NASA Space Apps Challenge Şanlıurfa’da!

kodluyoruz
Kodluyoruz
Published in
3 min readSep 27, 2019

Teknoloji alanındaki yetenek açığını kapatmak, yazılım alanında gençlerin geleceklerine değer katmak için 3 yıl önce yolculuğumuza başladık. Yüzlerce gencin katılımıyla büyürken, onların ürettiklerinden ilham aldık. #KodluyoruzLab ile Kodluyoruz Akademi Mezunlar Kulübü’nden gençler yolculuğumuz boyunca ürettiklerini daha fazla gence ilham olmak için paylaşıyor. Şimdi onları dinleme zamanı…

2019 Şanlıurfa dotNET MVC bootcamp katılımcımız ve Kodluyoruz Topluluk Lideri Yunus Yaşar‘ın yazısı sizlerle. Keyifli okumalar.

Selamlar herkese, öncelikle kendimden ve yönetim kurulu üyesi olduğum
öğrenci kulübünden bahsederek yazıma başlamak istiyorum. Ben Yunus Yaşar, Kodluyoruz’un Şanlıurfa Topluluk Liderleri’ndenim ve Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Topluluğu Projesi Yöneticisi olarak görev yapıyorum.

Bilim ve Teknoloji Topluluğu’nun amacı, üniversitemizde uluslararası etkinlikler düzenlemek, bu sayede ulusal ve uluslararası alanda üniversitemiz ile Şanlıurfa’nın bilinirliğinin artmasına katkı sağlamaktı. Bu işe başta kadınlar olmak üzere bütün bireyleri girişimciliğe ve üretime teşvik etmek amacıyla Django Girls kodlama atölyesi etkinliğini, Github ve Kadınyazılımcı sponsorluğunda gerçekleştirerek başladık. Kodluyoruz ile tanıştıktan sonra ekip arkadaşlarıma Kodluyoruz ortaklığında daha büyük bir proje hayata geçirmek istediğimi söyledim. Uzay bilimine olan merakımdan ve üniversitemdeki insanların araştırma geliştirme ve iş deneyimlerinin gelişmesi için Kodluyoruz ortaklığında böyle bir girişimde bulunmak istedim. Ağustos 2018’de ekip arkadaşlarım ile başladığımız NASA ile görüşmelerimiz Temmuz 2019’da sonuçlandı ve şimdi etkinliğin organizasyon sürecini Kodluyoruz, Harran Üniversitesi ve NASA partnerliğinde ilerletiyoruz.

Etkinliği düzenlemeye karar verdiğim süreci anlattıktan sonra haydi gelin detayları anlatayım.

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın, tüm dünyada yaklaşık
100 ülke ve 177 şehirde eş zamanlı olarak düzenleyeceği sekizinci “NASA Space Apps Challenge” etkinliğinin Şanlıurfa ayağı bu yıl Harran Üniversitesi ve NASA’nın ortaklığında Bilim ve Teknoloji Topluluğu tarafından 18–20 Ekim tarihlerinde Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü’nde #sınırlarınötesinde sloganıyla düzenlenecek.

NASA tarafından verilecek kaynaklar ve teknolojiyle dünyada ve uzayda
yaşanan zorluklara çözümler üretmeyi ve interneti kullanarak dünyadaki ve uzaydaki sorunlara farklılık yaratmaya ilgi duyan kişileri bir araya getirmeyi amaçlayan etkinlikte katılımcılar, tüm dünyada sayıları 18 bini aşan diğer katılımcılarla iş birliği yapabilecekleri gibi, takım halinde ya da bireysel olarak da projelerini hazırlayabilecekler. Hackathon 48 saat sürecek ve tüm dünyada aynı anda başlayıp sona erecek.

Dünyada ve Uzayda Teknoloji

NASA International Space Apps Challenge katılımcıları, uygulama geliştirmeye ek olarak robotik, veri görselleştirme, donanım, hikâye geliştirme, oyun üretimi ve tasarım gibi alanlarda proje ve çözümler geliştirebilecekler. Katılımcılar ayrıca “Dünya Okyanusları”,Ayımız”, “Yakın ve Uzak Gezegenler”, “Yıldızlar” ve “Dünyamızda Yaşamak” olmak üzere beş ana başlık altında toplam 50 konuda çalışarak çözüm geliştirebilecekler.

Konulara başlıklarına ve kategoriler ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etkinlik katılımcıları bu ana başlıklar altında belirlenen alanlardan birini seçerek teknoloji çözümü geliştirecek. 2014’de düzenlenen etkinlikten örnek vermek gerekirse Uzayda Teknoloji ana başlığına ilgi duyan bir katılımcı bu kategori altında yer alan “Derin uzayda internet bağlantısı sağlama”, “Cep telefonunu bir uyduya dönüştürme”, “Bir uyduya komuta etme”, “Kitlesel iş birliği ile Sanal Yer istasyonu Geliştirme” konularından birinde teknoloji çözümleri geliştirdi.

NASA’nın Florida Uzay Merkezi’ne Gitme Şansı

Türkiye’nin değerli akademisyen, girişimci ve bilim insanlarından oluşan jürinin seçtiği iki proje ve halkın oylarıyla seçilecek olan bir proje, global etkinlikte Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanacak. Türkiye’den global etkinlikte de başarılı bulunan fikirler NASA’nın Amerika’daki Florida Uzay Merkezi’nde düzenlenen bir lansmana katılma hakkına sahip olacak.

Yarışmaya Nasıl Katılabilirim?

Yarışmaya katılmak için kod yazarı, astrofizikçi ya da mühendis olmanıza gerek yok. Yarışmaya herkes katılabilir.

Etkinliğin detaylı bilgisine ve ön başvuru formuna buradan ulaşabilir, etkinliğe ait sosyal medya hesaplarımız Twitter ve Instagram’dan bizi takip edebilirsiniz.

Gönüllü Mentor ve Sponsor Aranıyor

“NASA International Space Apps Challenge” için daha önce uzay teknolojileriyle çalışmalar yapmış, yarışmacılara yardımcı olacak gönüllü mentorler ve etkinlik için sponsorlar arıyoruz! Eğer siz de bize mentor veya sponsor olarak destek olabileceğinizi düşünüyorsanız buradan başvurabilirsiniz.

Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca Kodluyoruz Derneği sorumlu olup, herhangi bir şekilde AB’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı’nın görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz.

--

--