrı etiketlenir.

Bu bilgileri girdikten sonra link aşağıdaki şekilde oluşmaktadır. Ayrıca; link kısaltma seçeneği de sunulmaktadır.

Google Analytics’te UTM Kodları Nasıl Görünür?

Google Analytics’te Davranış > Tüm Trafik > Kaynak adımlarını izleyerek web sitesine gelen trafiğin hangi kaynaklar aracılığıyla geldiğini görebilirsiniz. Örneğin; yalnızca Twitter’da paylaşılacak bir bahar kampanyası için utm_source: twitter, utm_medium: sosyalmedya, utm_campaign: bahar olsun. Link; “mustafaeneserdogan.com?utm_source=twitter&utm_campaign=bahar&utm_medium=sosyalmedya” şeklinde oluşur.

UTM link oluştururken kelimelerin arasında boşluk bırakılmamalı ve kelimelerde Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Yukarıdaki örnekteki gibi utm_medium, sosyal medya olarak ya da sosyal-medya şeklinde yazılmalıdır. Aksi halde farklı semboller yer alacaktır ve link okunmaz duruma gelecektir.

Google AdWords aracılığıyla gelen ziyaretler ise otomatik olarak google / cpc şeklinde görülecektir.

URL parametreleri için daha detaylı bilgiye Analytics Yardım sayfasından ulaşabilirsiniz.

--

--