Özgeçmişinizi (CV) Nasıl Yazmalısınız?

Destan Sarpkaya
Kod Gemisi
Published in
3 min readJan 16, 2019

Yazılım sektöründe staj yapacak, yeni mezun ve 1-2 yıllık tecrübeli adaylarla görüşen biri olarak özgeçmişlerde ne görmek ne görmemek istediğimizi anlatacağım. Her şirket üç aşağı beş yukarı benzer şeyler bekler o nedenle bu yazılanlara dikkat etmeniz Kod Gemisi’nden başka yerlere yaptığınız başvurularınızda da sizin iyiliğinize olacaktır.

Yazım yanlışı yapmayın

Özgeçmişte yazım yanlışları büyük bir özensizlik göstergesidir! Özgeçmişinizi göndermeden önce baştan sona dikkatle okuyun.

Dosya biçimine (formatına) dikkat edin

Özgeçmişinizi .docx/.doc veya .odt uzantılı dosyalar yerine PDF’ye çevirerek gönderin. Böylece işletim sistemi veya uygulama versiyonu farklılıkları nedeniyle oluşabilecek görüntüleme sorunları yaşamayız.

PDF’ye çevirince boş sayfa, kayan/bozulan yazı olmadığından emin olun.

Tarih sırasına dikkat edin

Üniversitenizi lisenizden veya ilkokulunuzdan daha çok önemseriz. Diğer okulların üstüne yazmalısınız. İlkokulunuzu yazmayın, bir önemi yok. Lisansüstü eğitim aldıysanız bu lisansınızdan daha güncel bir bilgi olduğundan onu lisanstan önce görmek isteriz.

Örneğin yarı zamanlı bir işte çalıştıysanız bunu da eğitim hayatınızın herhangi bir parçasından daha çok önemseriz. Onu üste yazın.

Güncel bir fotoğraf ekleyin

Görüşeceğiniz kişiler benim gibi kötü hafızalı olabilir. Görüşmeden sonra karar aşamasında adınızla değil fotoğrafla hatırlamak çok daha kolay. Sizinle görüşenlerin sizin dışınızda onlarca kişiyle görüştüğünü unutmayın.

Çalışmayan bağlantılar koymayın

Kişisel siteniz, yaptığınız bir projenin web adresi, katıldığınız bir etkinliğin anasayfası… Gönderdiğiniz bu tür bağlantıların çalışıp çalışmadığını denetleyin. Özgeçmişinizdeki bir bağlantının kırık olması bizce özensizlik, ciddiyetsizlik göstergesi.

İlgisiz şeyler yazmayın

Work and travel maceranızı İngilizcenizi geliştirdiğinizin bir göstergesi olarak belki “ilgili” sayabiliriz ancak örneğin çarşıdaki pizzacıda 3 ay çalışmak bizim için hiç önemli değil. Hatta oturup yeni bir framework öğrenmek yerine harçlık peşinde koşmuş diye düşünürüz. Parasızlıktan çalıştıysanız da bu hala iş/staj başvurunuzla ilgili değil, bu tür şeyleri özgeçmişinizden çıkarın.

Yazdıklarınızın ne anlama geldiğini düşünün

Java (iyi), C (orta) yazıp sonra Java’da Collection frameworkünü duymadım, C kodunu derlerken linkleme ne işe yarar bilmiyorum demeyin. Onun yerine ikisinin de sadece syntaxını bildiğinizi, bir IDE’de basit kodlar yazıp çalıştırabilecek düzeyde olduğunuzu yazın.

Çünkü (iyi) yazdığınız programlama dilleri veya teknolojilerle ilgili size “iyi” sorular sormamız gerekir ve bu durum görüşmede moralinizin bozulmasına neden olacaktır. Görüşme yapanın gözünde de boşuna “başarısız” olarak görünürsünüz.

Anlatamayacağınız şeyler yazmayın

Örneğin hobilerinize teknoloji haberlerini takip etmek yazdıysanız size bununla ilgili soru gelecektir. Bu durumda sizinle güncel teknolojik gelişmelerle ilgili en az 10 dakika sohbet edebilmeyi bekleriz.

İlgi alanlarınıza makine öğrenmesi yazdıysanız sadece birkaç kütüphane adı saymanız yetmez hangi algoritmanın ne için, ne zaman kullanıldığını da anlatmanızı bekleriz.

Örnekleri çoğaltabiliriz ancak ana fikri açıklayabildiğimi umuyorum.

Başvurduğunuz pozisyonu, şirketin neler yaptığını öğrenin

Örneğin Kod Gemisi’ne başvuruyorsanız Java bilmiyorum okulda bize X gösteriyorlar ben de X’te geliştirdim kendimi demeyin. Çünkü biz de X bilmiyoruz, biz de Java’da geliştirdik kendimizi :)

Eğer Java’yı bilmiyorsanız ancak ilginiz varsa bu ilgiden bahsedin. Neden ilgi duyduğunuzu, niye öğrenmek istediğinizi, stajda X yerine Java tercih etme güdünüzü anlatın. Eğer böyle bir durum yoksa X ile mutluysanız o zaman Kod Gemisi sizin için doğru bir yer değil.

Java yine burada bir örnek, ilana göre Java yerine Docker, Linux, Spring, Jira gibi bambaşka teknolojiler ve araçlar da söz konusu olabilir.

Referanslar kodlarınız olsun

Eski patronunuzu veya eskiden birlikte çalıştığınız kişileri tanıyorsak ancak o zaman onların referansları bizim için anlam taşır. Öyle bir durumda da zaten doğrudan onlara ulaşırız.

Bunun dışında eski patronunuzun, hocalarınızın veya X Holding yönetim kurulu başkanının size referans olmasını önemsemiyoruz. Hele hele soyadınızın aynı olduğu, kendi şirketinde müdür olan emmi veya dayınızı hiç önemsemiyoruz. Bunları yazmanıza gerek yok.

Bizim için en önemli referans zorunlu olmadığınız halde geliştirdiğiniz projelerinizdir. Github, Bitbucket, Gitlab sizin en güçlü referanslarınızdır.

Projelerinizi ve iş deneyimlerinizi detaylandırın

“X firmasında Y pozisyonunda çalıştım” demeniz bizim için anlamsız. O firmada kullandığınız teknolojilerden, çözdüğünüz sorunlardan, aldığınız sorumluluklardan bahsedin. Gizlilik ve etik kurallarına aykırı olmadan olabildiğince teknik ayrıntı verin.

Benzer biçimde projelerinizin adını yazıp bırakmayın, (varsa) kaynak kodunun bağlantısını, (varsa) projenin canlı ortamdaki bağlantısını paylaşın. İş deneyimlerinde beklediğimiz gibi projeleriniz için de olabildiğince teknik ayrıntı vermenizi bekleriz.

Özetle

Kendinizi başvurunuzu değerlendiren kişi yerine koyun, olası soruları düşünün, yanıtlayamayacağınız şeyleri özgeçmişinizden çıkarın. Görüşmenin ana fikrine odaklanın:

Diğerleri değil de neden seni seçelim?

Özgeçmişinizi özenli ve dikkatli hazırlarsanız aslında güçlü bir özgeçmiş hazırlamak zor değil. Güçlü bir özgeçmiş sizi diğer adaylardan ayırarak kabul edilme şansınızı çok artırır.

--

--