Junior Geliştiriciyken Yaptığım 7 Hatadan Nasıl Kaçınabilirsiniz?

kodluyoruz
Kodluyoruz
Published in
5 min readJul 4, 2019

Bir junior developer’a kariyerine ilk adımı atma fikri korkutucu gelebilir. Çünkü süreç ön göremediğiniz zorluklar, öğrenilmesi gerekenler ve verilmesi zor kararlarla doludur. Bazen, doğal olarak, yanlış kararlar alınabilir. Böyle olduğunda kendi kendinizi hırpalamamak ve hatalarımızdan dersler çıkarmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bir senior developer olarak zamanında ben de junior’ken birçok hata yaptım. İşte junior’ken yaptığım en büyük 7 hata ve bu hataları yapmaktan kaçınma yolları:

Bulduğunuz İlk İşe Girmek

Kodlamayı kendi başınıza öğrenmekte ve üniversiteden mezun olmak üzereyseniz, büyük olasılıkla ilk işinize girmek başlıca hedeflerinizden biridir. İlk işi bulmak, uzun zorlu bir tünelin sonundaki ışık gibidir.

Ancak istediğiniz işi bulmak hiç de kolay değildir. Junior developer pozisyonlarına başvuran birçok rakibiniz vardır. İşi alabilmek için ikna edici bir öz geçmiş yazmanız, birkaç aşamalı mülakatlardan geçmeniz gerekir ve bu süreç uzadıkça uzar.

Bu yüzden bulduğunuz ilk işe sarılmak anlaşılabilir bir davranıştır.

Ancak bu sırada bir hata yapıyor olabilirsiniz. Örneğin benim ilk işim kendimi geliştirmek ve yaptığım şeyden zevk almak açısından hiç tatmin edici değildi. İş arkadaşlarım ‘Eh, bu kadarını yapsak yeter zaten’ tavrına sahipti ve birçok işi üstünkörü yapıyorlardı. Herkes işler için birbirini suçluyordu ve çoğu kez teslim tarihine uymak için işleri üstünkörü yapmak zorunda bırakılıyordum. En kötüsü ise yaptığım işten hiçbir şey öğrenmememdi.

Zamanında mülakatlarda tanık olduğum bazı işaretleri göz ardı etmiştim. Çünkü ilk işime girme fikri çok cezbediciydi. İş yerine dair tüm şüphelerim, iyi maaşlı bu pozisyona kabul edildiğim haberini aldığımda yok olmuştu.

Büyük hata.

İlk işiniz önemlidir çünkü size gerçek bir yazılımcı olmanın keyfini yaşatır ve üstlerinizden alacağınız mentörlükle birleştiğinde, ilk işiniz bundan sonraki kariyerinizi belirleyen önemli bir deneyim haline gelir. Bu yüzden iş teklifini kabul etmeden önce, başvurduğunuz pozisyon ve şirket hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız. İlk iş deneyiminizin kötü mentörlerle geçen kötü bir deneyim olmasını istemezsiniz.

O yüzden herhangi bir iş teklifini kabul etmeden önce mutlaka:

1) Şirketle İlgili Araştırma Yapın

İnternette, şirket sitesinde, Glassdoor’da şirket bilgilerini arayabilir, şirket hakkındaki yorumlardan yararlanabilirsiniz. Bu şirketin hedef ve ihtiyaçlarınıza uygun bir yer olup olmadığıyla ilgili size ön bir bilgi verecektir.

2) Çevrenize danışın

Ağınızdaki biri araştırdığınız şirkette çalıştıysa veya çalışan birini tanıyorsa, fikrini almak iyi bir çözüm olabilir. Tanıdığınızın şirketle ilgili beğendikleri ve beğenmedikleri yönleri, oradaki deneyimlerini dinleyebilirsiniz.

3) Mülakatta doğru soruları sorun

Mülakatta doğru soruları sormak, araştırdığınız şirketle ilgili bilgi edinmenin en kolay yoludur. Bunun için mülakatı yapan kişiye hangi soruları sormanız gerektiğini bilmelisiniz. Örneğin gittiğiniz mülakatta;

  • Yazılım geliştirme süreciyle ilgili, hangi metodolojiyi uyguladıkları, code review veya branch stratejileri yapıp yapmadıklarını,
  • Test süreciyle ilgili, hangi test sürecini uyguladıkları ve test mühendisleri olup olmadığını,
  • İş kültürü hakkında, rahat bir çalışma ortamı var mı, junior developer’ları destekleyip desteklemediklerini sorabilirsiniz.

Bir Kariyer Rotası Seçmemek

Yetkin bir developer olmaya giden yol şüphesiz ki zorludur. Çok fazla programlama dili, framework’ler ve çeşitli araçlar… Bir junior developer olarak benim de başlangıçta yaptığım bir hata her şeyi öğrenmeye çalışmaktı, sonuç olarak hiçbir şey öğrenemedim.

Bazen Java’yı öğrenmeye başlar sonrasında JQuery, C# veya C++ ‘ya dalardım.

Sadece bir dile odaklanmak yerine, o gün canım ne isterse o dili çalışıyordum. Bu da verimsiz bir çalışma yöntemiydi.

Bunları yapmak yerine bir yön ve teknoloji alanı seçip onu öğrenseydim, kariyerimde daha çabuk yükselir ve daha iyi öğrenirdim. Örneğin front-end developer olmayı hedefliyorsanız, JavaScript, CSS/HTML öğrenmek ve buna uygun bir framework öğrenmek doğru bir tercihtir. İşin backend kısmıyla daha çok ilgiliyseniz de bir programlama dili seçip onu iyi öğrenmeniz gerekir, Python, Java, C# bilmenize gerek yok!

Bu yüzden, odağınızı ve kariyer alanınızı belirleyin ve o belirlediğiniz alanda uzmanlaşmak için bir plan tasarlayın.

(Burada o alanı belirlemenize yardımcı olacak bir yol haritası bulabilirsiniz)

Kod Yazarken “Etkilemeyi” Amaçlamak

Portfolyonuz için bir proje oluştururken veya ilk işinizdeki ilk projenizi yaparken doğal olarak karşınızdakileri etkilemek istersiniz. Bunun için ister istemez projede karmaşık ve havalı bir kod yazma tekniği kullanmayı düşünürsünüz.

Böyle yapmayın.

Birçok junior’ın yaptığı bu hatayı ben de junior’ken çok sık yapmıştım. Junior developer’lar çok kez Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışır veya işverenleri etkilemek için daha karmaşık kod yazma teknikleri kullanırlar.

En iyi kod temiz koddur. İşi baştan basit tutarsanız, okunması ve bakılması kolay bir kod yaratmış olursunuz, sizden sonra kontrolü yapacak developer size teşekkür edecektir.

Hayat kod yazmaktan ve çalışmaktan ibaret değil

Önceleri sahip olduğum kötü bir developer alışkanlığı iş sonrası dinlenmeyi bilmememdi. Çoğu akşam laptop’umu eve getirir, projenin bir kısmını bitirmek veya bir bug’ı çözmek için saatler harcardım. Bu da beni tükenmiş ve stresli bir hale sokardı. Çünkü verilen görevleri bir anda tamamlama gibi bir uğraşım vardı.

Ancak gerçekte verilen iş bir süreçtir ve bir sonraki güne kadar bekleyebilir. Dinlenmeyi bilmek ve hayattaki diğer şeylere (arkadaşlar, aile, hobiler, eğlenmek) gereken önemi vermek gerekir. Eğer kod yazarak sabahlamak istiyorsanız tabii buna kimse karışamaz. Ama bunu yapmak size artık bir yük olduğunda, durup başka şeylerle ilgilenmeyi bilmek gerekir.

Her şeyi bugüne yetiştirmek zorunda değilsiniz!

“Bilmiyorum” diyememek

Tamamlamaya çalıştığınız bir proje veya görevde takılı kalmak senior developer’ların bile sık sık başına gelebilecek bir şeydir. Junior developer’ken yaptığım bir diğer hata ‘Bilmiyorum’ diyememekti. Yöneticilerden biri bana çok emin olmadığım bir konu hakkında bir soru sorunca “Bilmiyorum” demek yerine bir cevap uydururdum.

“Bilmiyorum” dediğimde insanların işim hakkında bilgi sahibi olmadığımı düşüneceğini zannederdim. Ancak gerçekte bu bir yanılgıdır, kimse her şeyi bilemez. Yani sorulan soruya ‘Bilmiyorum’ cevabını vermekten korkmayın.

Böylelikle;

  • Dürüst davranmış ve soruyu soran kişiyi yanıltmamış olursunuz.
  • Sorunun cevabını öğrendiğinizde yeni bir bilgi edinirsiniz
  • Bilmediğinizi söyleyebildiğiniz için saygınlık kazanırsınız çünkü çoğu kişi bilmediğini itiraf edebilecek güçte değildir.

Çok Çabuk Yükselmeye Çalışmak

“Koşmaya başlamadan önce yürümeyi denemek gerekir.” sözünü duymayan yoktur. Web developer olmak bu sözün doğruluğunu kanıtlar niteliktedir. Junior developer olarak ilk işinizi aldığınızda, hemen kolları sıvayıp karmaşık ve albenili kodlama projelerine girişmeye istekli olabilirsiniz. Bu yolla terfi almanın hayalini bile kuruyor olabilirsiniz.

Hırslı olmak iyidir ancak sorun şudur ki bu tarz büyük fırsatlar junior developerlar’ın karşısına nadiren çıkar. Kariyerinizin başlangıcında genelde daha önemsiz ve kolay işler, düzeltilecek bug’larla çalışırsınız. Bu tarz işler çok heyecan uyandırıcı olmayabilir ancak yine de önemlidir. Kodlama dünyasına adım atmanıza ve süreçle ilk kez haşır neşir olabilmenize olanak sağlarlar. Ayrıca bu sayede iş arkadaşlarınız ve yöneticileriniz sahip olduğunuz yetenekleri görüp değerlendirebilir, takım içinde nasıl çalıştığınızı görme şansına sahip olurlar.

Junior’ken benim de yaptığım hata bana verilen daha ufak işlerden sıkılmak ve bunun verimli çalışmam önünde engel teşkil etmesine izin vermek oldu. Sabırlı olup, verilen görevleri yapabileceğiniz en iyi şekilde tamamlarsanız yöneticiniz size daha zevkli olan görevlerden de verebileceğine emin olun!

Topluluğa dahil olmamak & çevre edinmemek

Developerlar grup olarak her zaman yardım etmeye, geri bildirim vermeye ve diğerlerini motive etmeye hazırlardır. Developer olmak zordur ve bazen bir bedeli vardır. Bu yüzden, bir junior developer olarak zorlandığınızda developer topluluklarına danışmak, iyi bir seçenek.

Bir gruba dahil olmak size öğrenmenin kapılarını da açar. Açık kaynak kod projelerine katılabilir, başkalarının kod yazma stilini gözlemleyebilir ve genel olarak developer’ların nasıl işbirliği yaptığına tanık olabilirsiniz. Bu deneyimler sayesinde çalıştığınız pozisyonda kullanabileceğiniz beceriler elde ederek, uzun vadede daha iyi bir yazılımcı haline gelirsiniz.

Bunun için FreeCodeCamp, CodeNewbies, 100DaysOfCode ve benzeri ilginizi çeken gruplara katılabilirsiniz. Bu grupların yaşadığınız ilçe veya şehirde düzenlenen buluşmalarına da gidebilirsiniz. Bununla ilgili bilgiler için meetup.com adresine göz atın.

Developer toplulukları zamanda sizin bir network oluşturmanıza da yardım eder. Aynı alanda çalışan bazı meslektaşlarınız sizin network’ünüzdür. Network’e sahip olmanın önemi ise şudur: Yeni bir işe girecekken network’ünüzden birileri size görüştüğünüz şirkette bir pozisyonu tavsiye edebilir veya referansınız olabilir. İş mülakatında bu sizin elinizi inanılmaz güçlendirecektir. Çünkü network’ünüzdeki o kişi size kefil olmuş olur ve siz de artık o pozisyona başvurmuş binlerce aday arasında sıyrılmış olursunuz.

Bu yazı Gizem Yılmazer tarafından çevirilmiştir.

Kaynak: https://www.freecodecamp.org/news/how-to-avoid-these-7-mistakes-i-made-as-a-junior-developer-a7f26ce0f7ed/

--

--