Vagrant-Portal ile Sanal Site (VirtualHost) Oluşturma

Eyup Korurer
KOUOSL
Published in
2 min readDec 7, 2018

Portal Web Uygulaması (portal) için geliştirilen vagrant temelli geliştirme platformu uygulaması vagrant-portal üzerinde sanal site (VirtualHost) oluşturma ve konfigürasyonu incelenmektedir.

Bu makaledeki işlemleri yapmadan önce https://github.com/kouosl/vagrant-portal adresindeki kurulum adımlarını tamamlamanız gerekmektedir. Her sanal site (VirtualHost) için aşağıdaki adımların tekrarlanması gerekmektedir.

1.Apache VirtualHost Konfigürasyonu

@vagrant-portal/apache2 dizinine gidiniz, portal.conf dosyasını kopyalayıp yine aynı dizine yapıştıralım. Kopyaladığımız dosyanın ismini dev.conf olarak değiştirin. dev.conf dosyasını bir editör ile açınız. Portal gördüğünüz yerleri koymak istediğiniz site ismiyle değiştiriniz. (Biz bu uygulamada ‘dev’ ismini kullanacağız.) Bu yapı sayesinde istediğiniz kadar site çalıştırabilirsiniz. Oluşturacağınız her site için bir conf dosyası oluşturmanız gerekmektedir.

<VirtualHost *:80>
ServerName dev.kouosl
DocumentRoot /var/www/dev
<Directory /var/www/dev>
Options -Indexes
AllowOverride All
Require all granted
</Directory>
</VirtualHost>

2.Vagrantfile Domain Tanımlama

@vagrant-portal dizinindeki vagrantfile dosyasını bir editör ile açınız. Domains alanına sitenizin domain’ini ekleyiniz.

require 'yaml'
require 'fileutils'
domains = {
portal: 'portal.kouosl',
dev: 'dev.kouosl'
}
config = {
.....

3.Vagrantfile Sync ile Dizin Paylaşımı

Oluşturduğumuz dev.kouosl sitesi için gerekli dizin ayarları örnek olarak Vagrantfile’ın içinde yorum satırlarına dönüştürülmüş halde bulunmaktadır. Çalıştırılacak herbir site için bu dizin yapısından bir kopyanın oluşturulması ve dizin yolu, id gibi değişkenlerin siteye göre ayarlanması gerekmektedir.

.....
# sync: folder '../dev' (host machine) -> folder '/var/www/dev' (guest machine)
config.vm.synced_folder '../dev', '/var/www/dev', id: "vagrant-dev",
owner: "vagrant",
group: "www-data",
mount_options: ["dmode=775,fmode=664"]
.....

vagrant-portal ile aynı dizinde dev isminde bir klasör oluşturun.

Bu dev klasörünün çalıştığını test etmek için içine bir text dosyası oluşturup içeriğine “Hello World!” yazıp, ismini ‘index’ uzantısını ‘html’ olarak değiştirin. Bu dizine istediğimiz bir uygulamayı kurabiliriz, mesela başka bir portal uygulaması veya apache, php, mysql ile çalışacak başka bir web uygulaması da kurabiliriz(örneğin wordpress, laravel, codeigniter vb.).

4.Vagrant Çalıştırma (Yeniden Başlatma)

Komut istemi’nde (CMD) konumunuzu vagrant-portal’a getiriniz. Daha önce vagrant makineyi çalıştırmadıysanız sanal makineyi çalıştırınız.

vagrant up

Vagrant makineniz çalışıyorsa yeniden başlatınız.

vagrant reload

Tarayıcıdan ‘ http://dev.kouosl/ ‘ adresine gidiniz. Aşağıdaki gibi bir çıktı görebiliyorsanız eğer rehberi başarılı bir şekilde tamamlamışsınız demektir.

--

--