‘İtirafçı’ Albay: Abilerle irtibatım vardı, darbe girişimine katılmadım

Kronos Haber
KronosNews
Published in
3 min readApr 27, 2017
Darbe girişimi suçlamasıyla tutuklanan ve ‘Pişmanlık yasası’ndan yararlanmak için dilekçe veren Diyarbakır eski İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Ceyhun Keleş: Cemaat abileriyle irtibatım vardı,. Darbe girişimine karşı çıktım.

DHA’nın haberine göre pişmanlık Yasası kapsamında verdiği ifadede Gülen cemaati ile bağlantılarını anlatan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirten Hasan Ceyhun Keleş, irtibatlı olduğu kişilerin fotoğraflarını teşhis ederek, sohbet toplantılarına katıldığı evlerinin yerlerini de gösterdi. İfadesinde 1988 yılında lise son sınıftayken arkadaşı tarafından ders çalışmak için bir eve çağrıldığını belirten Keleş, şöyle dedi:

“Gittiğimde cemaat evi olduğunu öğrendim. Medet kod adlı matematik öğretmeni bu evden sorumluydu. 1989 yılında Kara Harp Okulu’nu kazandım. Çorum’daki evin sorumlusu Medet kod adlı kişi beni Ankara’da benimle ilgilenecek İhsan kod adlı kişi ile tanıştırdı. Ankara’da bu kişi ile dışarıda görüştük. 1993 yılında Teğmen olarak mezun oldum. Kara Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra 4 yıl cemaatle irtibatım olmadı. İstanbul’da görevimin bitmesine yakın Süleyman kod adlı bir kişi evime geldi. Bu kişi 4 yıldır cemaatle irtibatımın kesildiğini ve benimle tekrar görüşmek istediklerini söyledi. 1997 yılında Hakkari’ye atandım. Hakkari’de 2 yıl boyunca Van’dan gelen Vedat kod adlı kişiyle lojmanda görüştüm.”

İL JANDARMA KOMUTANI’NIN KOD ADI CENK

Keleş, 1999 yılında Manisa Kırkağaç’a atandığını ve ‘Hakan’ kod adlı kişi ile görüştüğünü anlatırken şunları söyledi:

“2002 yılında İzmir’e atandım. Tayin olduğumda İzmir’de benden sorumlu Kemal kod adlı kişi ile tanıştırıldım ve bir kaç kez görüştük. Görüşmeler sohbet ve çay içme şeklinde olurdu. 2004’te İstanbul Harp Akademileri Komutanlığı sınavını kazandım. Sınavı kazanmamda cemaatin bir yardımı olmadı. İzmir’de Kemal kod adlı kişi, beni İstanbul’da benden sorumlu olan Hasan kod adlı kişiyle tanıştırdı. Hasan ile 6–7 kez görüştük. 2006 yılında Kars Kağızman’a tayinim çıkınca Sinan kod adlı öğretmen ile tanıştırıldım. Akademi öğrencisi olduğum 2004–2006 yıllara arasında Hasan kod adlı kişi bana Cenk kod adı verdi. 2007 yılında Batman’a atanınca beni Fatih kod adlı başka biriyle tanıştırdılar. Bu şahısla evinde görüşürdük. 2010 yılında İstanbul Harp Akademileri Komutanlığı’na öğretim elemanı olarak tayin olunca Fatih kod adlı kişi beni Ahmet kod adlı hukukçu ile tanıştırdı. Ahmet ile evinde 6–7 kez görüştük. 2012 yılında Jandarma Genel Komutanlığı’na tayin oldum”

TELEFONDA NORMAL MUHABBET ETTİK

2014 yıılında Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na tayin olduğunu ve Tekin kod adlı öğretmen ile tanıştırıldığını söyleyen Keleş, Diyarbakır’da kendisi ile bu kişinin ilgileneceğinin söylendiğini bildirerek şöyle konuştu:

“2014 sonlarına doğru Tekin’den bir telefon almasını söyledim. Tekin bana bir telefon aldı. Bu telefona hattımı taktım. Tekin telefonda bir program yüklü olduğunu ve bu programdan mesajlaşacağımızı söyledi. Adını hatırlamadığım bu programda sadece kendisi ekliydi. Bu programdan normal muhabbet şeklinde görüşme yaptık. Programın Bylock olmadığını düşünüyorum. 2015 yılında Tekin içinde hat olan bir tableti bana verdi. Bundan sonra bu tablete yüklü programdan haberleşeceğimizi söyledi. Bu program whatsapp görünümlüydü ama whatsapp değildi. Whatsapp ikonuna tıklandığında giriş yapılıyordu. Bu tableti 8–10 ay kullandım ve bu programdan görüştük. Bu konuşmalarda, örneğin ’10–15 gün Lice’de operasyonda olacağım, izne gideceğim’ gibi konuşmalar yaptık. Tekin, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı personel isim listesinde bulunan subaylarla ilgili ‘Şu subay nasıldır, namaz kılar mı, çalışkan biri mi?’ gibi sorular sordu. Ben de bildiklerimi söyledim.”

TELEFONDA “HAYDİ BAŞLIYORUZ” SESLERİ GELDİ

15 Temmuz günü makam odasının arkasındaki odada dinlenmeye çekildiğini belirten Keleş, “22.45 sıralarında sözde sıkıyönetim direktifi mesajı getirildi. Emri getiren personele bunun tatbikat olup olmadığını sordum. Personel mesajın gerçek olduğunu söyledi. Mesajın uygulanmayacağını ve işlem yapılmayacağını, hiçbir birlik hareketinin olmamasını, kışla dışına araç ve personel çıkışı olmayacağını söyledim. İl jandarma komutanlığının anayasal düzene bağlı olduğunu ifade ettim. Verdiğim emrin tüm birliklere gönderilmesini istedim. Saat 01.00 sıralarında beni makam telefonumdan Yüzbaşı Serkan Alemdar aradı. Telefonu alıp direk talimatları vermeye başladım. Darbeye karşı olduğumu söyledim. Serkan’ın sesini hiç duymadım. Bu arada Serkan telefonu sivil birine verdi. Telefondan “Haydi başlıyoruz” şeklinde sesler gelmeye başladı. Sinirlenip, bağırarak bu darbenin kanunsuz olduğunu söyledim ve telefonu kapattım”dedi.

Mahkeme Ceyhun Keleş’in tutukluluk halinin devamına karar verdi, duruşmayı erteledi.

--

--