Çocuklar ve Gençler Neden Algoritma Öğrenmeli?

Ecem Çolak
Kodluyoruz
Published in
2 min readSep 25, 2020

Orta Çağ’da ondalık sayı sistemine göre, son zamanlarda ise iyi tanımlanmış kuralların ve işlemlerin adım adım uygulanmasıyla bir sorunun giderilmesi veya sonuca en hızlı biçimde ulaşılması işlemi, Harezmi yolu.

*Türk Dil Kurumu algoritma tanımı

Algoritma sözcüğünü hepimiz ortaokulda aldığımız matematik dersinde duymuşuzdur. Matematikte bir problem çözerken bize soruda verilen değerden istenen değere ulaşmak için izlediğimiz yola algoritma deriz.

Peki algoritmaları sadece matematikte mi kullanıyoruz?

Aslında hayatımızın her alanında algoritmaları kullanıyoruz. Buna en iyi örneklerden biri yemek yapmak. Yemek yaparken belli bir tarife göre ilerleriz. Bu tarifler bize adım adım neler yapmamız gerektiğini söyler. Örneğin; makarna yaparken su kaynamadan tuz atarsak suyun kaynama noktasını yükselteceğimiz için daha geç kaynamasına sebep oluruz. Bu da yemeğimizin daha geç pişmesine sebep olur. Veya kek yaparken şeker yerine tuz koyarsak kekimiz ne yazık ki yenemeyecek kadar kötü olabilir.

Bilgisayar bilim ve algoritma ilişkisi

Algoritmalar, web sitelerinden mobil uygulamalara kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bilgisayar biliminde algoritmalar için temel yapı taşı diyebiliriz.

Bilgisayarlar yaptıkları tüm işlemleri programlar aracılığıyla yapıyor. Bu programları oluşturmak için ise yazılım dillerini kullanıyoruz. Hangi dili kullanırsak kullanalım algoritma olmadan bir program oluşturamayız. Programa dışarıdan gelen tüm girdiler/değişkenler algoritma üzerinde işlenerek bize çıktıyı/sonucu verir. Hatalı bir çıktı/sonuç almamak için algoritmamızda tüm ihtimallerin net bir şekilde belirtilmiş olması gerekir.

Algoritma neden önemli?

Yemek yapma örneğimizi hatırlayalım. Eğer tarifte gramajlar ve ürünler doğru şekilde verilmezse hatalı bir sonuç almamız kaçınılmaz olur.

Hepimiz hayatımızda en az bir kez kan vermişizdir. Peki bu verdiğimiz kanları inceleyen makineler nasıl çalışıyor hiç düşündünüz mü? Bu makinelerin doğru çalışmasını sağlayan programlardaki algoritma yanlış olsaydı bu bizim sağlığımızı riske atmaz mıydı?

Yakın zamanda yaygınlaşması öngörülen sürücüsüz araçları düşünelim. Karşısına bir engel çıktığında durması için gereken programdaki algoritma hatalı olursa bir canlının ölümüne sebebiyet verme ihtimali nedir?

Veya hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen akıllı ev aletleri yanlış bir algoritma ile programlanırsa amacının aksine hayatımızı zorlaştırmaz mı?

Tüm bu örnekler algoritmanın hayatımızdaki önemini açıkça görmek için önemli… Bu nedenle biz de çocukların ve gençlerin eğlenirken bir yandan da algoritma mantığını kavrayabilmeleri için kodlama, elektronik ve mobil uygulama geliştirme alanlarında etkinlikler oluşturduk.

Hemen başlamak için https://makersoftomorrow.online/egitimler/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Hepinizi bekliyoruz!

--

--