Genç Yazılımcılar için CV ve Ön Yazı Hazırlama Tavsiyeleri

kodluyoruz
Kodluyoruz
Published in
5 min readJun 21, 2019

CV ve ön yazı işe giriş süreçlerinde fark yaratıyor. Özellikle sektöre yeni adım atan Genç yazılımcılar için cv ve ön yazı kariyerlerinin başlangıcında önemli kilometre taşlarından. CV’nize yazdığınız tecrübeler, yetkinlikler ve başarılar kadar bunları nasıl anlattığınız da oldukça önemli. Kodluyoruz olarak genç yazılımcılar için Cv ve ön yazı hazırlama kılavuzunu 2 bölüm halinde yayınlıyoruz.

Bu yazıda başarılı bir kariyer başlangıcı için “nasıl cv hazırlanmalı ve cv hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?” sorularına yanıt bulabilir ve örnek cvleri görebilirsiniz.

CV Hazırlama Kılavuzu

Sevgili Mezunlar,

Yeni çıktığınız bu yolculukta hepinize başarılar diliyor ve Kodluyoruz Akademi olarak hep yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

Bu kılavuzun, sizlere, hayalini kurduğunuz işlere kavuşmanız için yardımcı olması dileğiyle.

Sevgilerimizle,

Kodluyoruz ekibi

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edelim?

Özgeçmişiniz, iş bulma sürecinde şirketler ile ilk temasınızdır. Kendinizi tanıtmanız için ilk ve en önemli araçtır ve sizin hakkınızdaki ilk izlenimi oluşturur. Başarılı bir ilk izlenim sizi mülakat aşamasına getirip hayalinizdeki işe bir adım daha yaklaştırırken etkin olmayan bir CV işe alım sürecinden elenmenize yol açabilir. Bu nedenle doğru, net, anlaşılır bir CV sunmanız önemlidir. CV’nizi hazırlarken aşağıdaki temel kurallara dikkat etmelisiniz;

  • CV’niz 2 (iki) sayfayı geçmemelidir. Başvurduğunuz işle ilgili daha detaylı vurgulamak istediğiniz bir özelliğiniz varsa buna ön yazınızda yer verebilirsiniz.
  • Ters kronolojik sıra takip etmelisiniz. Yani eğitim, deneyim gibi tüm bilgilerinizi günümüzden geçmişe (yeniden eskiye) doğru sıralamalısınız.
  • Yaptığınız işleri/projeleri kısaca özetlemeli ve uzun paragraflardan kaçınmalısınız. Her bir pozisyon için onlarca CV ulaşır ve bir CV bir işveren tarafından yalnızca 1–2 dakika incelenir, bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda ilk 20–30 saniye içinde elenir. Size ayrılan bu sürede onlara mümkün olduğunca gerekli bilgiler sunmalısınız. Gereksiz bilgiler, önemli bilgilerin gözden kaçırılmasına neden olabilir. Maaş beklentisi, tuttuğunuz takım, TC kimlik numarası gibi bilgiler CV’de yer alması gerekli bilgiler değildir, size avantaj sağlamaz.
  • İmla hatası yapmamalısınız. Paragraf düzenine, noktalama işaretlerine ve bütünsel biçime özen göstermelisiniz.
  • “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısınız. Görsel olarak sade bir tasarım seçmelisiniz.
  • Yanlış ve abartılı bilgi vermemeye dikkat etmelisiniz.
  • İngilizce biliyorsanız CV’nizin Türkçesinin yanı sıra İngilizce versiyonunu da hazırlamalısınız. Çok uluslu şirketlerde, özellikle de ilanın İngilizce verildiği pozisyonlarda, İngilizce CV’nizi kullanmanız yararınıza olur.
  • CV’niz temel olarak aşağıdaki bilgileri içermelidir:

Kişisel Bilgiler: Bunlar, ad soyad, adres, telefon, e-posta adresi, doğum tarihi, doğum yeri gibi bilgilerdir. Özellikle ad soyad, telefon ve e-posta bilgileri firmanın size ulaşması için önemli olduğundan CV’nizin en başında yer almalıdır. Verdiğiniz telefon numarası ve e-posta adresi mutlaka erişilebilir olmalıdır. Ne olur ne olmaz diye düşünerek bir yakınınızın telefonunu vermek size ulaşmayı zorlaştırabileceğinden uygun olmayacaktır. Ciddiyetten uzak bir e-posta adresi vermekten de kaçınmalısınız (ör: crazyhero95@…, babygirl123@…). CV’nizin üst köşesine güncel bir fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz. Ancak fotoğraf ekleyecekseniz ekleyeceğiniz fotoğraf mutlaka resmî görünmeli; kurumsal görünen sade bir kıyafet ile ve net çekilmiş, pozitif göründüğünüz, arka planı karışıklıktan uzak, vesikalık bir fotoğraf olmalıdır. Abartı saç ve aksesuarların olduğu, ya da sosyal bir ortamda çekilip kırpılmış fotoğraflarınız CV’nizin profesyonelliğini zedeler. CV’nizde açık adresinizi vermenize gerek yoktur, il/ilçe ismi yazmanız yeterli olacaktır. Detaylı medeni durumunuzu (ör: “sevgilim yok”) da belirtmemelisiniz.

Eğitim Bilgileri: Mezun olduğunuz lise, üniversite, fakülte ve bölüm isimlerini belirtmeli, giriş ve mezuniyet tarihlerinizi eklemelisiniz. Mezuniyet ortalamanızı belirtmek tercihinize kalmıştır; ancak önemli bir başarıya ya da yüksek ortalamaya sahipseniz bunu belirtmek yararınıza olabilir.

İş Deneyimi Bilgileri: Yeni mezun olarak çokca deneyiminiz bulunmayabilir, ancak var olduğu kadarıyla staj ve/veya iş deneyiminize dair şirket ismi, ünvan, başlama ve ayrılma tarihi, yapılan işin özeti gibi bilgiler, CV’nizde bulunması gereken önemli bilgilerdir. Bu deneyimler esnasında üstlenmiş olduğunuz işler, projeler, başarılar, işverene başvurduğunuz pozisyona uygunluğunuz konusunda fikir verir. Deneyimlerinizi net bir şekilde, şirkete olan katkısını da vurgulayarak belirtmelisiniz. Anlatımınızı ben dili ile yapmak yerine 3. tekil şahıs diliyle, hatta mümkün olduğunca süreç olarak, kişi zamirsiz yapmak CV’nin profesyonelliğini artırır.

Beceriler: Bildiğiniz yabancı dilleri, kullanabildiğiniz bilgisayar programları gibi teknik becerilerinizi ve bunların seviyelerini CV’nizde belirtmelisiniz. Seviye belirtirken “iyi”, “orta” gibi net olmayan ifadeler yerine seviyenizi destekleyecek profesyonel bir değerlendirme sonucunuz varsa (örneğin yabancı dil için TOEFL, IELTS, KPDS vb.) bunu yazmanız daha uygun olur. Bu gibi teknik ve teknik olmayan becerileriniz ve bunların seviyeleri konusunda yanlış ya da abartılı bilgi vermekten kaçınmalısınız; aksi halde görüşme esnasında zor duruma düşebilirsiniz. Başvuru öncesi pozisyon gerekliliklerini gözden geçirmeli ve pozisyon özelinde gerekli olan ve sizin de hakim olduğunuz (örneğin özel bir programlama dili) bir beceri varsa CV’nizde bundan mutlaka bahsetmelisiniz.

Başarı ve ödüller: Kazanılmış ödülleriniz ya da pozisyonla ilgili olabilecek başarılarınız var ise bunları CV’nizde görmek işverenin ilgisini çekecektir. Akademik hayatınızla, çalışma hayatıyla ve başvurduğunuz pozisyonla ilgisi olan, sizi diğerlerinden öne taşıyabilecek başarılarınızı belirtmekten çekinmemelisiniz.

Kurslar ve sertifikalar: Başarı ve ödüller konusunda olduğu gibi, sizi öne taşıyabileceğini düşündüğünüz katıldığınız kurslar, aldığınız sertifikalar var ise bunları da tarihi, süresi ve veren kuruluş ismiyle birlikte CV’nize ekleyebilirsiniz.

Hobiler/ilgi alanları/faaliyetler: Sosyal hayatınızda neler yaptığınız, işverenin sizi biraz daha yakından tanımasına ve sizinle ilgili algısına katkı sağlayacaktır. Spor veya kültürel aktiviteleriniz, sosyal ve gönüllü projeleriniz ve hobileriniz var ise CV’nizde bunlardan bahsedebilirsiniz. Ancak yazmış olmak için yazmamalı, “kitap okumak, müzik dinlemek” gibi genel aktiviteler yerine daha özel ilgi alanlarınızdan bahsetmelisiniz. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olanlar var ise onları da özellikle belirtmeniz faydalı olacaktır.

Üyelikler: Varsa üye olduğunuz dernek ve meslek kuruluşları ile aktif olduğunuz öğrenci topluluklarına CV’nizde yer verebilirsiniz.

Referanslar: Çoğu işveren işe alım sürecinde sizi tanıyan kişilerden sizi dinlemek ister. Genellikle iki referans yazılır. Yazılması durumunda isimleri, çalıştıkları kurum ve ünvanları ile iletişim bilgileri belirtilmelidir. Üniversitedeki hocalarınız, çalıştığınız/staj yaptığınız yerdeki yöneticileriniz referanslarınız olabilir. Akrabalarınızı ya da arkadaşlarınızı referans olarak yazmamalısınız. Yazacağınız kişilerle öncesinde görüşmeli, kendilerini referans olarak gösterdiğinizi bildirmeli ve sizin hakkınızda olumlu görüşleri olduğundan emin olmalısınız. Eğer referans olarak belirtebileceğiniz kimse yoksa bu bölümü eklememeyi tercih edebilirsiniz. Ancak çoğu firma referans kontrolüne önem verdiğinden istenmesi durumunda kimleri belirtebileceğinizi şimdiden düşünmelisiniz.

Her başvuru öncesi CV’nizin ilgili pozisyona uygunluğunu gözden geçirmelisiniz. Başvurduğunuz şirketin ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre CV’nizi özelleştirebilir, başvurduğunuz pozisyonla ilgili olabilecek deneyimleri, becerileri ve sözkonusu iş tanımının anahtar kelimelerini vurgulayabilirsiniz.

CV’nizi hazırlarken kendinizle ilgili öne çıkan, sizi farklı kılacak, başvurduğunuz pozisyona uygun olabilme potansiyelinizi işverene hissettirecek noktaları her daim göz önünde bulundurmalısınız.

İngilizce CV örnekleri

Kaynak; https://www.dayjob.com/it-cv-template-355, https://content.wisestep.com/developer-software-engineer-resume-templates
Kaynaklar; https://www.dayjob.com/it-cv-template-355, https://content.wisestep.com/developer-software-engineer-resume-templates
Kaynaklar; https://www.dayjob.com/it-cv-template-355, https://content.wisestep.com/developer-software-engineer-resume-templates

Bu kaynağın hazırlanmasındaki desteklerinden dolayı Burcu Aydın Çoban’a çok teşekkür ederiz.

--

--