API Nedir? Yazılımda Ne için Kullanılır?

Fatoş Görür
Kodluyoruz
Published in
2 min readFeb 26, 2021

Application Programming Interface (API) - Uygulama Programlama Arayüzü

Bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, iki uygulamanın birbiriyle iletişime geçmesini sağlayan bir yazılım aracıdır da diyebiliriz. API herhangi bir sunucunun response dönmesine ve sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasına olanak sağlar. Farklı platformlarda denildiğinden de anlaşılacağı üzere platform bağımsızdır.

İlk olarak uygulama, programlama, arayüz kavramlarını örneklerle açıklayalım.

⭐ Cep telefonumuzdan Whatsapp ile mesaj attığımızı düşünelim. Burada arayüz Whatsapp telefon uygulamasıdır. Kullanılan program mesajlaşma programı ve kullanılan uygulama da Whatsapp.

⭐ Google arama motorunda herhangi bir kelime aratırken, kullandığımız arayüz Google arama motorudur. Kullanılan program ise arama programıdır. Uygulama da Google’dir.

Örneğin, WordPress altyapısını kullanan bir bloga sahipsek, WordPress API’yi çağırarak, gerekli API yetkileri sağlandığı taktirde, blogumuza kayıtlı kullanıcıların listesini çekebilir, yeni bir yazı yayınlayabilir veya bir yazıya yorum yapabiliriz.

ATM’ler hesabımızdaki kalan tutarı tüm dünyadaki bankalara bağlı API’lerle öğrenir. İstanbul’dan para çeken ATM programı hemen Londra’daki bankanızla iletişime geçer, çekilecek tutarı bakiyenizden düşerek ATM şirketine aktarır. Böylelikle siz de paranıza ulaşmış olursunuz.

Peki bu API nasıl çalışır?

API İşleminde Olan 3 Aşama;

Request: Bir şeyin yapılması için istek

Program: Bu isteğin tamamlanması için bir programın çalıştırılması

Response: Programın bir yanıt göndermesi

Örnekle açıklamak gerekirse;

Cep telefonunuzda bir uygulama kullandığınızda, uygulama internete bağlanır ve verileri bir sunucuya gönderir. Sunucu daha sonra bu verileri alır, yorumlar, gerekli işlemleri yapar ve telefonunuza geri gönderir. Uygulama daha sonra bu verileri yorumlar ve okunabilir bir şekilde istediğiniz bilgileri size sunar. Bu işlemlerin hepsi bir API ile gerçekleşmektedir.

API’ nin ne olduğunu, neden kullanıldığını örnekler ile açıklamaya çalıştım, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

--

--