Як встановити Jekyll на Kali Linux та створити статичний сайт?

Cr0n
KR. LABORATORIES
Published in
3 min readApr 13, 2022

--

У цій статті познайомлю вас з Jekyll — генератором статичних веб-сайтів. Розкажу як з ним працювати: встановити Jekyll в ОС Kali Linux (Debian), підібрати вдалий шаблон та створити свій перший сайт на Jekyll.

Що таке Jekyll?

Jekyll — це безкоштовний фреймворк для створення статичних веб-сторінок, сайтів, розроблений у 2008 році засновником GitHub та Gravatar — Томом Престоном Вернером. Працює на движку Ruby.

З допомогою Jekyll можна створити повністю статичний і функціональний веб-сайт, готовий до обслуговування веб-серверами Apache та Nginx. Оскільки Jekyll є лише генератором, він не використовує бази даних для динамічного створення сторінок. Натомість підтримує завантаження вмісту з файлів YAML, JSON, CSV, TSV. У якості верстки використовується веб-розмітка Markdown, Textile, Liquid, HTML. Також підтримується Bootstrap. Jekyll чудово інтегрується з безкоштовним хостингом GitHub Pages, а також хмарними CMS-системами: CloudCannon, Forestry, Netlify або Siteleaf, що дозволяє редакторам вмісту змінювати вміст сайту, не вміючи кодувати.

Основна філософія Jekyll:

Джекіл робить те, що ви йому скажете — ні більше, ні менше. Він не намагається перехитрити користувачів, і не обтяжує їх непотрібною складністю та конфігурацією. Простіше кажучи, Джекіл прокладає вам шлях і дозволяє зосередитися на тому, що дійсно важливо: на вашому контенті.

Приклад веб-сайту, створеного на Jekyll

Встановлення Jekyll на Kali Linux (Debian)

Kali Linux є Debian-орієнтованою операційною системою, а тому будемо використовувати ті методи і інструкції, які підходять для Debian. На жаль, я не знайшов в інтернеті жодної документації по встановленню Jekyll саме на Kali Linux. Виявилося, що розгорнути Jekyll не так легко. Довелося перепробував безліч інструкцій, перш ніж прийшов до робочого варіанту.

1. Спочатку встановити Ruby:

sudo apt-get install ruby-full build-essential zlib1g-dev

2. Додати розташування службових директорій:

echo ‘# Install Ruby Gems to ~/gems’ >> ~/.bashrc
echo ‘export GEM_HOME=”$HOME/gems”’ >> ~/.bashrc
echo ‘export PATH=”$HOME/gems/bin:$PATH”’ >> ~/.bashrc
source ~/.bashrc

3. Тепер встановлюємо сам Jekyll і Bundler до нього:

sudo gem install jekyll bundler

4. Генеруємо статичний сайт:

jekyll new website
cd website

5. Встановлюємо необхідні пакети:

bundle config set — local path ‘vendor/bundle’
sudo bundle add webrick #необхідний компонент, якого чомусь немає в пакеті, як кажуть розробники вони вже додали його. але помилка все одно вилазить
sudo bundle install

6. Запуск локального сервера Jekyll на localhost:4000

sudo bundle exec jekyll serve

Готово!

Шаблони сайтів для Jekyll (вибірка)

Я спеціально полазив в інтернеті й відібрав кращі шаблони Jekyll для сайтів на будь-який смак:

Автор: Cr0n

--

--

Cr0n
KR. LABORATORIES

ІТ-спеціаліст, білий хакер, експерт з інформаційних технологій.