Yurtdışına Hizmet Verecek Yazılımcılar Sözleşmelerinde Hangi Konulara Dikkat Etmeleri Gerekli ?

Freelancer yazılımcılar için bazı kritik bilgiler

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Kodcular
5 min readJun 8, 2019

--

Güncelleme-1: Kasım 2022( Yurt dışına düzenlenecek faturada danışmanlık yazması ve hatalı Nace kodu nedeni ile vergi avantajının kaybedilmesi ile ilgili bölüm eklendi)

Güncelleme-2:Aralık 2023(Yurtdışına verilen yazılım,tasarım veri analizi, mühendislik gibi hizmetlerde kazanç istisnası %50'den %80'e çıkarıldı.

Yurtdışındaki bir firmadan yazılım hizmeti vermek üzere teklif aldınız. Sözleşme sürecinde dikkat etmeniz gereken vergisel konular nelerdir ?

1-Vergi avantajı konusu

Bilindiği üzere yurtdışına yazılım hizmeti verilmesi durumunda % 80 oranında vergi avantajı mevcut. Bu avantaj sadece şahıs firmaları için değil, limited ve anonim şirketler içinde mevcut.

Bu noktada ileride problem yaşamamak için sözleşmenizde danışmanlık hizmeti yerine mutlaka mühendislik hizmeti yazmanızı öneriyorum. Bunun nedeni kanunlarımızda yurtdışına verilen danışmanlık hizmetleri için bu avantaj mevcut değil. Hatta bu konuda maliyenin vermiş olduğu bir olumsuz özelge de mevcut. İlgili özelgeye buradan ulaşabilirsiniz.

Sistem kayıtlarının tetkiki neticesinde; faaliyet konunuzun “işletme ve diğer danışmanlık faaliyetleri” olması ve ayrıca Kanada mukimi şirket adına düzenlenen faturanın “danışmanlık bedeli” şeklinde düzenlenmesi nedeniyle, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (13) numaralı bendinde yer alan indirimden faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.

Zaman zaman mühendislik hizmetleri ile danışmanlık hizmetleri birbirinden ayrılması mümkün olmasa da benim önerim, bu tip maliyenin insiyatif kullanmasını gerektirecek konulara gerek kalmadan sözleşmenize mühendislik hizmetleri yazmanız.

Ek olarak katma değer vergisi avantajı için ise verdiğiniz hizmetten TR’ de yararlanılmaması gerektiği için sözleşmenizde hizmet vereceğiniz bölgeye dikkat etmenizi öneririm.

2-Yurtdışından gelecek fatura bedellerinde banka kesintileri konusu

Örnek olarak aylık 5000 USD fatura düzenlediniz.

Ancak hesabınıza 90 USD kesinti ile geçti. Öncelikle bu kesinti tutarı gider olarak dikkate alınır. Yurtdışında bankanıza döviz cinsinden bir bedel geldiğinde para size gelene kadar aşağıdaki yolu izliyor.

Bu süreçte zaman zaman masraf kesintileri söz konusu olabiliyor.

Bankanız ile önceden konuşup, masraf kesintisi ile ilgili pazarlık yapabilirsiniz. Sanırım enpara’da yoktu bu kesinti ama emin değilim.

Bir de faturanızın üzerinde bankanızın swift kodu, ıban numaranız gibi bilgiler olması faydalı.

3-Fatura Düzenleme Zamanı

Sözleşmeniz ay içinde belli bir tarihte başlamış olsa dahi, ilk çalıştığınız ay o ay sonuna kadar olan günleri ayın son gününde fatura etmeniz gerekiyor. Vergi mevzuatımıza göre dönem ay olup, ilgili ayı atlamak vergi ziyai cezasına söz konusu olabilir.

Geçici vergi dönemleri yukarıdaki şekildedir.

Örnek olarak Mart sonunda kesmeniz gereken faturayı 1 Nisanda keserseniz ilgili faturanın kurumlar/gelir vergisini Mayısta değil, Ağustosta ödersiniz. Bu şekilde yaptığınız takdirde ödenecek verginin dönemini atlattığınız için vergi cezası riski söz konusu olabilir.

Bu nedenle her ay sonunda (tahsilatını yapmasanız bile ) o aya ait çalışmanın faturasını kesmenizi öneriyorum.

4-Sözleşmenin Feshi, Ödeme Takvimi, Cezai Şart, Tatil Günleri (Bayram vb.)

Genelde sözleşme karşı taraftan matbu olarak geliyor, siz üzerinde ufak tefek değişiklikler yapabiliyorsunuz ama yine de en azından

  • Fatura kesilmesi ile ödeme süresi arasındaki maksimum gün sayısı
  • Sözleşmeyi feshetmek istediğinizde bekleme süreniz
  • Tatil günleri veya haftalık aylık çalışma süresinin netleştirilmesi ( Saat bazlı mı fatura edileceği, eksik çalışmaların durumu)-Bize tatil onlara değil, onlara tatil bize değil bazen

gibi hususlara dikkat etmenizi öneririm.

5-Sözleşmenin Türkçeye çevrilip noter onayı ve damga vergisi

Bu noktada bir çok meslektaşımdan farklı olarak, bu sözleşmenin damga vergisine tabi olmadığını düşünüyorum.

Bunun nedeni sözleşmenin hükmünden Türkiye’de yararlanılmaması. Konu biraz detaylı ama bence şu an için damga vergisi ile ilgili herhangi bir işlem yapmayın.

30070/18.05.2017 say. ve tar. RG.’de yayımlanan İhracat ve Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulama Genel Tebliği’nin 5.maddesinin g fıkrası ile İhracat: 2017/4 sayılı Tebliğin 6.maddesinin g fıkrası gereği: “Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilecek müteahhitlik, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri” Damga vergisi ve Harç İstisnasına tabidir.

Photo by Arget on Unsplash

6-Karşı taraftan gelen sigorta talebi

Bazı sözleşmelerde hizmeti alan taraf bazı risklere karşı sigorta yaptırılmasını isteyebiliyor.

Uygulamada Tam istedikleri clauseları pek olmuyor, zaman zaman basit bir mali mesuliyet sigortası ile bu husus çözülebilse de, bazen istenilen poliçe yapılamadığı için escrow hesap açılarak sözleşme sürecinde bir miktar tutar bu hesapta blokede bekletiliyor.

Görüşmek üzere👋

Biz önemli konuları, ödeme son günlerini, hazırladığımız e-kitapçıkları vb. şeyleri mailchimp/beehiiv üzerinden listemizdekilere ve hizmet verdiğimiz mükelleflerimize mail atıyoruz.

İsterseniz bize mail gönderirseniz sizi de o listeye ekleriz veya sayfanın sonunda yer alan forma mail adresinizi de yazabilirsiniz.

info@ozmconsultancy.com

--

--

Mali Müşavir Evren Özmen-CPA Evren ÖZMEN
Kodcular

We are redefining Accounting for SME’s. www.ozmconsultancy.com-Ataşehir İstanbul