Açlık ile Mücadelede Silikon Vadisi Yaklaşımı: WFP İnovasyon Merkezi

Kök Projekt
Kök Projekt
Published in
5 min readMar 20, 2017

--

WFP, BM Dünya Gıda Programı, Birlemiş Milletler ile BM Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) tarafından 1961 senesinde açlık ile mücadele adına kurulmuş bir BM örgütüdür. WFP geleceğin gıdasını korumak ve açlık ile mücadelede girişimcileri desteklemeye 2016 senesinden itibaren başlamıştır.

WFP Merkezi Roma, İtalya’da bulunmaktadır.

BM Dünya Gıda Programı Nedir?

“Sıfır Açlık için Savaş”

BM Dünya Gıda Programı, WFP, 1961 yılında Birleşmiş Milletler ve BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından kurulan, 1963 senesinde faaliyete geçmiş Birlemiş Milletler örgütüdür. WFP’ın amacı dünyada açlık ile mücadele etmek, kendine ve ailelerine gerekli gıdayı ulaştıramayan kimselere yardım etmek üzere geliştirilmiştir. Roma, İtalya’da bulunan merkezinde dünyada 80 kadar ülkede aktif olan WFP, her yıl ortalama 80 milyon kişiye gıda yardımı yapmaktadır.

WFP Hedefleri

WFP’nin amacı dünyada açlığı ve yetersiz beslenme koşullarını yok ekmek ve gıda desteği olgusunu tamamiyle ortadan kaldırmak yönünde gelişmektedir. Bu düşünceye göre hedefleri:

  • Kriz anlarında hayat kurtarmak ve korumak.
  • Gıda güvenliğini ve beslenme hakkını desteklemek, kriz anları sonrasında kırılgan düzenlere destek sağlamak.
  • Riski düşürmek ve insanlara, komünitelere ve ülkere destekler sağlamayarak ihtiyaç olunan gıda ve besin ihtiyaçlarını karşılatmak.
  • Yetersiz beslenmeyi azaltmak ve açlık döngüsünü engellemek.

şeklindedir.

WFP gıda yardımları aynı zamanda mikrobesin yetersizliği ile savaşmak, çocuk ölümlerini azaltmak, doğum sağlığını güçlendirmek ve AIDS dahil olmak üzere hastalıklar ile savaşmayı kapsar. “Gıda için çalışma” programları da çevresel ve ekonomik istikrarı güçlendirme ve tarımsal üretimleri desteklemek amacıyla gerçekleştirilir.

WFP İnovasyon Merkezi

“Geleceğin problemlerini, bugünün sistemi ve dünün teknolojisi ile çözemeyiz.”-Future Agro Challenge

Gıda ile tarım girişimciliğinin yükselişi ve gıdanın geleceği adına yeni nesil çözümlerin üretilmesi ihtiyacı, dünyada birçok organizasyonun girişim ekosistemlerine yüzlerini dönmeye başlamasını sağladı.

Günümüz üretimleri ile 2050 yılında dünya açlığına doğru ilerlediğimiz noktada, dünyadaki üretimlerin %70 artması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. WFP İnovasyon Merkezi, “Sıfır Açlık İçin İnovasyon” mottosuyla kurulması ardından, dünyadaki açlık ile mücadele adına yeni nesil projelerin üremesi ya da sürdürülen projelerin “sıfır açlık” ihtiyacına göre geliştirilmesi için hızlandırı programları geliştirmiştir.

Peru’dan Pakistan’a, Güney Sudan’dan Guatemala’ya kadar birçok coğrafyada aktif olarak yürütülen ve WFP tarafından desteklenen projeler, dünyada açlık ile mücadelede girişim ekosistemi yaklaşımlarını uygulamaktadır. Zambia’da yürütülen Maano projesi, tarım finansman yönetimi ile üreticilerin desteklenmesi ve gıda üretimlerini güçlendirilmesi ile birlikte, global ölçekte yürütülen ShareTheMeal projesi ile açlık krizi yaşayan coğrafyalara yardım uygulaması geliştirilmesi gibi birçok farklı ölçekte ve bölgede projeler sürdürülmektedir.

WFP İnovasyon Hızlandırma Programı

2016 yılında uygulamaya konulan WFP İnovasyon Hızlandırıcı Programı dünyada açlığı bitirmeye yönelik yüksek potansiyelli projelerin tanımlanması, desteklenmesi ve ölçeklenmesi adına çalışmalar sürdürmektedir. Hızlandırıcı Merkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunmaktadır.

Program hem WFP organizasyonu içerisindeki girişimcileri(intrapreneur), hem de bağımsız start-up projelerini desteklemektedir. Bu destekler finansal olmak ile birlikte, WFP’nin küresel ağına erişim ve alanında uzman kişiler ile iletişim kurmaları yönünde destekler de sağlamaktadır.

Hızlandırıcı Program’ın en önemli özelliği, ölçek gözetmeksizin dünyada açlığı bitirmeye yönelik projelere destek vermektedir. Buna göre, tek seferde büyük planlar yerine, tanımlanmış ve test edilmiş esnek çözümlere destek vermeyi hedeflemektedir. Böylece Münih’te bulunan merkezde deneme-yanılma yöntemleri ile dünyada açlığı gerçekten bitirecek projelerin oluşması arzulanmaktadır; bu sayede girişimcilere hem başarılı hem de başarısız olma şansı verilmektedir.

“Açlık olmayan bir dünya için inovasyonları hızlandırmak”

WFP İnovasyon Merkezi Çalışmaları

WFP İnovasyon Hızlandırıcı Programı hem WFP ve FAO organizasyonlarında çalışmalar yürüten “iç girişimciler” ile olduğu gibi, bağımsız start-up projeleri ile de iş birlikleri gerçekleştirmektedir. Programları dahilinde 4 konuda destekler sağlamaktadır.

Boot Camp

WFP’nin tecrübesinden ilerleyerek kurgulanmış boot camp programı, 3 ila 10 gün arasında sürmektedir. Program dahilinde insani yardım ve girişim uzmanları ile birlikte belirlenen problemler üzerine incelemeler, fikir geliştirme ve çözüm üretme çalışmaları gerçekleşmektedir. İnsan odaklı tasarım çözümleri ile girişimcilere eğitimler verilmektedir.

Sprint Programme

Sprint Programme yoğun bir tempoda 3 ila 6 ay arasında yürütülen programlardır. Bu programlar çerçevesinde start-up projeleri, POC(Proof of Concept) testleri ve uygulamaya yönelik prototip geliştirme çalışmalarına katılırlar. Bu programa katılma hakkı bulan start-up projeleri, finansal destek, alanında uzman kişiler tarafından yönlendirme eğitimleri ve Münih’de bulunan merkezde yer kullanım hakkına erişirler.

Innovation Fund

Innovation Fund programı, POC ve prototip çalışmalarından geçmiş, global ölçekte geliştirilebilecek projelere destekler yaratan bir finansal programdır. Program dahilinde uygulamaya hazır projelere global ölçeğe ulaşacak seviyede finansal destekler sunulmaktadır; bu finansal destekler WFP’nin devlet ve özel sektörlerden topladığı yardımlar ile oluşturulan havuzdan gerçekleşmektedir.

Thought Leadership

WFP İnovasyon Merkezi’nin, ArGe programı olarak kabul edilebilecek Thought Leadership programı, hali hazırda sürdürülen devlet ve özel sektör projelerine WFP uzmanları tarafından sağlanan danışmanlık ve fikir destekleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu program şirketlere olduğu gibi, akademi ve BM’nin bütün ajanslarına da uygulanmaktadır. Programın amacı “Sıfır Açlık” mottosunu bütün her alanda uygulanabilir hale getirmektir.

Günümüzde WFP İnovasyon Merkezi

WFP İnovasyon Merkezi 2016 senesinde faaliyete başlaması ardından günümüzde 14 ülkede 22 projeye destek vermektedir. Bu projeler içersinde direkt olarak WFP çalışanı olan girişimcilerin sayısı ise 50'dir.

Desteklenen programlar çerçevesinde 1 senede 100.000'den fazla insanın hayatına destekler sağlanmış, açlık ile mücadelede önemli adımlar atılmıştır.

WFP İnovasyon Merkezi dünyanın her yerinde başvurular kabul etmektedir. Bu bağlamda detaylı bilgi ve başvuru adına, bu link üzerinden başvurular gerçekleştirilebilmektedir.

--

--

Kök Projekt
Kök Projekt

Kök Projekt is an agri-food startup accelerator working for the future of food, agriculture and water sectors.