Atlassian Chat Uygulamasını Bir Üst Seviyeye Taşıdı: Stride

Merve Sarpkaya
Kod Gemisi
Published in
3 min readSep 13, 2017

Atlassian, cloud için yeni geliştirdiği yeni ürünü Stride ile iletişim alışkanlıklarınızı bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.

Atlassian ürünlerini kullananlar (veya kullananlardan kulak aşinalığı olanlar) ekiplerin hızlıca iletişimleri için kullandığı HipChat’in rahatlığını da sık sık dile getirirler. Geçtiğimiz aylarda HipChat bir süreliğine kullanım dışı kalması ve güvenlik açığı uyarısıyla gündeme gelmiş, Atlassian içinde ürünlerinin kesintisiz hizmet vermesi konusunda daha fazla karar almalarına vesile olmuştu. İletişimin amaç değil araç olması, iş yapmayı daha hızlı ve kolay hale getirmesi vizyonuyla hareket eden ekip, kısa vadede HipChat Cloud’un uzun vadede ise tamamen HipChat’in yerine konumlandıracakları rahatlıkla anlaşılan Atlassian Stride’ı görücüye çıkardı.

Stride: Talk Less, Do More

“Az laf çok iş” (Talk less, do more) sloganıyla çıkarak iş hayatında iletişimden gerçek anlamda beklenen verimiliği sağlayacağını vadeden Stride ekibinin kullandığı anahtar kavramlar dikkat çekiyor. Hipchat’ten halihazırda alışık olduğumuz @ mention, sol panelde yer alan ekiplere özel ve bireysel chat odaları, özelleştirilebilen bildirimler, dosya paylaşımı, kişisel durum belirleme özelikleri aynen kullanılmış.

Farkı nedir diye merak edenleri de şöyle aydınlatalım:

Stay Connected Keep Moving : Çalışma ortamında chat kültürünün iş yapmayı zorlaştırmaması gerektiğini ön plana çıkarak ekip, mesajların doğrudan task olarak belirlenmesi, Action halini alarak kişilere atanması, tamamlanan işin işaretlenmesi gibi iş akışlarını doğrudan chat panelinde gerçekleştirmemizi sağlıyor.

Stride: Actions and Decisions

Come Together with Meeting: Mekan bağımsız çalışan ekiplere herkesle her an sesli veya görüntülü konuşma imkanı, toplantıda ekran paylaşımı, uzaktan masaüstü kontrolü, toplantıya yeni katılımcı alma gibi günlük ihtiyaçlarını karşılama olanağı sunuyor.

Stride Meeting

Talk Share Finalize: HipChat ve benzeri anlık chat uygulamalarda mesajı yolladıktan sonra silme/düzenleme olanağı yokken, Stride bu konuda yine farklı bir bakış açısıyla odayı mesaj çöplüğüne dönüştürmektense task olarak da atanabilen mesajları silme/düzenleme şansı veriyor. Decision veya Action olarak atanan mesajlar ise chat geçimişinde kaybolmuyor, yandaki panelde listelenerek kolayca yeniden erişilebilir halde bekliyor.

Focus Mode: Çalışırken gelen bildirimlerin sizi sürekli bölmesini engelleyen Focus modu sayesinde tüm bildirimlerden bir süreliğine muaf oluyorsunuz. Hem de kimseye haber vermenize gerek kalmıyor çünkü size mesaj atmak isteyenlere bir pop-up ile çalışmakta olduğunuz hatırlatılıyor.

Stride Focus Mode

Geri döndüğünüzde ise farklı takımlarda Action/Decision veya Meeting gibi etkinlikleri kolayca ayırt edebilmenizi sağlayan bir pencereden siz yokken olup bitenleri kontrol edip tek tek inceleyebiliyor veya tamamını göz ardı edip kapatabiliyorsunuz.

Stride: Back from Focus Mode

Stride uygulaması Mac, Windows, iOS, Android ve Linux cihazlarda Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Firefox, Chrome, Safari tarayıcıların son sürümleriyle uyumlu olarak geliştirilmiş. Akıllı saatler için ise yolda.

Peki HipChat ile Stride nasıl konumlandırılacak? Siz sormadan biz bildiğimiz kadarını şöyle sıralayalım:

  • HipChat, cloud ortamında yerini tamamen Stride’a bırakıyor. (blog.hipchat.com çoktan blog.stride.com oldu bile) HipChat Cloud adminleri var olan HipChat odaları ve kullanıcılarının geçişinin tamamlandığına bir bildirim alacaklar ve takım olarak doğrudan Stride kullanmaya başlayacaklar. (Daha ayrıntılı bilgi bu linkte.) Geçiş sonrasında HipChat Cloud hesapları sadece read-only kalacak ve Stride diğer uygulamalarla tam entegrasyon sağlayana kadar API konfigürasyon için referans noktası olacak.
  • Enterprise çözüm arayanlar için HipChat Data Center hala hizmet veriyor olacak.

Stride henüz kullanıma sunulmadı fakat siz de ilk deneyenlerden olmak isterseniz buradan erken kayıt yaptırabilirsiniz. Bu arada bazı özelliklerin ücretsiz, bazılarının ise aylık kullanıcı bazında ücretlendirilerek kullanılabildiğini göz ardı etmeyin. Stride henüz yeni tanıtılmasına rağmen Slack karşısında güçlü ve daha donanımlı bir rakip olarak anılmaya başladı bile. Ürün hakkında daha detaylı bilgi almak için kendi destek sayfasını inceleyebilir, bizimle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.

--

--

Merve Sarpkaya
Kod Gemisi

Translator & Grammar Nazi & Tech Editor & Community Manager & Lecturer & Project Manager (respectively) - PM@Kod Gemisi