13–17 Kasım — Harran’dan Notlar

(Esra Yıldırmış)

Köy Okulları Değişim Ağı
kodegisim
3 min readNov 27, 2017

--

Sabancı Vakfının Hibe programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler” Projemizin ilk adımlarını Ekim ayındaki 2 günlük Harran ziyaretimizle atmıştık.

İstanbul’a dönmemizin ardından ilk duyurumuzu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle yayınladık ve başladık beklemeye. Bizim için çok heyecanlı olan bu projede, yıl boyunca bizlerle birlikte olmaya gönüllü olacak öğretmenlerin kimler olduğunu bilmiyor, merakla bekliyorduk başvurularını.

Başvuruları toplamak için sınırlı bir zamanımız vardı çünkü bundan sonraki takip eden her ayda seçilmiş olan köy okullarını ziyaret edecektik ve Kasım ayı gelmişti bile. Neyse ki gönüllü başvurularımız günden güne arttı ve başvuran öğretmenlerimizin arasından beş birleştirilmiş sınıflı köy okulunu ve öğretmenini belirlemiş olduk.

Başvuruda bulunmuş olan diğer öğretmenlerimizi ise, onların okullarını ziyaret edemesek de her ay bir kez gerçekleştirecek olduğumuz Öğretmen Buluşmalarımıza davet ettik. Ne mutlu ki projeye bu şekilde dahil olmaya istekli oldular. Her şey belirlendikten sonra ilk ziyaretimizi 13–17 Kasım tarihinde gerçekleştirmiş olduk.

Mine ve benim için oldukça yoğun geçen bir 1 hafta oldu diyebiliriz. Öğretmenlerimizle telefon görüşmelerimizin ardından ilk defa yüz yüze gelecektik ve kendilerini bu vesileyle sınıf ortamlarında görme şansımız olacaktı.

Her biri birbirinden özverili ve güçlü öğretmenlerimiz karşıladı bizleri. İçlerinde çocukluğunu köyde, köy okulunda geçirmiş olan öğretmenler de vardı, stajlarını köy okullarında yapmış olan öğretmenler de. Daha öncesinde köy okulu deneyimi olmayan öğretmenlerimiz de vardı. Köyde öğretmenliğe zaman içerisinde alışmış olduğunu söyleyen öğretmenlerimizin her biri, köy halkının çok cana yakın olmasından ve çocukların sevgi dolu olmasından bahsediyordu. Burada kalmalarıyla ilgili en bağlayıcı unsurun; çocukların varlığı olması ve onlar için bir şeyler yapma istekleri olduğundan bahseden öğretmenler…

1 hafta boyunca her gün bir köy okulunu ziyaret ettik. Derslerine girdik, öğretmenlerimizle daha detaylı sohbet ettik, birkaç öğrenci ile teneffüslerde bire bir konuştuk, konuşmaya istekli ve can atan diğer öğrencilerle de sohbet ettik, oyunlar oynadık. 😊 ve birkaç veliyle tanışarak onları da evlerinde ziyaret ettik. Bol bol gözlemde bulunduk. Bolca notlar aldık. Henüz projemizin başlangıcındayken bu notları almış olmanın ve yaptığımız gözlemlerin, proje sürecindeki olası gelişmelerde bizlere değişim ipuçlarını vereceğini tahmin ediyoruz ve değişimin ne yönde & nasıl olacağı da bizim için tam bir keşif olacak.

Bu 1 hafta içerisinde çocukların gözlerindeki merak, bizlere ilgiyle köylerini gezdirme istekleri, sürprizler hazırlamaları, hediyeler vermeleri, bizim resimlerimizi yapmaları, bahçede taşlardan ve yapraklardan kalpler oluşturmaları, çiçekten kolye hazırlayıp sunmaları; gözlerindeki sevgi ve ışıltı; hayalleri ve öğrenmeye açık olan algılarını görmek… Yaşadığımız tüm bu anlar çok gerçekti.

Her günü farklı anılarla kapatırken, ertesi günün ne getireceğinin merakıyla uyandık Mine ile. Ve 5. günün sonuna geldik. Ertesi gün projeye dahil olmak isteyen diğer öğretmenlerimizin de katılacağı ilk Öğretmen Buluşmamızı gerçekleştirecektik. İlk buluşmamıza toplam 10 öğretmenimiz katıldı.

Buluşmamızın başında herkes birbiriyle tanıştı, projeye ilişkin beklentilerini dile getirdi ve birlikte sürdüreceğimiz bu buluşmalarımızda, bizlere hangi değerlerin eşlik etmesini istediğimize hep birlikte karar verdik. Bir nevi kendi iç kurallarımızı belirledik.

İlk öğretmen buluşmamızda amacımız, öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını bir de onlardan duyabilmek olduğundan, çeşitli uygulamalarla bu ihtiyaçlarını yazılı hale getirebilmeleri için alan açmaya çalıştık. Çalışmamız sonrasında kendilerinden geri bildirim aldık ve buluşma formatımızın nasıl ilerlemesini istediklerine dair beklentilerini öğrendik. Diğer buluşmalarımızda aldığımız bu veriler, bizlere rehberlik edecek.

Sonraki öğretmen buluşmalarımızda ise; eylem planlarının üzerinden geçerek nasıl bir ay geçirdikleri, ne tür değişimler olduğu, neleri gözlemledikleri üzerine bilgi alışverişinde bulunacağız. Ve ayrıca hem kendi gözlemlerimiz hem de öğretmenlerimizin ihtiyaçlarından yola çıkarak belirlediğimiz gelişim alanlarıyla ilgili olarak uzman eğitmenlerimizi, konuk olarak davet edeceğiz Öğretmen buluşmalarımıza.

Her bir öğretmenimizin kendi ihtiyaçlarını tespit etmesinin ardından eylem adımlarını birlikte atmaya başladığımızda, odaklandığımız konulara uzman eğitmenlerimizle daha da derinlemesine bakarak örnek uygulamaları minik adımlarla denemeye başlayacağız. Bu minik adımların etkisini merakla gözlemlemeye devam edeceğiz.

Harran ziyaretimizden gözlem notları şimdilik buraya kadar. Bir sonraki ziyaretimizin ardından yeniden buluşmak dileğiyle…

Şimdilik çocuk sürprizleriyle… Hoşçakalın… 😊

--

--

Köy Okulları Değişim Ağı
kodegisim

Köylerde değişim yaratmak için köylerde görev yapan öğretmenlerle eğitim gönüllülerinin ortak girişimi…