Türkiye Wikipedia’ya erişimi yasakladı

Kronos Haber
KronosNews
Published in
2 min readApr 30, 2017
Sloganı “Özgür Ansiklopedi” olan ve kullanıcıların online olarak geliştirebildikleri ansiklopedi sitesi Wikipedia’ya erişim Türkiye’de yasaklandı.

Türkiye’de, dünya genelinde internetin en çok kullanılan mecralarından olan online ansiklopedi sitesi Wikipedia’ya erişim yasaklandı. Yasak kararı Türkçe’nin dışında diğer dillere olan erişimi de kapsıyor.

Yasaklama bu sabah saatlerinde anlaşıldı. Yasak, sosyal medyanın da gündemine oturdu. Wikipedia, güncellenebilir taslak veritabanı olarak sürekli genişlemesiyle de milyonlarca insan tarafından kullanılıyor.

MAHKEME KARARI OLMADAN ‘İDARİ TEDBİR’

BTK’nın ‘Site Bilgileri Sorgu Sayfası’ üzerinden sorgulandığında ise siteye mahkeme kararı olmaksızın ‘idari tedbir’ uygulandığını ortaya koyan şu açıklama çıkıyor:

“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”

İdari tedbir uygulandığını belirten BTK mesajında herhangi bir gerekçe gösterilmiyor.

Hürriyet‘in haberine göre, Türk yetkililerle Wikipedia arasında bir süredir yazışmalar sürdürülüyordu. Wikipedia’nın içeriğinde yer alan ve teröre destek verdiği iddia edilen ifadeler ile ‘Türkiye’yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle’ uyarı yapıldığı fakat Wikipedia’dan yanıt alınamadığı belirtildi.

Haber şöyle devam ediyor: “Kendisi ile iletişim kanalları sürekli açık tutulan Wikipedia, bu girişimler sonucu, ısrarla bu tür içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadı, aksine koruma altına aldı. Teröre karşı işbirliği yapmak yerine Türkiye’ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin bir parçası olarak hareket eden bilgi kaynağı, yapılan global operasyonlara imkan sağlayan bir platform haline geldi.”

TÜRKİYE NE İSTİYOR?

Türkiye’nin Wikipedia’dan dört temel talebinin olduğu belirtildi. Bunlar:

1- Türkiye’de temsilcilik açmaları

2- Uluslararası Hukuka uygun olarak hareket etmeleri

3- Mahkeme kararlarını uygulamaları

4- Türkiye’ye yapılan karartma ve operasyonların bir parçası olmamaları

--

--