10 vinkkiä asiantuntijalle

Asiantuntija, ota nämä asiat huomioon kun haluat tuoda osaamistasi esiin ja tehdä yhteistyötä toimittajan kanssa

Mari Vaara
Kukablogi
Published in
2 min readApr 6, 2017

--

Tuntuuko toisinaan siltä, että omaa alaa koskevassa mediakeskustelussa pyörivät samat aiheet ja samat asiantuntijat? Tuntuvatko toimittajan kysymykset tai ongelmanasettelu joskus epäolennaisilta? Turhauttaako joskus mediakeskusteluun osallistuminen?

Ymmärrämme, ettei mediakeskusteluun osallistuminen ole aina mielekästä tai edes mahdollista. Haasteeksi tulee kuitenkin se, että muutamien kommentaattorien hallitsema mediakeskustelu auttamatta yksipuolistaa näkökulmia. Se vaikuttaa mielikuviin siitä, kuka on asiantuntija ja kuka saa kommentoida. Keskustelun taso laskee.

Me Kukan kanssa teemme töitä sen eteen, että yhä useampi asiantuntija saisi äänensä kuuluviin ja voisi osaltaan vaikuttaa mediakeskustelun tasoon. Ja että media-asiantuntijuus jakautuisi jatkossa tasavertaisemmin.

Tässä Kukan 10 vinkkiä asiantuntijalle:

1. Jaa omaa osaamistasi

Jotta näkökulmat monipuolistuvat, tarvitaan vähän rohkeutta. Sinä olet oman alasi asiantuntija, tiedät aiheesta varmasti enemmän kuin toimittajat tai lukijat. Voit tuoda omaa tietoa esiin aktiivisesti Kukan kautta tai vähintäänkin huolehtia että olet löydettävissä, Kukasta tai Googlesta.

2. Löydä oma tapasi osallistua

Median kaikkia toimintatapoja ei tarvitse omaksua, mutta niihin kannattaa tutustua: siten voit ymmärtää miten haluat itse osallistua mediakeskusteluun. Kysy kokeneemmalta kollegalta vinkkejä median kanssa toimimiseen. Jutelkaa yhdessä siitä, mihin aiheisiin kukin ottaa mieluiten kantaa.

3. Ota uusia näkökulmia vastaan

Mediakeskusteluun osallistuminen saattaa avata myös sinulle uusia näkökulmia tai jopa uusia tutkimusideoita. Sinulle myös selviää yhä paremmin, millä eri tavoilla oma osaamisesi ja tutkimusaiheesi oikeastaan ovat osa yhteiskuntaa, miten ne näkyvät mediassa, ja mitä lukijat niistä tietävät.

4. Ota kantaa toimittajien kysymyksiin

Toimittaja on harvoin aiheen asiantuntija vaikka tekeekin siitä jutun. Jos toimittajan kysymykset eivät tunnu olennaisilta tai osuvilta, kokeile muuttaa kysymyksiä tai ongelmanasettelua — toimii paremmin kuin suppea vastaus.

5. Kerro mistä näkökulmasta voit kommentoida

Jos toimittajan kysymykset eivät osu täysin omaan osaamisalueeseen, kerro mistä näkökulmasta voisit kommentoida — siten toimittajakin saa uusia ideoita, eikä kommentointi keskity samoille naamoille tai samoihin näkökulmiin.

6. Kysy mitkä ovat jutun lähtökohdat

Väärinkäsitysten välttämiseksi voit hyvin kysyä toimittajalta lisätietoja: Miksi teet jutun? Haetko taustatietoa vai kommentteja? Kuinka suuressa osassa haastattelu on? Mikä on jutun laajempi näkökulma? Keitä muita haastatellaan?

7. Sovi ajankäytöstä

Toimittajalla saattaa olla kiire ja jutun deadline tunnin päässä. Jos pyydät sitaatit tarkistettavaksi, huolehdi siitä, että ehdit tarkistaa ne ajoissa. Sopikaa yhdessä kuinka paljon aikaa on käytettävissä.

8. Tunne oikeutesi

Haastateltava saa tarkistaa suorat sitaatit julkaisuaikataulun puitteissa. Jutun laajempi näkökulma on kuitenkin toimittajan käsissä. Käy läpi haastateltavan oikeudet Journalistin ohjeista (kohdat 17–19).

9. Ole itsellesi armollinen ja kehu myös kollegaa

Mokailu kuuluu asiaan! Jokainen voi jäätyä suorassa tv-lähetyksessä. Jos sen sijaan tulit ymmärretyksi väärin, keskustele asiasta toimittajan kanssa. Muista myös kehua kollegaa, joka on laittanut itsensä likoon ja halunnut jakaa osaamistaan.

10. Kerro jos arveluttaa

Olette toimittajan kanssa samalla puolella. Jos pelkäät jutusta seuraavan sinulle ikäviä seuraamuksia, keskustelkaa ja pohtikaa toimittajan kanssa miten ne voisi huomioida jo etukäteen.

Lue lisää toimittajan ja asiantuntijan yhteistyöstä Kukan selvityksestä!

--

--

Mari Vaara
Kukablogi

Totally absorbed in shaping words and clay, inspired by doubt and detail. Currently designing kuka.io.