Osuuspankin e-laskut: käytettävyyden haasteet (1/2)

“Käytettävyystestaus, anyone, sitä opetettiin softasuunnittelijoille jo 90-luvulla” — Jyrki Kasvi*

Olli Savolainen
Kokemus
Published in
2 min readFeb 27, 2014

--

Olli Sulopuisto kirjoitti jokin aikaa sitten vaikeuksistaan käyttää e-laskuja Osuuspankin verkkopalvelussa. Vaikka laskun oli löytänyt, sen sisältöä — vaikkapa laskutusperustetta — ei noin vain löytynytkään. Tieto oli piilotettu linkin taakse, josta oli vielä poistettu perinteinen visuaalinen vihje klikattavuudesta — alleviivaus.

Sulopuiston alkuperäinen ruudunkaappaus osuuspankki.fi:stä (vihreä korostus omani)

Keskustelu blogissa jatkuu, ja moni kiinnittää ensimmäisenä huomiota siihen, että linkki kaivattuihin tietoihin toden totta on sivulla. Käyttäjä oli vain vähän sokea. Ei siis ole ongelmaa, eihän?

No, on.

Käytettävyyden yksi lähtökohdista on se, että softan/palvelun käyttäminen on subjektiivinen kokemus.

Käyttäjät eroavat villisti tietokoneen käyttöosaamisen suhteen toisistaan. Toisen osaamisesta voi olettaa kovin vähän. Erilaisissa käyttötilanteissa, eri sovellusten kanssa, käyttäjillä on eri määrä vaadittavia esitietoja. Eri stressitasojen alla käyttäjät havainnoivat käyttöliittymiä perusteellisesti tai vain vilkaisten nopeasti. Saavutettavuusongelmat ovat vielä tarina erikseen.

Joo, linkki on siinä, ja joo, sä huomasit sen. Se ei tarkoita, ettei ongelmaa ole. Sovelluksen tekijä ei voi — itsekin subjektiivisena olentona—tietää, onko käyttöliittymässä käytettävyysongelma jonkun toisen kannalta. Se ei tee toisen ongelmasta yhtään sen vähempää todellista: Tärkeä toiminnallisuus ei ollut saatavilla, kun sitä tarvittiin.

Ensin koko puhe vaikuttaa pikkumaiselta, ja kuvatut ongelmat pieniltä. Hankaluudet kuitenkin kasaantuvat myös Osuuspankin palvelussa yllättävän äkkiä. Kun kokonaisprosessi suunnittelussa on pielessä, kitkaa löytyy sieltä sun täältä. Näin siis palvelussa, jota mutu-tuntumalta pidetään yhtenä toimivimmista suomalaisista pankkipalveluista.

Siksi eri tavalla havainnoivien ja eri tavoitteista käsin motivoituvien asiakkaiden/käyttäjien näkökulmista oppiminen on melkoisen tärkeää palveluja suunnitellessa.

Joka tapauksessa olen iloinen Sulopuisto-kaimani avauksesta. Näitä lisää. Keskustelu alkakoon.

Miksi näistä ongelmista puhutaan Suomessa niin vähän?
Osa 2: Keskustelukulttuurista

(*Keskustelu alkoi Facebookissa Jyrki Kasvin sivulla, ja sieltä alaotsikon lainaus. Ylläoleva teksti oli alunperin omalla FB-seinälläni.)

--

--

Olli Savolainen
Kokemus