Spring Boot Kurulumu ve İlk Proje

Sümeyye Akay
Kodluyoruz
Published in
4 min readJul 8, 2020

Bu yazımda sizlere Spring Boot’un şirketler tarafından neden bu kadar yaygın olarak tercih edildiğini ve kurulumu hakkında bilgi vereceğim. Daha sonra Spring Boot ile ilk projemizi birlikte geliştireceğiz.

Spring Boot

Spring Boot Nedir ?

Spring Boot, Spring çerçevesine RAD (Rapid Application Development) özelliği sağlayan bir Spring modülüdür. Yani Spring Boot ile hızlı bir şekilde uygulama geliştirebiliriz.

Spring Boot, Spring Framework’ün üzerine inşa edilmiş bir projedir. Hem basit hem de web tabanlı uygulamaları kurmak, yapılandırmak ve çalıştırmak için daha kolay ve hızlı bir yol sağlar.

Spring Framework ve gömülü sunucuların birleşimidir.

Spring Boot, Java uygulamaları geliştirmek için STS IDE veya Spring Initializr kullanabiliriz.

En önemli avantajlarından biri ise uygulamanın maliyetini ve geliştirme süresini azaltmasıdır. Bu sebeple şirketler tarafından tercih edilmesinde büyük bir önem taşıyor.

Bir web uygulaması geliştirmek için bir çok konfigürasyon yapmamız gerekiyordu. Spring Boot ile beraber istediğimiz bir Maven projesini istediğimiz eklentilerle beraber tüm konfigürasyonu oluşmuş bir şekilde veriyor ve bize sadece iç yapısını yani kodlarını yazmak kalıyor.

Spring Boot içinde bize Tomcat, Jetty be Undertow denilen ortamları içinde mevcut şekilde bize geliyor. Yani herhangi bir kurulum yapmamıza gerek kalmadan projemizi ayağa kaldırabiliriz.

Spring Boot Kurulumu

Spring Boot geliştirmek için IntelliJ IDEA tercih ediyorum. Siz isterseniz Eclipse vb. gibi ortamları da tercih edebilirsiniz. Spring Boot geliştirmemiz için Ultimate versiyonunu indirmemiz gerekmektedir.

IntelliJ IDEA Kurulumu

Proje oluşturmak için ilk yöntemimiz;

Gerekli indirme işlemini yaptıktan sonra; New Prject — Spring Initializr seçiyoruz. Java geliştirirken indirdiğiniz SDK yı seçip next tuşuna basıyoruz.

Bu kısımda bazı ayarlamalar yapıyoruz. Maven Projesi seçiyoruz ve Jar olarak oluşturulmasını istiyoruz.

Biz ilk etapta Spring Web uygulaması geliştirmek istediğimiz için sadece bu seçeneği projemize eklememiz yeterli olacaktır.

Son adımda projemize bir isim verdikten sonra IntelliJ IDEA gerekli konfigürasyonları oluşturduktan sonra projemizi kullanmaya hazır oluyoruz.

İlk Spring Boot Projemiz

Proje oluşturmanın bir diğer yolu ise;

Spring Initializr kullanarak yukarıdaki adımları takip etmeden sadece projemizde kullanmak istediğimiz yapıyı seçerek Sping Initializr bize sağlamış olduğu kolaylık sayesinde projemizi sıkıştırılmış bir zip dosyası içinde direk indirebiliriz ve kodlamaya geçebiliriz.

Yine bir Maven Projesi seçerek projemizi oluşturmak için gerekli seçenekleri seçiyoruz. Daha sonra Dependencies’den projemizde ki eklentileri seçiyoruz. Biz Spring Web uygulaması yapacağımız için sadece onu seçiyoruz.

Spring Initializr ile Proje Kurulumu

Gerekli seçenekleri seçtikten sonra Generate seçeneğine tıklayarak projemizi indiriyoruz ve kullanıma hazırdır.

Spring Boot İle İlk Projemiz

Oluşturmuş olduğumuz Spring Boot projemizi run ettiğimiz de Console da aşağıdaki gibi bir ifade görürüz. Bu başarılıyla projemizin ayağa kalktığını bize gösterir.

Projemizin ilk hali

Eğer sunucu tarafında projemizin nasıl olduğunu görmek istersek localhost:8080 yazmamız yeterli olacaktır. Sizde projenizi çalıştırdığınızda bu ekranla karşılaşıyorsanız projemiz sıkıntısız bir şekilde çalışıyor demektir.

localhost:8080

Not: Daha önceden 8080 portunu kullandıysanız projenizde port hatası alacaksınız bunu düzeltmek için ;

application.properties dosyasının ismini application.yml olarak değiştirelim. Dosyanın içine ise;

server:
port: 8081 ()

yazalım. Bu sayede aldığımız port hatasından kurtulmuş olacağız. ve localhost:8081 ile sorunsuz bir şekilde projemizi ayağa kaldıracağız.

Rest API ile basit bir uygulama yazarak ilk projemizi tamamlayalım. Yani uygulamamız web platformunda HTTP protokolünü kullanarak ve ona istekte bulunan bir uygulama yapacağız.

src main java altında yeni bir java class oluşturalım ve ismine de DemoApi diyelim.

Burada bir Web Api oluşturarak bir istekte bulunacağız.

RestController

RequestMapping(“/mesaj”) ile hangi adreste yayınlanacağını söylüyoruz. Bu örneğimiz için (localhost:8081/mesaj) gibi düşünebiliriz.

GetMapping mesaj adresine get yapıldığında hangi metodunun çalışmasını istiyorsak onu çalıştırır. Bu örneğimizde merhaba() metodu için yazdık.

Yani projemiz ile mesaj adresimize HTTP isteği gönderdik ve projemiz ayağa kalkmış oldu. Sunucu üzerinden bakmak istersek;

http://localhost:8081/mesaj

Böylelikle Spring Boot ile genel bir bilgi edinmiş olup kurulumun nasıl yapılacağına değinmiş olduk. Bunun yanı sıra kolay bir uygulama yazarak ilk projemizi ayağa kaldırdık.

Projenin kodlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

Diğer yazılarımda görüşmek üzere.. Sağlıklı günler! ☺️

--

--