Greatest of All Times (G.O.A.T) FRC’de!

kodluyoruz
Kodluyoruz
Published in
4 min readOct 4, 2019

Teknoloji alanındaki yetenek açığını kapatmak, yazılım alanında gençlerin geleceklerine değer katmak için 3 yıl önce yolculuğumuza başladık. Yüzlerce gencin katılımıyla büyürken, onların ürettiklerinden ilham aldık. #KodluyoruzLab’de bu hafta söz liselilerin. Şimdi onları dinleme zamanı…

BSH Türkiye ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, Tekirdağ Çerkezköy’de her yıl yüzlerce çocuk ve gencin hayatına dokunan Geleceği Kodlayanlar projemizin katılımcısı Alpercan Altınay ve arkadaşlarının, FIRST Robotics Competition’a katılma hikayeleri sizlerle! Keyifli okumalar.

Greatest Of All Times’ın Serüveni Nasıl Başladı?

Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde okuyan 13 öğrenci bir araya geldik ve bu yıl FIRST Robotics Competition-FRC’ye katılmak için Greatest Of All Times adında rookie (çaylak) takımını kurduk. BSH Group ve Kodluyoruz’un desteğiyle kurulan G.O.A.T yoluna şu an daha da büyük bir ekiple devam ediyor.

G.O.A.T’ın Logosu

Amacımız bu yarışmaya katılarak yardımlaşmayı ve duyarlı profesyonelliği öğrenmek. Ayrıca Trakya bölgesinde kurulan ilk takım olduğumuz için çok gururluyuz ve bu bölgeden daha fazla takım çıkması için diğer okulları da FIRST değerleriyle tanıştırmayı çok istiyoruz.

Şimdi biraz FIRST Vakfı’nı ve FRC etkinliğini tanıyalım.

FIRST Nedir?

FIRST, 1989 yılında gençlerin bilime ve teknolojiye yönelik ilgisini canlandırmak ve var olan ilgilerini ise artırmak için kuruldu. Manchester NH’de kurulan FIRST, gençleri bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik alanlarında eğitim ve kariyer hedeflemeye motive eder. FIRST’ün misyonu ise gençlere teknoloji ve bilim alanında geleceğin liderleri olmaları için ilham vermektir. FIRST Vakfı 4 ayrı organizasyon düzenlemektedir:

  1. FIRST Tech Challenge: 12–18 yaş grubunun robot tasarlayıp programlayarak yarışması için tasarlanmıştır. Türkiye’de ne yazık ki bu organizasyon gerçekleşmemektedir.
  2. FIRST Lego League: 9–16 yaş grubunun bilim insanı gibi çalışarak kazanımlar elde etmesine yönelik uluslararası bir turnuvadır. Bu organizasyon Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenmektedir.
  3. FIRST Lego League Jr.: 6–10 yaş grubunun erken yaşta bilimle buluşmasını sağlayan ve rekabeti içinde barındırmayan bir organizasyondur. Bu organizasyon Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenmektedir.
  4. FIRST Robotics Competition: Biz bu yarışmaya katılacağız. Türkiye sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

FIRST Robotics Competition Nedir?

Bizim katıldığımız FIRST Robotics Competition, diğerlerine nazaran daha katı kuralları olan bir organizasyondur. Burada belirli bir zaman ve sınırlı kaynaklar verilerek açıklanan görevleri yapabilecek bir robot tasarlanır. Lise öğrencilerinin katıldığı bu organizasyonda, toplam 20 Milyon dolar değerinde burs ödülü vardır. Rekabetten daha çok duyarlı profesyonellik ön plandadır. Türkiye’de 1998’de Fikret Yüksel tarafından kurulan Fikret Yüksel Foundation tarafından organize edilir.

Fikret Yüksel Vakfı’nın temel odağı Türk öğrencilerinin FIRST Robotics Competition’a katılmalarını sağlayarak aldıkları eğitimi geliştirmek. Geçtiğimiz sezona kadar Türkiye genelinde 70’e yakın takım bu yarışmaya katıldı ve her sezon bu sayı daha da artarak devam ediyor.

‘Regional’ olarak adlandırılan bölgesel yarışmalar her ülkede farklı tarihlerde gerçekleşir. Genellikle Temmuz ayından itibaren takımlar kurulmaya başlanır ve Eylül-Ekim aylarında her takım katılmak istediği ‘Regional’ı seçer. Aralık-Ocak ayında yeni görevler ve malzemeler gelene kadar her takım kendi hazırlık sürecini devam ettirir ve malzemelerin gelmesiyle beraber görevlere uygun bir robot yapmaya başlanır. Bu hazırlık süreci eğitimler, sosyal sorumluluk projeleri, Off Seasonlar gibi farklı etkinlikleri bünyesinde barındıran bir süreçtir. Regional’lar ülkemizde her sene Mart ayında gerçekleşiyor. Sonunda, dünya genelinde dereceye giren takımlar Mayıs ayında Amerika Houston’da gerçekleşen Championship’e katılmaya hak kazanıyorlar.

Ayrıca bu yarışmanın en güzel yanlarından biri, tüm takımların birbirlerine her anlamda yardımcı olmaya çalışması. Mesela daha takım ilk kurulum aşamasındayken Robert Collage FRC takımı ARC’ın kaptanı Enes arkadaşımız bize deneyimlerinden bahsederek neler yapmamız gerektiği konusunda sorularımızı cevaplamıştı. Hem ARC ile hem de süreç içinde tanıştığımız diğer takımlarla sürekli iletişim halindeyiz.

Lise Öğrencilerinden Oluşan Takımlar

FRC takım yapısında;

· Takımlar lise öğrencilerinden oluşur.

· Her sene takımlara yeni bir tema verilir ve takımlar temaya uygun robot tasarlarlar.

· Öğrenciler mekanik tasarım ve üretim, programlama, elektronik, web tasarımı, iş planı hazırlığı ve sponsorluk ekibi, sosyal sorumluluk projeleri gibi farklı alanlarda çalışmalar yapabilir.

· Turnuvalarda takımlar üçlü ittifaklar şeklinde maç yapar.

· Takımın bir maçtaki rakibi bir sonraki maçta ittifakı olabilir. Bu nedenle duyarlı profesyonellik (saygıyla kazan, kazan-kazan) ilkesi programda önemli rol oynar.

· Turnuvanın en prestijli ödülü Chairman Ödülü’dür. Ödül takımın bilim ve teknolojiyi yaymak için yaptığı çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerini değerlendirilerek verilir.

· Takımlar bütçelerini yapacakları çalışmalar yardımıyla sponsor destekleri ile oluşturacaklardır.

Event Horizon 2019 Off Season — İstanbul

G.O.A.T. Takımı Event Horizon 2019 Off Season-İstanbul’da

TÜYAP GameX Oyun Fuarı’nın 4. gününde Kal Robotics ve Sparrow Robotics’in düzenlediği Event Horizon 2019 Off Season’daydık. Takımımızla beraber ilk defa gittiğimiz etkinlikte hem takımlarla tanışıp bilgi aldık hem de ortamın atmosferini yaşadık. Maçlar başladığında ise dikkatimizi çeken şey ittifakların stratejileri oldu. Bazı robotların savunma yaptığını görünce şaşırdık ve bunun üzerine biz de nasıl bir strateji yapabiliriz diye düşündük. Otonom robotları, savunma yaparken faul olan anları, robotların basamaklara çıkarak puan almaya çalışmasını nefesimizi tutarak izledik. Tabii bazı robotların en üst basamağa çıkmaya çalışırken düşüp kırılmaları bizi bir o kadar da üzdü. Fusion Robotics’in sürücüsüyle konuşup hangi noktalarda zorlandıklarını ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. Hem yeni bilgiler öğrendik hem de eğlendik. Ayrıca Intechne Robotics ile maçlarından sonra tanışıp kaynaştık. Tüm bu gördüklerimizden ve duyduklarımızdan sonra stratejiler, robotun dizaynı ve daha birçok detayı daha ayrıntılı düşünmeye başladık. Yeni katıldığımız bu serüvende bize şu ana kadar yardımcı olan ve olacak takımlara çok teşekkür ederiz.

Sizleri, ülkemizi gururla temsil edeceğimiz FRC serüveniyle ilgili haberdar etmeye devam edeceğiz :)

--

--