9–10 Ekim Harran Ziyaretimizden Kısa Notlar

Köy Okulları Değişim Ağı
kodegisim
Published in
3 min readOct 16, 2017

(Esra Yıldırmış)

Ekim ayında başlayacağını paylaştığımız Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler projemiz heyecanla başladı. Şanlıurfa’nın ilçesi olan Harran’ın köy okullarını ziyaret etmek, oradaki öğretmenlerle tanışmak, öğrencilerin enerjisiyle buluşmak ve yeni başlayan projemizin ilk adımlarını atmak için 9 Ekim tarihinde yollara düştük.

Sabancı Vakfı’nın Hibe Programı Kapsamında desteklenen projemiz, Harran Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün onayı ile başlayan bir proje.

Yeni gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretimizde projemiz için duyduğumuz heyecan ve köy okullarını yerinde ziyaret ederek gördüklerimiz, bizleri bu konuda daha da heveslendirdi ve bu alanda gönüllü olarak işbirliğinde bulunacağımız öğretmenlerin kimler olacağını merakla bekliyoruz. Projede birlikte çalışacağımız öğretmenlerin bu projeye gönüllü olarak katılmak istemeleri bizler için çok değerli.

Köy okullarındaki sürdürülebilir iyileşme potansiyelini gören, kendisini çözümün bir parçası olarak konumlandıran öğretmenlerle buluştuğumuzda, bu projenin elde edilmesi planlanan çıktılardan çok daha fazlasını sunabileceğine ve bütünsel olarak tüm Türkiye’deki birleştirilmiş sınıflara örnek teşkil edebilecek modellerin yaratılmasında destekleyici olabileceğini biliyoruz. Biz adımlarımızı buna göre atıyoruz ve dönüşümün sevgi ve emekle geleceğini bilen öğretmenlerimizle buluşmak için sabırsızlanıyoruz. Yakın zamanda yıl boyunca hangi köy okulları ve öğretmenleriyle projeyi yürüteceğimiz belli olacak.

Bizlerse onun öncesinde 9–10 Ekim’de gerçekleştirdiğimiz Harran ziyaretimizde, bir kaç köy okulunu görmeyi, çocuklar ve öğretmenleriyle sınıf ortamında sohbet etmeyi istedik. Gezdiğimiz 2 köy okulu da 1 ve 2. sınıfların bir grup 3 ve 4. sınıfların da ayrı bir grup olarak eğitim gördüğü okullardı.

Çocukların enerjileri çok yüksekti. Bizi görünce çok heyecanlanan çocuklar en az bizim onları merak etmemiz kadar bizleri merak ettiler. Olanca enerjileriyle bizim sorduğumuz soruları yanıtlamak için aralarında yarışıyorlardı. Kaç kardeş oldukları, ileride ne olmak istedikleri, neleri yapmaktan keyif aldıkları, arkadaşlarıyla olan ilişkileri gibi türlü şeylerden bahsettik. Okullarında daha farklı ne olsaydı buna sevinecekleri, derslerinin nasıl geçtiği ile ilgili de konuştuk. Görüştüğümüz köy okulu öğretmenimiz de çocukların farklı eğitim metodolojileri kullanılarak ders almalarına sıcak bakan, ilgili bir öğretmenimizdi.

Gezdiğimiz okullar da dahil olmak üzere, Harran’daki diğer potansiyel köy okullarında, birlikte yapılabilecek ve geliştirilebilecek birçok alan olduğunu gözlemledik. Sene boyunca birlikte çalışacağımız köy okulları öğretmenlerini, her ay düzenli olarak farklı uzman eğitmenlerimizle birlikte ziyaret edeceğiz ve öğretmenlerin eğitimle ilgili ihtiyaçlarına yönelik çözümler yaratarak, bunun hayata geçirilmesi sürecinde onlara destek olacağız.

Bizler köy okullarındaki öğrenciler ve öğretmenler ile birlikte yeni bir öğrenme yolculuğuna çıkacağımız için çok heyecanlı, umutlu ve hevesliyiz. Kaliteli bir eğitim modelini hak eden çocuklarımızla, onlara katkı sunacak yaklaşımları bir araya getirmek konusunda köprü olacak olan projemizde, öğretmenlerimize olan inancımız da tam.

Süreç esnasında desteği, güler yüzü ve ilgisiyle yanımızda olan Harran İlçe Milli Eğitim Müdürü Kenan Demiroğlu’na da bu vesileyle yeniden teşekkür etmek isteriz.

Birleştikçe, hayalleri gerçek kılmak ve faydalı olasılıklar yaratmak mümkün. Ve birlikte başka neler mümkün?

Projeyle ilgili gelişmeleri aralıklarla paylaşmaya devam edeceğiz.

--

--

Köy Okulları Değişim Ağı
kodegisim

Köylerde değişim yaratmak için köylerde görev yapan öğretmenlerle eğitim gönüllülerinin ortak girişimi…