En Sık Yapılan Arayüz Hataları: Seri 2

Burak Dönertaş
Kullanıcı Ajansı
5 min readJun 22, 2015

--

#11: Tıklanılabilir Alanların Ufak Olması
Bağlantılar tıklanmak için tasarlanmıştır. Tıklanılabilir alanın yeteri kadar geniş olduğundan ve kolay tıklanılabilir olduğundan emin olun.

#11: Optimize Edilmemiş 404 Sayfaları
404 hatası ya da “Sayfa Bulunamadı” (“Not Found”) mesajı web tarayıcısı sunucu ile iletişim kurduğu zaman sunucu üzerinde mevcut olmayan bir kaynağa bağlanılmak istendiğinde görüntülenir. Örneğin bir kullanıcı hatalı bir URL adresine bağlanmak istediğinde sunucunuz bu adresi veritabanında sorgulayacak ve ilgili sayfayı veya kaynağı bulamadığı takdirde “404 Error Not Found” hatasını görüntüleyecektir.

Aşağıdaki optimize edilmemiş bir 404 sayfasının somut bir örneğidir.

404 hatası sayfalarınızı düzenlemeniz için bazı fikirler:
Sıkça Sorulan Sorular/Destek sayfasına ulaşılabilinmesi için bir bağlantı koyun.
Site haritası için bir bağlantı koyun.
Web sayfasının üst kısmına arama kutusu yerleştirin.
404 sayfanızı websitenizdeki diğer sayfalarla aynı görsel yapıda oluşturun.

Yukarıda belirttiğimiz tavsiyelere bir örnek:
Mailchimp firması 404 sayfasını optimize edilmiş ve hatta optimize etmenin birkaç adım ötesine gidip 404 sayfasını neredeyse eğlenceli bir sayfa haline getirmiştir.

#12: Yavaş Yüklenen Web Sayfaları
Bir siteyi gezerken uzun yüklenme süresi karşılaşılan en sinir bozucu şeylerden biridir. Hızlı büyüyen online dünyada kullanıcılar artık istedikleri bilgilere erişirken sabırları çok daha erken tükeniyor. Bir kullanıcının sayfa yüklenmesi çok uzun sürdüğü taktirde sayfanın yüklenmesini beklemek yerine siteyi terkedip bir sonraki siteye geçmesi olasılığı daha fazladır. Bu yüzden yüklenme sürelerini gereksiz içerikleri mümkün olabildiğince silerek ve daha ufak boyutlarda resim/fotoğraf kullanarak azaltmaya çalışın.

#13: Dağınık ve Karmakarışık Tasarım
Kullanıcıların arayüzünüzü başarılı bir şekilde kullanabilmeleri için tasarımın basit olması gerekir. Ayrıntılı tasarımlar kullanıcıları boğar. Çok fazla içerik kullanıcı tarafında istediklerini bulabilmeleri için daha fazla dikkat sarfetmeleri demektir ve kulanıcılar kolay bir süreç isterler.

Tasarımınız bilgi için kolay bir şekilde taranabilir olmalıdır. Eğer tasarımınızı sadeleştirmek istiyorsanız ilk önce markanızı ve nasıl temsil edilmek istediğinizi gözden geçirin. Aynı zamanda ziyaretçilerinizin ihtiyacı olduğu ve istediği en önemli içerikler üzerinde düşünün. Bu faktörlerin her ikisine de denk gelen unsurları tasarıma dahil edin.

#14: Metni Çok Fazla Olan Sayfalar
Aslında metinin fazla olması çok da kötü değildir ancak çok uzun paragraflar kullanmayın. Bilgisayar ekranında yazıları okumak basılı bir kaynağı okumaktan çok daha farklıdır. Metin bloklarını daha kısa paragraflarlar, başlıklar ve alt başlıklar kullanarak ve daha uygun bir beyaz boşluk sağlayarak ayırıştırabilirsiniz.

#15: Önemli Bilgileri Saklamak
Bu aslında işinize bağlı olarak siteden siteye göre değişir. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa alışveriş sepeti websitenizin her sayfasında normalde sayfanın üst sağ köşesine kalıcı olarak yerleştirilmelidir. Eğer herhangi bir hizmet veya ürün satıyorsanız iletişim bilgileriniz asla zor bulunacak bir yerde olmamalıdır, bu bilgileri websitenizde vurgulamaya dikkat edin.

#16: Bozuk Bağlantılar (Broken Links)
Bu düşündüğünüzden daha sık meydana gelen bir durumdur. Bozuk bağlantılar bir websitesini modası geçmiş ve bakımsız gösterir. Bir bağlantı taşınmış ya da kaldırılmış olsun, ziyaretçilere gidecek bir yer bırakmaz. Bozuk bağlantıların olup olmadığını kontrol etmek düşündüğünüzden daha kolay, sizi bu yükten kurtaracak birkaç ücretsiz bozuk bağlantıları bulan araç var. Sitenizi girin, bütün bozuk bağlantıları bulun ve bir an önce düzeltin.

#17: Düşük Kalitede veya Stock Fotoğrafları Kullanmak
Düşük kaliteli görsellerden başlayalım. Düşük kalite ve çözünürlükte olan görsellere sahip olan websiteleri kendi itibarlarını zedelerler. Websiteniz birçok müşteri için işletmenizin portresi gibidir, bu yüzden yaptığınız işleri sağlam bir şekilde temsil etmek için yüksek kalitede görseller bulmak için zaman ayırın.

Yanlış anlaşılmasın, kesinlikle stock resimleri kullanmayın demiyoruz ancak bazı stock resimleri, üstün kalitede olmalarına rağmen çok fazla sıradan ve bayağı olabiliyor ve bu tür fotoğrafların stock fotoğrafı olduğu hemen belli oluyor.

Klişeleşmiş stock fotoğraflarını kullanmaktan kaçının, tabi içlerinde Vince Vaughn yoksa eğer.

Profesyonel bir şekilde işletmenizin fotoğraflarını çekebilmek için iyi bir fotoğraf makinesine ya da profesyonel bir fotoğrafçıya yatırım yapmak yaptığınız yatırıma değecektir ve jenerik stock fotoğraflarına kıyasla size çok daha fazla itibar kazandıracaktır.

#18: Sayfa Yüklendiğinde Müzik veya Video Başlaması
Websitelerine ses ve video koyabilmek, websitelerini geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha avantajlı kılar. Multi-medya içerik üretmenizi ve bunları sitenizde kullanılabilir hale getirmenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Sadece multi-medya içerikleri websitenizi ziyaret eder etmez başlatmayın. Kullanıcılara içeriğinizi dinlemeleri veya izlemelerini bir seçenek olarak sunun. Websitenizin ziyaretçileri ofiste, kütüphanede ya da yüksek sesin websitenizden hemen uzaklaşmalarına sebep olacak herhangi bir yerde olabilirler.

#19: Düşük veya Yüksek Contrast
Hiç bir siyah arka plan üzerine beyaz metin içeren bir web sitesini ziyaret ettiniz mi? Tasarım açısından güzel gözükebilir ancak göze de zarar verir.

Çoğumuz artık günde saatlerce ekrana bakıyoruz. İçeriğinizi okumayı olması gereğinden fazla zor hale getirmeyin. Okuyucularınıza bir iyilik yapın ve sitenizdeki metinleri kolay okunabilir yapın. En iyi seçenek beyaz arka plan üzerine siyah metin kullanmaktır.

#20: Karmaşık Navigasyon
Web tasarımda en büyük hatalardan biri de navigasyonu sayfadan sayfaya değişik yapmaktır. Sitenizin amacı, ziyateçilere aradıklarını en kısa sürede ve kolayca bulmalarını sağlamaktır. Ana navigasyonu sayfadan sayfaya değiştirmek ziyaretçilerinizin kafasını karıştıracak ve sitenizi terk etmelerine sebep olacaktır. Sitenizdeki bütün sayfaları navigasyona tıkmak da aynı etkiyi yaratacaktır. Tutarlı bir ana navigasyonun dışında, ziyaretçilere breadcrumb (şu an hangi sayfadasınız) ve sayfalama kullanarak yardımcı olabilirsiniz.

#21: Splash Sayfası
Splash sayfasını landing sayfası ile karıştırmayın. Splash sayfaları eskiden ve malesef hala günümüzde ziyaret edilen sitenin ne olduğunu tanıtmak için kullanılıyor. Pazarlamacılar halen splash sayfalarını kullanmaya devam ediyorlar bunun sebebi de anasayfanın yeteri kadar iyi bir şekilde iletişim kurabileceğine inanmamaları. Smashing Magazine’nin neden splash sayfalarına ihtiyacımız olmadığını açıklayan güzel bir makalesi var. Landing sayfaları ise ziyaretçileri potansiyel müşteri veya müşteriye çevirmek için pazarlama kampanyasının bir parçası olarak kullanılır. Etkili landing sayfaları, ziyaretçiler istenilen eylemleri yerine getirsinler diye dikkatlerini başka yöne çekecek hiçbir içeriği ya da bilgiyi sayfaya dahil etmez.

En sık yapılan arayüz hataları serisine devam edeceğiz. Sırada Mobil uygulamalar var!

Yeni yazılardan haberdar olmak istiyorsanız profilimizi ya da Kullanıcı Ajansı Twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

Medium’ da yazımızı tavsiye etmeyi unutmayın!

--

--