Beyza’nın Hikayesi: Hi-Kod’da Edindiğim Kazanımlarla Hollanda’dan Staj Kabulü Aldım!
“Farklı alandan kişilerle tanışıp birbirinizin deneyimlerine eşlik etmek isterseniz Hi-Kod Atölyesi tam size göre!” 💫
Merhaba, bugün sizlerle Hi-Kod atölyesi katılımcısı Beyza’nın atölyede mentor olması ve yurtdışında bir şirketten staj kabulü almasının hikayesini paylaşacağım. 🚀
Önce Beyza’yı tanıyalım! Beyza, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. Lise yıllarında katıldığı yarışmalar ile proje geliştirmeyi ve teknolojiyi takip etmeyi sevdiğini fark eden Beyza, üniversitede Bilgisayar Mühendisliği seçmiş. 🖥️
“Lisede TÜBİTAK projelerine ve farklı yarışmalara katılarak proje geliştiriyordum. Oyun oynamayı, bilgisayarda vakit geçirmeyi seviyordum ve kodlamayı öğrenmeye başladığımda onu da eğlenceli buldum ve bu alanda ilerlemeye karar verdim. ”
Hem kodlama öğrenirken hem de yeni başlayanlara tavsiye verirken en önem verdiği şeyin eğitimlerde gösterilen örnek kodların tekrar yazılması ve denenmesi olduğunu söylüyor.
“Bu alandaki eğitmenlerinde sıkça önerdiği gibi öğrenen kişiler örnek kodları önce kendileri denemeliler. Hatta mümkünse eğitmen anlatırken eş zamanlı olarak yazmaları faydalı olacaktır. Daha sonra o örnekler üzerinde küçük değişiklikler yaparak tekrar yazmakta ikinci bir adım olarak gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Son olarak çok önemli bir noktada anlamadıkları kısımları not etmeleri ve sonrasında bu konuyu araştırmaları ya da birilerine sormalarıdır.”
Beyza, Bilgisayar Mühendisliği okuyan arkadaşlarına alanları araştırmalarını tavsiye ediyor. Alanların özellikleri, gerekli bilgi donanımları, çalışma ortamları ve alana göre şirketleri araştırma ile başlayıp, bu alanlarda küçük projeler çıkarmanın çalışmak istedikleri alana karar vermelerine çok yardımcı olacağını söylüyor. Kendi alanını keşfetme yolculuğunda çeşitli projelerde farklı alanlar denediğini belirtiyor.
“Üniversiteye başladığımda ilk dönem alanları incelemiştim. Birkaç alanın bana uygun olmadığına karar vererek eledikten sonra .Net, Web Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Veri Bilimi alanlarını deneyebileceğimi düşündüm. Web Geliştirme ve Oyun Geliştirme alanlarını Çukurova Üniversitesi’nin 1.5 Adana Kulübü ile yaptığımız projede deneyimleme fırsatım oldu. Yer istasyonu için C# ile form geliştirdik. Unity ile bir roketin üç boyutlu tasarımını oluşturduk. Aynı zamanda proje içerisinde web sitesi tasarımında da bulundum. ”
Bu alanlarda ne kadar başarılı olsa da çalışmak istediği alanda daha çok algoritma yapısı ve matematik bulunmasını istediğini fark ederek Veri Bilimi alanına yöneldi. 🧑💻
Okul eğitiminin yanında çeşitli kurslara katılarak kendini geliştirmeye devam eden Beyza, Kodluyoruz ile tanışmasını şöyle anlatıyor:
“Kodluyoruz YouTube sayfasında “Veri Yapıları ve Algoritmalar” videosunu izlemeye başladım. Anlatımı çok başarılı buldum ve faydalandığım bir video oldu. Daha sonrasında Kodluyoruz’u LinkedIn’den takip ettim.”
Hi-Kod Veri Bilimi Atölyesine katılmasını ise şöyle anlatıyor:
“Kodlluyoruz LinkedIn hesabında Hi-Kod atölyesinin başladığını gördüm. Bu alandaki öğrenme sürecime başlamıştım Veri Bilimi Atölyesi’nin de faydalı olacağını düşünerek katıldım. Atölyeye katıldığımda temel Python bilgim vardı ancak kütüphaneler ve makine öğrenmesini bilmiyordum. Atölyeyle beraber bu konularda bilgi sahibi olarak veri manipülasyonu, veri analizi, makine öğrenmesi ile model eğitme gibi konuları da öğrenmiş oldum.
Atölye süreci boyunca teknik gelişimin yanında sosyal olarak da birçok beceri ve farkındalık kazandım. Bu konudaki en büyük etki network oluşturmakta oldu. Veri Bilimi alanında ilerlemek isteyen birçok kişiyle tanışarak birbirimizin deneyimlerinden faydalanıyoruz. Aynı zamanda LinkedIn ve GitHub’a bakış açım değişti ve daha etkili kullanmam gerektiğini öğrendim. Bir diğer etki ise teknolojinin gelişim hızının farkına vararak kendimi daha çok geliştirmem konusunda bir farkındalık yaşadım. ”
Beyza altı haftalık atölyeyi tamamladı ve atölye bittikten sonrada Hi-Kod macerasına mentor olarak devam etti. Artık kendi bilgi birikimini yeni atölye katılımcıları ile paylaşarak öğrenme süreçlerinde destek oluyor.
“Hi-Kod atölyesinde mentor olarak devam etmekten mutluluk duyuyorum. Atölyede mentor olarak katılımcılara rehberlik etmek ve onlara yardımcı olmak, hem öğrendiklerimi kullanarak gelişimime fayda sağlıyor hem de katılımcıların gelişimi ve geri dönüşleriyle yardım etmenin ve fayda sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca mentorlar arasında güzel bir bağımız oldu. Birkaç kişi beraber proje geliştiriyor, yarışmalara katılıyoruz ve böylece kendi gelişimimizde de birbirimize destek sağlamış oluyoruz. ” 💪
Tüm bu gelişmelerin yanında en güzel haber Beyza’nın yurtdışından staj kabulü alması 🥳
“Tüm bu etkilerin yanında mentorluk yapmanın staj başvurularında da bana olumlu etkisi oldu. Görüşme yaptığım şirketler tarafından özellikle IT departmanından Kodluyoruz’da mentor olmam çok olumlu karşılandı. Bunun sonuncunda Hollanda’da bir şirkette Data Engineer Intern başvuruma kabul aldım. Departman ve konular üzerine görüşmeleri yaptık. Önümüzdeki süreçte ekiple tanışacağım. Benim için çok heyecanlı bir süreç oluyor. ” 🎉
Hi-Kod Atölyesi’ne katılmanız için şöyle bir tavsiye veriyor:
“Temel seviyeden başlayarak adım adım, daha bilinçli, atölye sorumlusu ve mentorlar eşliğinde ilerleyerek öğrenim sağlarken, atölye sonu proje çıkarmanın motivasyonuyla kendinizi geliştirebilirsiniz. Atölye süreci boyunca yalnız olmadığınızı bilmek çok kıymetli. Hem atölye sorumlusu hem mentorlar, öğrenim sürecinde ve proje çıkartma kısmında çok destek oluyor. Bu sayede zorlandığınız kısımlarda pes etmek yerine desteklerle beraber sürece devam edebilirsiniz. Tüm bunların yanında birçok farklı alandan kişilerle tanışıp birbirinizin deneyimlerine eşlik etmek isterseniz Hi-Kod Atölyesi tam size göre! ” 💫
Mezunumuz Beyza’yı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz!
Sen de yazılıma ilk adımını atmak ve kendine Beyza gibi kariyer yolu çizmek istiyorsan bizi takip et ve topluluğumuza katıl! Başvuruya açılan Hi-Kod Atölyesi’ne ve tüm gelişmelere buradan ulaşabilirsin.
Mutlu günler! ☀️