Diplomasız Yazılımcı Mümkün mü? Kodluyoruz İstatistikleri

Alev Orbay
Kodluyoruz
Published in
4 min readSep 26, 2020

Google, Facebook ya da Apple’ın yazılımcı işe alımlarında artık üniversite mezunu kriterinin olmadığını duymuşsunuzdur. Google, 2018 itibariyle bu şartı mülakatlarından çıkardı. Hatta kendisine ait, 4 yıllık üniversite derecesine denk bir eğitim programı başlatacağını duyurdu. Sürecin kolay olduğu düşünülmesin sakın; fakat bu değerlendirme bizlere kodlama öğrenmek için ya da iyi bir yazılımcı olmak için tek kanalın artık üniversite olmadığını anlatıyor. Tabii bu şirketler bu kararı durduk yere vermedi. Yazılımcıların da kodlama öğrenmek için üniversite dışında arayışlara girdiği bir gerçek. Kendi kendine öğrenme yolları olan açık kaynaklar, online kurslar ve sertifika programları, hızlandırılmış programlar (bootcamp) bu kaynakların başında geliyor.

Hackerrank, 2018’de dünya genelinde 10 binden fazla yazılımcıyla bir anket yaptı. Araştırmaya göre, okul hala öğrenme için ilk yol olsa da artık kendi kendine öğrenme de okul kadar tercih ediliyor. Tüm yazılımcıların yarısından fazlası kendi kendine gelişim sağlıyor ve yaklaşık üçte biri ise sadece kendi kendine çalışarak yazılımı öğrendiğini belirtiyor.

Bu yönelimin iş hayatındaki etkisini de hissetmeye başladık. Bu yıl Hackerrank’in sistemine kayıtlı 162 ülkeden 116 bin yazılımcının cevap verdiği ankete göre yazılımcıların çoğunluğu hala bir üniversite derecesine ve üstüne sahip. Fakat 50 altı çalışanı olan şirketlerde, lisans diploması olmayan yazılımcıların oranı, önümüzdeki yıllarda, lisans mezunu yazılımcı oranın zorlayacak gibi görünüyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise, şirketlerin en büyük sorunlarından biri, insan kaynağının şirketlerin ihtiyaçlarına cevap vermemesi. Junior yazılımcı alımlarında ortak aranan özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Potansiyeli yüksek
  • Temel bilgisayar bilimleri kavramlarına hakim
  • Analitik düşünebilen
  • Kendini geliştirmeye açık
  • Farklı teknolojilerde çalışabilecek
  • Şirkette kullanılan programlama dilinde ve framework’lerde orta derecede bilgiye sahip
  • Sorumluluk alabilen

Biz Kodluyoruz olarak bootcamp’lere seçim aşamasında adayın azmini, motivasyonunu, potansiyelini ve analitik düşünme yeteneğini ölçüyoruz. Bootcamp süresince de öğrencilerin kendini nasıl, hangi araçlarla geliştirebileceğini gösteriyoruz. Öğrencilerin potansiyelini göstermesi için de kullanabileceği araçları ve kaynakları sağlıyoruz. Böylece, gençleri junior yazılımcı olarak çalışabilecek seviyeye getirmeyi amaçlıyoruz.

Bootcamplerden başarıyla mezun olanlar eğitmenlerimizin de desteğiyle farkındalığı yüksek, iş hayatında kullanabilecekleri hazır araçlarla eğitimlerini tamamlıyorlar.

Peki Kodluyoruz’dan şimdiye kadar eğitim alan kişilerin demografileri nasıl?

Bu analiz için 2017–2020 Eylül ayına kadar bootcamp’lerimize katılan 1200 yazılımcıyı dikkate aldık.

1. Lisans mezunu vs lisans mezunu olmayanlar

Buradaki makasın dünya genelindeki aralıktan daha açık olduğunu görüyoruz. Eğitim alanların %98’i dört yıllık üniversitelerin herhangi bir bölümünde öğrenci ya da bir üniversiteden mezun. %2’si ise lisede okuyor ya da önlisans programına kayıtlı. Bu istatistiğe göre, yazılımcı adaylarının Türkiye’de genelde üniversite seviyesinde eğitimi olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki ülkemizde üniversite eğitiminin özellikle Amerika’ya göre çok daha kolay ulaşılabilir olması bu rakamda etkili.

2. İlgili bölümlerden mezun olanlar

Eğitim alanların yaklaşık %59’u bilgisayar ya da yazılım ile ilgili bölümlerden mezun olmuş veya okuyor. Bu %59’un içerisinde de bilgisayar mühendisleri öne çıkıyor.

3. Mühendislik fakültelerden mezun olanlar ya da okuyanlar

Katılanların yaklaşık %73’ü bir mühendislik fakültesinden mezun ya da okuyor. Bilgisayar mühendisliğinin arkasından en çok katılım elektrik elektronik mühendislerinde. Burada da analitik becerinin rol oynamış olduğunu düşünebiliriz.

“Peki neden insanlar bilgisayar mühendisliğinden mezun olsalar da bir bootcamp’e geliyorlar?” diye sorabiliriz. Sebebi, artık pek çok üniversite mezununun okulda sektörün istediği becerileri kazanamaması. Bu yüzden de ülkemizdeki bilgisayarla ilgili bölümlerden mezun olanlar, en çok işsiz kalan 10 grup arasında. Dolayısıyla, gençler artık klasik üniversite eğitiminin dışında alternatifleri aramaya başladı. Aynı yaklaşımı şirketler de gösteriyor. Örneğin, Trendyol Tech ve Fazla Gıda, işe alacakları yeni yazılımcıları Kodluyoruz bootcamp’leriyle yetiştiriyor. Eğer sizin şirketiniz de Kodluyoruz’la benzer bir ortaklık yapmak isterse buradan talep iletebilirsiniz.

Sonuç olarak hem dünya hem Türkiye, yetişmiş insan kaynağı için yüzünü üniversitelerin dışına da çevirmeye başladı. Fakat hala hem yazılımcı ve yazılımcı adaylarının hem de şirketlerin üniversite derecesini önemsediği bir gerçek. Bu durumu hem Türkiye hem dünya için mevcut eğitim sisteminden ayrı düşünmek yanlış olur.

Fakat şu açık ki, yazılım öğrenmek ve iyi bir yazılımcı olmak artık bilgisayar mühendisliği tekelinde değil. Bu alan, kendini geliştirebilen, potansiyelini fark etmiş, ısrarcı, çalışkan herkese kapılarını açmış durumda.

--

--