Case Study: Trendyol Tech Talent Bootcamp

Alev Orbay
Kodluyoruz
Published in
5 min readMar 9, 2021

Trendyol ve Kodluyoruz işbirliği ile gerçekleşen Trendyol Tech Talent Bootcamp sona erdi. Herkes için çok verimli geçen bu bootcamp’in detaylarını sizinle bir case study olarak paylaşmak istedik.

Kodluyoruz olarak bu defa bir case study ile karşınızdayız. Bundan sonra da size spesifik sorunlara özel çözüm ürettiğimiz pek çok farklı konuda yeni case study’ler sunmayı planlıyoruz. Case study temel olarak belirli bir konu ve bir problem çerçevesinde şekillenen, söz konusu problemin çözüm yollarının arandığı bir çeşit “örnek çalışma”. Bu çalışma, challenge ya da problem tanımlandıktan sonra çeşitli yöntemler denenerek o soruna uygun çözümler bulma sürecini kapsıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinden biri olan Trendyol ve Kodluyoruz işbirliği içinde düzenlediğimiz Trendyol Tech Talent Bootcamp, hem Trendyol Tech’in ekosisteme katkı sağlamayı amaç edinmiş bakış açısı hem de yetenek arayışındaki yaklaşımına yenilikçi bir çözüm getirmesi açılarından çok iyi bir örnek. Biz de bu örnek çalışmanın bazı öne çıkan yönlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kodluyoruz bootcamp’lerine aşina olanlarınızın bildiği gibi her bir bootcamp kendine ait bir konuya odaklanıyor. JavaScript, Mobil Oyun, Product Management şu an devam eden bootcamp’lerden bazıları. Trendyol Tech Talent ise bir bootcamp olarak tasarlanmış olmasına rağmen bir challenge etrafında şekillendiği için diğerlerinden farklılaşıyor.

Bootcamp’in tasarımının öncesinde Trendyol’dan bize gelen challenge oldukça heyecan vericiydi. Hem Türkiye’nin yazılım ekosistemine katkı sağlamak, eğitimin ulaşılabilir olmasına destek vermek hem de yetenek ararken yaşadığı bazı zorluklara yenilikçi çözüm bulmak bu bootcamp’in asıl hedefleriydi. Trendyol’un aşmak istediği zorluklar, aslında Türkiye’de teknoloji alanında çalışan kişi ve şirketlerin içinde bulunduğu yetenek-pozisyon çıkmazının da özeti gibiydi. Yetenekli olan kişiler kendine uygun pozisyonu bulamazken şirketlerin de bir türlü açtıkları pozisyonun gerektirdiği özelliklere sahip kişilere erişemiyor olması sıkça karşılaşılan, ancak bir türlü üstesinden gelinemeyen bir durum. Biz de bu sorunun çözümü için Kodluyoruz ve Trendyol olarak bir araya geldik ve Trendyol’u ihtiyaç duyduğu genç ve parlak çalışanlarla buluşturmayı denedik. Ve sevinerek söylüyoruz ki, hem Trendyol ekibinin özverili katkıları hem de bootcamp katılımcılarının çalışkanlıkları sayesinde bunu başardık.

Challenge: Trendyol İşe Alım Süreçlerindeki Zorlukların Aşılması

Trendyol, Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin başında geliyor. Teknoloji olarak da işlediği veriyi kaldırabilecek yeni trendleri takip ediyor ve kullanıyor. Bugün geldikleri noktada, kendi bünyelerindeki teknoloji ekibinin yetenekleri ile Türkiye’deki genel seviye arasındaki makasın giderek açıldığını fark ediyorlar. İşe alım süreçlerinde yaşadıkları zorlukları ise şöyle tanımlıyorlar:

  • Trendyol’un kullandığı tech stack ve uygulamalar ve işledikleri veri büyüklüğü sektördeki diğer e-ticaret şirketlerinden çok farklı. Bu nedenle ihtiyaçlarını karşılayan yazılımcı bulmakta zorlanıyorlar.
  • Paylaşılan iş ilanlarına çok fazla başvuru geliyor ve seçim yapmak güçleşiyor. Örneğin açılan bir ilana 12.000 başvuru gelebiliyor. Bu kadar başvuru gelince de standart eleme kriterleri ile eleme yapıyorlar. Bu yüzden de daha derinlikli değerlendirme sağlayacak bir yönteme ihtiyaç duyuyorlar.
  • Kendini yetiştiren kişilere bir şekilde erişebildiklerini söylüyorlar ancak potansiyeli yüksek ve gelişmeye açık gençlere de ulaşabilecekleri bir yol arayışı içindeler. Seçimlerinde yeteneğe odaklanmak istiyorlar.
  • Üniversite-özel sektör arasındaki ilişkiler yeni yeni kurulmaya başladığından karşılıklı düzenli bir akış sağlayacak noktaya gelmesi biraz zaman alacak gibi görünüyor. Bu yüzden de genç yeteneklere ulaşmak için aradaki bağı kuracak bir yapıya ihtiyaç duyuyorlar.

Trendyol bize çözmekte zorlandıkları bu sorunları ilettikten sonra çalışmalara hızlıca başladık. Kodluyoruz ve Trendyol olarak Trendyol’un hızlı büyüyen yazılımcı ekibine ihtiyacı olan genç yetenekleri kazandırmak için Trendyol Tech Talent Bootcamp’ini tasarladık.

Çözüm: Yedi Haftalık Bootcamp ile Trendyol’un İhtiyaç Duyduğu Genç Yeteneklerin Yetiştirilmesi

Kodluyoruz’un sosyal medyada ulaştığı takipçi sayısı, mezunları, fellowları ve partner öğrenci topluluklarıyla Türkiye’nin en büyük yazılımcı topluluklarından birine sahip olması, bu süreçteki en büyük avantajlardan biri oldu. Kodluyoruz’un geniş ağı sayesinde bootcamp katılımcılarını oluşturacak üniversiteler ve genç yazılımcı topluluğuna ulaşma aşaması kolaylıkla başarıldı.

Ardından bootcamp seçim aşamalarında kullanılacak kriterlerin tasarlanması süreci başladı. Aranan kriterler Trendyol ve Kodluyoruz’un kurum kültürü, anlayışı ve beklentileri doğrultusunda tasarlandı. Çalışma motivasyonuna sahip olma, gelişime ve kendini geliştirmeye açık olma, kendi geleceğine ve kişisel gelişimine dair inisiyatif alma ve harekete geçme becerisi, Trendyol kültürüne uygun olma gibi niteliğe ve kişisel gelişime bağlı, daha esnek ve yenilikçi kriterler seçim sürecine eklendi.

Üçüncü aşamada ise Trendyol Tech Talent Bootcamp’inde yedi hafta boyunca anlatılacak konulara karar verildi. Bu konular Trendyol teknoloji ekibiyle birlikte oluşturuldu ve Trendyol teknoloji ekibi bootcamp’te eğitmen olarak görev aldı. Böylelikle bootcamp katılımcıları her bir konu başlığında aktarılan içeriklerin Trendyol’daki iş süreçlerinde neden ve nasıl uygulandığını canlı ve birinci elden öğrenme imkanına kavuştu. Katılımcılara genel geçer konular yerine doğrudan ve kullanılabilir bilgi alma şansı sunan bu eğitim uygulaması Trendyol’a da kendi teknoloji ihtiyaçlarına göre yetişmiş kişileri ekibe kazandırma fırsatı sağladı.

Aktarılması en güç unsurlardan biri olan kurum kültürü de katılımcılar ve Trendyol ekibinin bir arada geçirdiği yedi hafta boyunca katılımcılar tarafından birebir deneyimlenerek öğrenilmiş oldu. Ekip de bu süreçte adaylarla zaman geçirerek, iş yapma biçimlerini doğrudan aktarma, Trendyol kültürünü anlatma ve katılımcıları yakından tanıma fırsatına sahip oldu. Birlikte geçen bu süreç Trendyol ekibinin hangi katılımcılarla devam edebilecekleri konusunda da daha net bir çerçeve çizebilmesine olanak tanıdı.

Büyük Final: Bootcamp Sonunda İşe Alım Süreci Nasıl Oldu?

Son aşama olan eleme aşamasına gelindiğinde Trendyol ekibi adaylarla tek tek görüşerek adayların bitirme projelerinin çıktılarını onlardan dinledi ve bootcamp’e katılan 35 kişiden 6 yarı zamanlı, 6 tam zamanlı olmak üzere 12 kişiyi Trendyol Ailesi’ne dahil etti.

Her iki taraf için de oldukça verimli geçen süreç, genç yazılımcı adaylarının şirketlerin başvuran kişilerden neler beklediği, süreçlerin nasıl işlediğine dair daha net bir bakış açısına sahip olmalarına olanak verdi. Zorlu ve yorucu işe alma süreçlerini kısaltarak Trendyol ekibinin de şirket için en uygun ve verimli adaylarla standart seçim kriterlerinin hiçbirini uygulamadan en kısa sürede bir araya gelmesini sağladı.

İşte hepimizin pek çok şey öğrendiği Trendyol Tech Talent Bootcamp’inde eğitim sonunda bootcamp katılımcılarının değerlendirmelerden bazıları:

Eğitim sayesinde çok uzun zamanda öğrenebileceğim bilgiyi ve konuları kısa sürede öğrenip deneyimleme şansım oldu. Özellikle eğitmenlerin iş hayatındaki deneyimlerinden örnekler hazırlamaları ve çözüm yolları göstermeleri eğitimin verimli geçmesini sağladı. Verilen ödevler ve proje sayesinde kendimi oldukça geliştirdiğimi düşünüyorum.”

“Bootcamp içerik olarak oldukça güncel ve değerli başlıkları içeriyordu. Yeni mezun ve aktif çalışma hayatına yeni girecek bir mühendis olarak, profesyonel ortamda bu teknolojilerin nasıl kullanıldığını, ne aşamalardan geçtiğini, sürecin nasıl ilerlediğini görmüş ve öğrenmiş oldum. Karşılaştığım iş ilanlarında aranan teknik bilgilerinin birçoğunu deneyimlememişken Bootcamp sürecinde bu tekniklerden birkaçı hakkında fikir-bilgi sahibi olmuş oldum.”

“Kendimi rahat olduğum kodlama dillerinin dışında bir dilde geliştirme fırsatı buldum. Bunu yaparken yeni konseptler öğrenip hangi alanlarda eksik olduğunu fark etme şansı edindim. Ayrıca bu Bootcamp’ in beni daha disiplin sahibi bir insana dönüştürdüğünü ve online olarak grup çalışmaları yapmaya alıştırdığını düşünüyorum. Tüm bunların kariyer yolculuğumda bana olumlu olarak döneceğine eminim.”

Biz Kodluyoruz ailesi olarak sorunlara özel çözümlerin üretildiği bu gibi çalışmaları çok değerli buluyoruz. Jenerik çözüm önerilerinin her duruma uyarlanmaya çalışılmasının aksine, sorunun anlaşılması, beyin fırtınası ile en uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve yol haritasının birlikte oluşturulması gibi aşamaları kapsayan bu çalışmaların taraflara daha faydalı olduğunu deneyerek hep beraber öğreniyoruz. Ayrıca yetenek yönetimine yeni bakış açılarının kazandırıldığı bir yapıyı da birlikte kuruyor ve büyütüyoruz. Bu süreçte bizimle çalışmayı tercih eden Trendyol ekibine ve birbirinden yetenekli ve özverili katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Bir sonraki case study’de buluşmak üzere!

--

--