Zorin OS 15.2 İnceleme

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular
Published in
2 min readAug 29, 2020

En sık kullanılan ve adını sıkça duyduğumuz Zorin Os’un incelemesinin blogumda artık çok eskidiğini fark edip yeni bir Zorin Os İnceleme yazısı oluşturmaya karar verdim. Zorin Os Ubuntu Lts sürümü üzerine kurulmuş özellikle görselliği ve özelleştirme seçenekleri ile dikkat çeken bir dağıtım. Yaklaşık (Core sürümünün) 2.1Gb boyutlu bir İso dosyası bulunuyor. Zorin Os’u kendi sitesi üzerinden indirebilirsiniz.

Zorin Os’un birden fazla sürümü bulunuyor bunlar;.

Zorin Os Lite:

Lite sürümü adından da anlayabileceğiniz gibi düşük donanımlı bilgisayarlarda rahatça çalışmak üzerine oluşturulmuş sürümü. Diğer sürümlerden en büyük farkı masaüstü ortamı olarak sadece XFCE seçeneği sunması olarak karşımıza çıkıyor.

Zorin Os Education:

Bu da yine adından anlaşılabileceği üzere eğitim amaçlı kullanıma göre özelleştirilmiş bir sürüm. İçerisinde eğitim odaklı yazılım ve oyunlar bulunuyor.

Zorin Os Core:

Bugün incelemesini de yapacağımız sürüm. Günlük kullanım için en uygun olan sürümü olarak karşımıza çıkıyor.

Zorin Os Ultimate:

Ultimate Zorin Os’un ücretli sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Ücretli sorumun diğer sürümlerden farkı kurulum desteği vermesi, kurulu olarak daha fazla oyun ve yazılım sunması. Birde belki de en önemli fark macOS, Gnome ve Ubuntu benzeri masaüstü arayüzü sunması.

Kurulum:

Kurulum aşaması gayet basit. Sade arayüzlü kurulum arayüzü ile çok basit bir şekilde kurulumunu yapabiliyorsunuz. Daha önce hiç bir işletim sistemi kurmadıysanız bile okuya okuya aşamaları yapabilirsiniz.

İlk İzlenim ve Görsellik:

İlk açılışta bizi mavi ve beyaz ağırlıklı bir tema karşılıyor. Tasarım göreceli bir kavram olsa da bu mavi beyaz ağırlıklı ve sade tema açıkçası benim hoşuma gidiyor. Kullanımı gayet basit olan bu arayüzde aradığınızı rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Özellikle ilk kez bir Linux dağıtımı kuran kişi böyle bir arayüz ile karşılaştığında endişeye kapılmadan, ne nerede diye kendine sormadan veya menüler arasında kaybolmadan rahatça kullanabilir. Mavi — beyaz tema da içine bir huzur verir

Tabii ki mavi beyaz sevmeyenler için bu rengi değiştirme seçeneği olduğunu da belirtmeme gerek yok sanırım

Yazının sonunda yer alan galeriden siz de sisteme ait resimleri görerek kendi keyfinize uyup uymadığına karar verebilirsiniz.

--

--

Ali Yatarkalkmaz
Kodcular

https://ali.net.tr sürekli yeni bilgiler edinmeyi, edindiği bilgileri de blogunda paylaşmayı seven biriyim :)