Kalbim Yetmiyor, Bir Eksiklik mi Var?
Ülkemiz ve dünya yaşlanıyor, her geçen gün yaşlı nüfusumuz artıyor. Buna bağlı olarak da ileri yaşlarda karşılaşılabilecek organ yetmezlikleri ile ilişkili hastalıklar da sık karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de kalp yetmezliği. Peki kalbimiz neden yetmiyor?
Kalp, her atımda kasılıp gevşeyerek vücuda kan pompalayan bir kas. Kalbimiz bir dakikada 5 litre kan pompalar. Bu bir saatte 300 litre, bir günde 7200 litre kan pompalaması anlamına gelir. Böylece kan vücudumuzda her gün tam 100 defa dönmüş olur. Vücudumuz bu dolaşım sistemi sayesinde her an beslenir ve kendini yeniler.
Maalesef her zaman işler bu kadar yolunda gitmez. Kalp yetmezliğinde kalp doğru şekilde çalışamayacak kadar zayıf düşer. Bu kalbin yeterince kuvvetle kasılamadığı veya yeterince kanla dolamadığı anlamına gelir ve böylece vücuda daha az kan pompalanmış olur.
Kalp yetmezliğine genellikle kalp damar hastalığı, kalp krizi veya yüksek tansiyon gibi hastalıklar nedeniyle kalp kasının zarar görmesinden kaynaklanır. Kalp yetmezliğine neden olabilecek diğer hastalıklar şunlar:
Kalp kapağı ve kalp kası hastalıkları
Doğumsal kalp hastalıkları
Şeker hastalığı
Kronik böbrek yetersizliği
Akciğer hastalıkları
Kalp yetmezliği geliştiğinde çabuk yorulma, hâlsizlik baş gösterir. Merdivenleri öncesinde rahat rahat çıkarken şimdi ikinci kata çıkmak bile zor gelir. Hasta nefes almakta zorlanır. Gece korkuyla uyanır, camı pencereyi açmaya kalkar. Hatta bazen hiç yatamaz. Alçak yastıkta nefes darlığı arttığı için başının altına koyduğu yastık sayısını arttırır. Bazen hiç uyuyamayacak kadar kötüleşir, sadece yatağın kenarına otururlar. Bununla beraber vücutta su toplanması sebebiyle karında şişlik, göğüs ağrısı ve çarpıntı, ayaklarda şişlik olur. Bu su toplaması 10–15 kiloya kadar ulaşabilir. Bu yüzden uzmanlar “Çoraplarınız bacağınızda iz bırakmaya başladıysa kalbinizi kontrol ettirin” diyor.
Sizi korkutmak istemezdim ama gerçekten ciddi bir hastalık. Kalp yetmezliği hastalarının yüzde 20'sinin 5 yıl içinde, ileri düzeyde kalp yetmezliği bulunan hastaların yüzde 50'sinin 1 yıl içinde öldüğü ifade ediliyor. Peki buraya nasıl geldik?
Kalp yetmezliği bir sebepten öte bir sonuç aslında. Yukarıda saydığımız birçok hastalık sonucunda kalp etkili bir şekilde vücuda kan pompalayamadığında bu hastalık ortaya çıkıyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı her geçen artıyor. Bu rağmen bu hastalık kaderiniz değil. Hala gençken bundan korunmak için yapabileceğiniz bir çok şey var. Neler mi?
*Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıkları edinmeye hemen bugün başlayın.
*Sigara ve benzeri tüm bağımlılıklardan kaçınmaya çalışın. Bağımlılık esir eder.
*Her fırsatta hareket edin. Neyi yapmayı seviyorsanız onu kendinize egzersiz edinin.
*Kan yağları ve kan basıncınızı aralıklı olarak ölçtürün.
*Kilonuzu dengede tutmaya çalışın.
*Mevcut bir hastalığınız varsa tedavisi için harekete geçin ve gerekiyorsa düzenli ilaç kullanın.
Kalbinize iyi bakın. Çünkü o size çok iyi bakıyor.