Manuel Test Nedir?

okan arslan
Kuka Mobile Tech
Published in
3 min readMay 29, 2020

Manuel test, test senaryolarını otomatik bir araç kullanılmadan manuel olarak yürütüldüğü bir yazılım test sürecidir. Tüm test senaryoları test cihazı tarafından son kullanıcı düşünülerek manuel olarak yürütülür. Test senaryosu raporları da manuel olarak oluşturulur.

Manuel Test, yazılımın hem görünür hem de gizli hatalarını bulabildiği için en temel test süreçlerinden biridir.

Otomasyon testinden önce yeni geliştirilen her yazılım için manuel test zorunludur.

Manuel testin başarılı olması için, bir testçinin öncelikle gereksinimleri, yani yazılımın nasıl çalışması gerektiğini bilmesi gerekir.

Projelerde Manuel Teste Neden İhtiyaç Duyulur?

· Otomasyon testlerinde kodlanmamış hataları bulamayacağımız için manuel test her zaman için gereklidir. Manuel test kodlanmamış hataları da bulabilmemize imkan sağlar.

· Kullanıcılar tarafından yaşanan sorunları manuel test ile çok daha rahat bulabilirsiniz.

· Testçiden alınacak geribildirimler uygulamayı geliştiren developer için çok önemlidir.

· Kullanılabilirlik testi sadece manuel test ile yapılabilir. Bu testler otomasyon ile pek mümkün olmaz.

· Projede değişen senaryolar (caseler) manuel test ile hızlı bir şekilde koşulabilir.

· Genelde birçok hata başka bir şeyin testini yaparken karşımıza çıkar. Ör: E-ticaret uygulamalarında sepete ürün ekleyebiliyor muyuz? kontrolünü yaparken sepette ürünün adedini değiştirmemizi sağlayan butonun çalışmaması gibi.

Manuel Test Teknikleri

· Beyaz Kutu (White-Box) Testi

· Kara Kutu (Black-Box) Testi

· Kabul (Acceptance) Testi

· Birim (Unit) Testi

· Sistem (System) Testi

· Entegrasyon (Integration)Testi

Beyaz Kutu (White-Box) Testi

White-Box testi geliştirici tarafından yapılır ve burada bir kodun her satırını test mühendisine vermeden önce kontrol eder. Testin doğrudan doğruya kod seviyesinde olacağı için bu test tekniği yapan kişinin kodlama bilgisi çok iyi olmalıdır. White Box test yönteminin temel amacı, kod kalitesini kontrol etmektir.

Kara Kutu (Black-Box) Testi

Black Box testi, kodun veya sistemin iç yapısını bilmeden yazılımı test etmek için kullanılan yazılım test tekniğidir.
Bu test tekniğinde, test cihazı bir işlevi seçer ve işlevselliğini incelemek için giriş değeri verir ve işlevin beklenen çıktıyı verip vermediğini kontrol eder.

Black-Box testinin temel amacı, yazılımın kullanıcının beklentilerini karşılayıp karşılamadığını belirlemektir.

Kabul (Acceptance) TestiKabul testi, sistemin kabul edilmesine karar vermek için yapılan, kullanıcı ihtiyaçlarını, gereksinimlerini ve iş sürecine göre yürütülen, sistemin kabul kriterlerine uygunluğunu, kullanıcıyı etkin kılarak yapılan test aktivitesidir. Test süreci test ekibi tarafından tamamlandıktan sonra, tüm ürün/uygulama kabul edilebilirliğini test etmek için müşteriye/kullanıcıya teslim edilir.

Birim (Unit) Testi

Bir yazılımın ayrı birimlerinin veya bileşenlerinin test edildiği bir tür yazılım testidir. Amaç, yazılım kodunun her biriminin beklendiği gibi çalıştığını doğrulamaktır. Birim testinin asıl amacı yazılımdaki hataları bulmak değil, yazılımdan ne beklediğimiz ve nasıl çalışması gerektiğidir.

Sistem (System) Testi

Sistem Testi, sistemi bir bütün olarak test etmek anlamına gelir. Sistemin ilgili gereksinimlere uygunluğunu değerlendirmek için tam bir entegre sistemde gerçekleştirilen bir tür yazılım testidir.Bu test tekniği, kodun iç tasarımı hakkındaki bir bilginin ön koşul olmadığı ve test ekibi tarafından yapıldığı için kara kutu testine de girer.

Entegrasyon (Integration)Testi

Entegre bileşenler veya sistemlerin arayüz ve etkileşimlerindeki hataları açığa çıkarmak için yapılan testtir. Daha detaylı açıklamak gerekirse entegrasyon testi, birbirinden bağımsız olarak test edilmiş olan iki yazılım ürününün birbirine bağlanması sırasında oluşabilecek hataları ortaya çıkarmak ve kontrolünü sağlamak amacıyla yapılan testtir. Entegrasyon testinin amacı, iki yazılımın birbirine bağlanması sırasında ortaya çıkabilecek hataları gidererek sorunsuz bir ürün/uygulama ortaya çıkarmaktır.

Otomasyon Testi Yerine Manuel Testin Tercih Edilme Durumları

· Kısa zamanda bitmesi gereken ufak projelerde hem zamanın kısa oluşu hem de maliyet açısından manuel test yapmak daha önceliklidir.

· Projelerin testlerini otomatize etmek çok maliyetli ve zor olmasından dolayı genelde manuel test tercih edilir.

· Projede sürekli olarak arayüz seviyesinde geliştirme yapıldığından dolayı otomasyon testini zorlaştırdığı için manuel test tercih edilir.

· Projelerdeki test senaryolarının sık olarak değişmesinden dolayı manuel test daha uygun olabilir.

· Bazı projelerin testleri çok sık yapılmıyorsa (ayda bir gibi) otomasyon testleri maliyetli olacağından dolayı manuel test yapılması daha uygun olur.

· Projelerde kullanılan teknolojilerin otomasyona imkan vermediği durumda da manuel test yapmak gerekebilir.

--

--