İKamp 2017 ve Kolay İK Kültürü

Kolay İK
Kolay İK
Published in
6 min readSep 7, 2017

Girişimlerin kültür kültür diye bağırmasına artık neredeyse alıştık. Belki kontrolümüz dışında belki de ekosistem baskısıyla biz de Kolay İK’da sürekli kültürden bahsettiğimizi fark ettik. Ama bu kültür neydi?

Kolay İK kurucu ortaklarından Efecan Erdur, İKamp 2017'yi ve Kolay İK kültürünün ne olduğunu paylaştı.

İKamp 2017

Kolay İK Kültürü

Uzun bir süre benim de dahil olduğum 3 kişilik yazılım ekibiyle Kolay İK’nın tüm yazılım geliştirme süreçlerine yetişmeye çalışıyorduk. Geçen sene bu zamanlarda artık bu sürecin yetersiz olduğunu fark ettik ve hızlı bir şekilde yazılım geliştiricisi arayışına çıktık. İlk 3–4 ay, ekosistemdeki kararsızlığın da etkisiyle, pasif bir şekilde arayış düşüncesideydik. Yıl sonuna doğru istediğimiz hızda ve sayıda teknik işe alım gerçekleştiremedik. Bu elbette ki Kolay İK’nın ürün geliştirme sürecinde biraz geride kalmamıza neden oldu. Yaklaşık olarak 6 aylık dönemde 100 civarı yüz yüze görüşme gerçekleştirdik ve sadece 2 kişiyle devam etme kararı aldık. Görüştüğümüz diğer arkadaşlarda da çok iyi geliştirici olan kişilerle karşılaştık ve geriye dönüp bir retrospektif yaptığımızda sürece devam etmemizi engelleyen en büyük faktörün “kültürümüze uygun olmama” olduğunu fark ettik ki bu çok büyük bir hata. Ama bu kültür neydi?

İKamp 2017

Kolay İK’nın kültürünün temelinde herkesin sürekli yeni şeyler öğrenmesini destekleyen bir yaklaşım var. Elbette bir şirket, konusunda uzman olan çalışanları ne kadar iyiyse o kadar başarılıdır. Ancak bu çalışanlar sadece kartvizitlerinde yazan alanlara at gözlüğüyle odaklanıyor ve diğer tüm bilgi akışını kaçırıyorsa, işte bu işlerin geç yapılmasından ya da hiç yapılmamasından daha tehlikeli olabilir. Yavaş iş çıkarmaya çözüm bulunur, hiç iş yapılmamasına da çözüm bulunur ama sürekli yanlış iş yapılıyorsa bunu düzeltmek tahmin edilenden daha zordur.

Girişimciliği çok hızlı giden bir trene, istasyonlarda durmadan VIP yolcu almaya ve bir yandan da varılacak durağa tam zamanında varma çabasına benzetiyorum. Şirket hızla büyüyor ve bu hızı durdurmak mantıksız. Ama bir yandan da çok kaliteli çalışma arkadaşlarını ekibe dahil etmek gerekiyor. Finans, ürün, iş modeli vs gibi şeyleri düşünmekten birçok girişim en önemli yatırımı olan insanları atlıyor. Biz bunu yapmadık ve yapmamak için hala elimizden geleni yapıyoruz. Şirket içinde herkes diğer departmanlarda da neler olduğunu biliyor ve bilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bununla kalmayıp neler yapıldığını anlamalarını hatta fikir sunmalarını istiyoruz. Gerektiğinde farklı sorumluluklar almalarına olanak tanıyor ve en keyifli şekilde ne yaptığını bulması için fırsat veriyoruz. Elbette tüm bunları söylemesi kolay. Yıllarca farklı şirketlerde çalışmış, farklı yönetim şekillerinde bulunmuş, farklı kültürleri tatmış kişiler için böyle derin bir değişim kolay değil.

İKamp 2017 Başlangıç

İKamp 2017

İKamp ile bu problemi temelinden çözmek istedik. Henüz zehirlenmemiş, ufukları açık, öğrenmeye hevesli ama deneyimsiz gençlere hayallerindeki kariyer imkanını sunma hayaliyle yola çıktık. Bu denemeyi bir yazılım şirketinin en büyük ihtiyaçlarından biri olan teknik çalışan arayışına odaklayarak başlamaya karar verdik. Mezun ya da değil, genç arkadaşlarla 4+2 hafta süren bir kamp planladık. Bu kampta web teknolojileriyle ilgili her türlü temel bilgiyi teoriden uzak kalarak direkt uygulama yönelik bir şekilde göstermeyi düşündük. Sadece teknik bilgi bombardımanı elbette çok verimli olmazdı. Tüm teknik eğitimlerin yanında çıraklık kültürü, girişimcilik, ürün yönetimi, kullanıcı deneyimi, pazarlama, evrenin oluşumu gibi farklı konular da olacaktı. Amacımız bu arkadaşları 4 haftada “yazılım geliştiricisi” yapmak değildi, “nasıl öğrenilir”i göstermek ve öğrenmenin -özellikle yazılım geliştiricileri için- bitmeyen bir süreç olduğunu anlatmaktı. Tüm bunlar birleşince, benim ve Gizem’in daha önce başka bir şirkette yaşadığımız kamp deneyimini alıp, kendi dokunuşlarımızda şekillendirip, üzerine Kolay İK kültürünü serpmemizle iKamp ortaya çıktı.

İKamp 4 hafta açık kaynak web teknolojileri odaklı eğitimlerin verildiği, sonraki 2 hafta da bu eğitimlerle kazanılanların küçük bir projeyle gerçeklendiği bir yazılım kampıdır. Tek ön koşulumuz öğrenmeye istekli olmak ve çok uzun süre bir başka ekiple çalışmamış olmaktı. Toplamda bu koşullara uyan 500’e yakın başvuru aldık ve tüm CV’leri tek tek saatlerce inceledik. CV elemeleri sonrasında yaklaşık olarak 80 adayı ofise yüz yüze görüşme için davet ettik. Her adaya görüşme öncesi 42 sorudan oluşan bir soru seti verdik ve sonrasında ortalama 20 dakika sohbet ettik. Sorduğumuz sorularda neredeyse teknik bilgi gerektiren hiç bir şey yoktu, kampçılar şahit 😃. Tüm görüşmeler sonrasında 11 kampçıyı İstanbul’daki ofisimize davet ettik. 3'ü İzmir’den, 2'si İstanbul’dan ve Çanakkale, Tekirdağ, Sakarya, Kıbrıs, Kosova, Azerbaycan gibi farklı yerlerden gelen kampçılarımız davetimizi kabul edip 6 hafta bizimle birlikte öğrenmeye geldiler. Kimseyi ikna edemiyorum ama 3 İzmirli olması tamamen tesadüf 😃.

İKamp 2017

İKamp 2017 Öğrenme Süreci

4 haftalık eğitim yazılım geliştirme, veritabanı ve veri yapıları, sistem mimarisi, versiyon kontrol akışları, kod kalite ve inceleme döngüleri gibi direkt olarak yazılımla alakalı teknik konuların yanında girişimcilik, çıraklık kültürü, ürün yönetimi, kullanıcı deneyimi, pazarlama ve evrenin oluşumu gibi farklı konularda Kolay İK ekibi ile birlikte dışarıdan da 10 farklı eğitmen/mentor katılımıyla gerçekleşti. Gelen eğitmenlerin neredeyse tamamı daha öncesinde kamp deneyimi yaşamış, sonrasında eğitim vermiş hatta bazıları kendi çalıştıkları şirkette kamplar düzenlemiş kişilerdi. Hatta benim de kariyerime başladığım ilk kampı düzenleyen ustalar da eğitimlerin son günü tüm ekibe destek vermeye geldiler. Mentor’larımızın alfabetik sıralı tam listesi;

Armağan Amcalar — Head of Software Engineering @unu (ilk kampı düzenleyen ekipten)

Bilal Kabaklı — Head of Product Management @ Puhu TV (kamp eğitmeni)

Deniz Gürkaynak — Software Developer @ SignAlive (eski kampçı, kamp eğitmeni)

Fatih Acet — Sr. Frontend Engineer @ GitLab

Fırat Yalavuz — Sr. Frontent Developer @ YemekSepeti (eski kampçı, kamp eğitmeni)

Mert Çetin — Lead Software Architect @unu (ilk kampı düzenleyen ekipten)

Ömer Çıtak — Security Researcher @ Netsparker

Ömür Turan — Head of Development @ Pisano (eski kampçı, kamp eğitmeni, kamp düzenleyicisi)

Sönmez Kartal — Software Developer @ Koding (eski kampçı, kamp eğitmeni)

Yakup Bayrak — Kurucu @ SHERPA

Bu 4 hafta boyunca gerçek bir eğlenme ortamında, çok yoğun bir şekilde hep birlikte öğrendik. Bazı geceler uykusuz kaldık, bazen tartışmalar yaşadık ama sonunda öğrendik. Sonraki 2 haftada da kampçılar 3 ekibe ayrıldı ve 3 ekipte aynı proje fikrini temel ürün doneleriyle birlikte geliştirme başladı. Laravel, AngularJS ve PostgreSQL temelli teknoloji seti olmak kaydıyla tüm bilgi ve yazılım mimarisi kampçılar tarafından çıkarıldı. Geliştirilen tüm kodlar ekip içinde GitHub üzerinde incelendi ve yine ekip içinde onaylandığında ‘master’ repoya birleştirildi. Hem 4 haftalık eğitim hem de 2 haftalık proje sürecinde Kolay İK’nın yazılım ekibi neredeyse tam kapasite kampçıların hizmetindeydi. Saat kısıtlaması olmaksızın soru sormak serbestti ve bu haklarını sonuna kadar kullandılar. 6 haftalık kampta 5 hafta kampçıların oylarıyla haftanın kralı/kraliçesi seçildi. Son haftanın son günü ekipler projelerinin sunumunu yaptı. Her biri minimum 45 dakika süren ürün tanıtımı, yazılım mimarisi, alınan teknik kararlar gibi konulardan bahsettiler. Proje sunumlarının yapıldığı günün akşamı güzel bir parti ile tüm sürecin acısını harika teras manzaramızda çıkarttık. Aynı gece kamp sonrası ekibe katılacak olanları haber verdik ve direkt pazartesi günü iş görüşmesine davet ettik. İlk amacımız 11 kişiden 5 tanesini ekibe dahil etmekti. Ancak kamp süresinde gösterdikleri çaba ve projedeki özverilerinin bize verdiği yetkiye dayanarak 7 kampçıya iş teklifi yaptık.

İKamp2017 Sonunda

11 kampçı artık Kolay İK kültürünün bir parçası, ekibe katılan 7 kişi ise artık bizim çalışma arkadaşlarımız. Hepsi için öğrenme süreci yeni başlıyor. Biz 6 haftada nasıl öğrenmeleri gerektiğini anlattık ve şirket içinde öğrenme süreçlerine devam etmeleri için bir ortam sunduk. Artık kariyerlerine verecekleri yön kendi çabalarıyla şekillenecek. Elbette Kolay İK ofisinde İKamp tozu yutarak başlamak büyük nimet 😃

Elimizden geldiğince bu kültürü ayakta tutmak ve İKamp’ı her sene gerçekleştirmek istiyoruz. Sadece teknik ekip içinde değil tüm şirket genelinde deneme planlarımız ve çalışmalarımız devam ediyor. Gelecek sene Nisan-Mayıs aylarında gözünüz bizde olsun.

İKamp 2017

--

--

Kolay İK
Kolay İK

Bulut tabanlı personel yönetim yazılımı.