CS50xKodluyoruz & Arel Üniversitesi

kodluyoruz
Kodluyoruz
Published in
3 min readNov 6, 2020

CS50xKodluyoruz ilk kez bir üniversite müfredatına kredili ders olarak girdi!

CS50xKodluyoruz, gelecek bahar döneminde Arel Üniversitesi müfredatında yer alacak. Arel Üniversitesi ile yaptığımız bu güzel iş birliğini duyurmaktan mutluluk duyarız. Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Rektör Danışmanı, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kotan Türkden bizlerin sorularını yanıtlayarak yaptığımız işbirliğinden bahsetti.

  • Duygu hocam kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Dijital İletişim alanında yine aynı okulda doktora yaptım. Doktora tezim esnasında Amerika’da markaların sosyal medyadaki iletişim biçimleri üzerine araştırmalarda bulundum. Aslında 15 yıl boyunca bu markaların bir çoğunda pazarlama iletişimi yöneticiliği yürüttüm. Yeşil Holding bünyesinde Cat, Harley Davidson, Crocs, Merrel, Hush Puppies, Replay Türkiye, Eren Holding bünyesinde Lacoste, Burberry, Converse, Gant, Nautica Superstep gibi. Dört yıldır da Arel Üniversitesinde hem İletişim Fakültesi hocasıyım, hem de bir yıldır Rektör danışmanlığı görevini yürütüyorum.

  • Kodluyoruz ve CS50x’i nereden duydunuz? Nasıl haberiniz oldu?

Bireysel düzeyde teknoloji kullanımını geliştirmeyi destekleyen her türlü yeniliği yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla bu anlamda çok inovatif bir yapı olduğunu düşündüğüm Kodluyoruz’un da. Sosyal ağlarda sıkı bir takipçinizim. Ayrıca sadece ben değil Üniversitemizin rektörü Prof.Dr. Argun Karacabey hocamız da öyle. Siz CS50x lansmanını yaptığınızda biz de farklı bölümlerdeki tüm öğrencilerimizin Veri Bilimine Giriş, Kodlama gibi dersleri alarak mezun olabilmesi için altyapı çalışmasını tamamlamak üzereydik. Ve bu işbirliği bizi çok heyecanlandırdı.

Biraz da Arel Üniversitesi ve Kodluyoruz arasında gerçekleşecek olan güzel işbirliğinden bahsedelim. Yaptığımız işbirliği sonucu bahar döneminden itibaren Kodluyoruz’un CS50x dersi Arel Üniversitesi müfredatında kredili ders olarak yer alacak. Bunun için oldukça heyecanlıyız. İşbirliğinin detaylarından bahseder misiniz?

Üniversite olarak bir hedefimiz vardı; öğrencilerimizin hangi bölümü okuduğundan bağımsız olarak en azından 101 seviyesinde kodlama bilgisiyle mezun olması. Bu alanda sadece akademik camiada değil aynı zamanda sektörde de efsane olmuş Harvard’ın ünlü profesörü David J. Malan’ın CS50x dersini sizin aracılığınızla öğrencilerimizle buluşturuyor olmamız bizim için de çok heyecan verici. Dersi tüm 4. sınıf öğrencilerimiz alabilecek.Adaptasyonunun, sınavlarının konun uzmanı Kodluyoruz tarafından yapılacak olması da dersin sertifika programı niteliğinde olmasını sağlıyor.

  • CS50x’i müfredatınıza dahil etmek istemeniz bizi çok mutlu etti. Peki neden CS50x?

Algoritmalar çağında yaşıyoruz! Aslında oldukça karmaşık yapısıyla algoritmalar günlük hayatımızı etkileyen birçok faktörün de belirleyicisi. Herkesin yazılım bilmesi, programlama diline hakim olmasını hayal etmiyoruz tabii ki. Ama 21. yy mezunun programlama dili ve programlama mantığını sosyal bir yapıda anlaması bizim için çok değerli. CS50x’de bilgisayar biliminin temelleri bu sosyal mantıkla veriliyor.

  • CS50x’i Arel Üniversitesi öğrencileri nasıl alacak, kredi sistemi nasıl ilerleyecek?

Öğrenciler 8. yarıyıla geldiklerinde 21. yüzyıl yetkinlikleri ders havuzuna tanımlanmış CS50xKodluyoruz dersini seçebilecekler. Ders tüm bölümler için açılacak, ön koşulu olmayan kredili bir ders. Ön koşulsuz olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Dersi almak için öncesinde farklı bir bilgisayar teknolojisi dersi almış olmak gerekmiyor. Dersin kurgusu, içeriği buna oldukça uygun. Öğrencilerimiz uzaktan belki de çok karmaşık gelen programlama, kodlama gibi kavramlarla tanışacak ve bu alanda bir yetkinlik kazanarak mezun olacaklar.

  • Biliyorsunuz ki CS50x bilgisayar bilimlerine giriş dersi olarak biliniyor ve algoritmik düşünce yetkinliğini arttırıyor. Bu ders Arel Üniversitesinde okuyan herkese açık bir ders mi olacak yoksa sadece yazılım ile ilgili olan bölümlerde mi verilecek?

Dersi müfredata eklemek isteme nedenlerimizden biri de bu yetkinliği kazandırıyor olması. Bir önceki soruda da belirttiğim gibi dünya algoritmalar üzerinden ilerliyor. Tam da bu nedenle her bölümden öğrencimiz dersi alabilecek.

  • Son olarak; okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?

Teknolojinin hayatın her anında olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Gençler çok şanslı çünkü zaten dijital dünyaya doğdular. Onların teknolojiyi kullanma konusunda doğal bir yetenekleri var. Bu yeteneklerin yetkinliğe dönüşmesi ise onları iş hayatında bir adım öne taşıyacak. Üniversite olarak bizim en önemli hedeflerimizden biri teknolojik yetkinliklere sahip donanımlı mezunlar yetiştirmek. Bu konuda dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ediyor ve eğitim süreçlerimize adapte etmeye gayret ediyoruz. Kodluyoruz’un da bu anlamda çok önemli bir görev üstlendiğini düşünüyorum. Çok verimli sonuçlar elde edeceğimize de inanıyorum.

--

--