6 Kunstige Zomerklassiekers

De favoriete zonnige musea van Kunst Kijken met Ko & Kho

Ko van 't Hek
Kunst Kijken met Ko & Kho
5 min readMay 6, 2019

--

Een van onze favo activiteiten in de zomer is kunst kijken terwijl we met onze koppies in de zon lopen. Kunst, buiten, natuur. Superprima combinatie. Wij zijn fan. Ko & Kho komen naar je toe deze zomer!

1️. Kröller-Müller Museum

Entree Kröller-Müller Museum. Foto: Marjon Gemmeke.

Dit is iets wat wij allebei een paar keer per jaar doen: reis met de auto of OV naar de rand De Veluwe en pak daar een speciale witte fiets om door de natuur naar het Kröller-Müller Museum te fietsen. Een zalige cleansing voor het hoofd. Even helemaal weg. In alle seizoenen op hun eigen manier bijzonder, maar extra lekker als de zon schijnt.

Eenmaal daar kun je genieten van een enorme beeldentuin met te gekke sculpturen en binnen is er naast de wisselende tentoonstellingen een grote collectie Van Goghs.

Links: Krijn Giezen, Kijk Uit Attention, 1986–2005. Te zien in beeldentuin Kröller-Müller Museum / Midden: Marta Pan, Sculpure flottante ‘Otterlo’, 1960–1961, Foto: Walter Herfst Rotterdam / Rechts: Vincent van Gogh, Caféterras bij nacht (Place du Forum), c. 16 September 1888. Collectie Kröller-Müller Museum

2. Rijksmuseumtuinen

Rijksmuseumtuinen

Een prachtig park, midden in Amsterdam, zonder hordes blowende toeristen. Het bestaat! De Rijksmuseumtuinen zijn een vurrukkulluke oase, mét daarin een koffiestandje, een oude telefooncel en sculpturen. Elke zomer vult het museum de tuinen met beelden van een andere kunstenaar. Afgelopen jaren waren dat onder andere Alexander Calder en Jean Dubuffet (die van dat zwart-witte beeld hierboven in Krullie Mullie).

Deze zomer de eer aan Louise Bourgeois. En daar kijken wij enorm naar uit. Denk metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom. Deze zomer zijn twaalf van haar buitenbeelden te zien, van 25 mei 2019 t/m 3 november. Toegang = gratis.

Links: Louise Bourgeois, Spider, 1996 / Rechts: Louise Bourgeois in her Brooklyn studio in 1996 with her sculpture, SPIDER IV. Art: © The Easton Foundation / Licensed by Pictoright and VAGA at ARS, NY, Photo: © Peter Bellamy

3. Insel Hombroich

Insel Hombroich

Insel Hombroich is een prachtig park met daarin allemaal paviljoens aka minimuseumpjes. Die zijn van de buitenkant architectonische pareltjes en van binnen ook te gek, want met een beetje geluk sta je helemaal alleen oog in oog met moderne meesters en oude oosterse beelden. En dat dan afgewisseld met een lekkere wandeling door een wonderschoon park: ideaal.

When je er toch bent: ga ook even kijken aan de andere kant van het spoor. Daar, in een oude raketbasis uit de koude oorlog, zitten de ateliers van upcoming Duitse kunstenaars. Als extra bonus ook het nog het museum Langen Foundation, van Japanse starchitect Tadao Ando. Ook al zo mooi.

Insel Hombroich
Links: Langen Foundation. Foto: The Dorf / Rechts: Raketenstation

4. Land Art Flevoland

Marinus Boezem, De Groene Kathedraal, 1987-heden. Foto: Vincent Wigbels.

Voor de mensen die ons hebben gemist bij Koffietijd: we zijn helemaal gek op Land Art, of in goed Nederlands: landschapskunst. Site-specific buitenkunst die zo groot is dat het onderdeel wordt van het landschap.

Toen vorige eeuw er uit zee een nieuwe provincie verrees, kreeg dat nieuwe land ook kunst. Land Art was in die tijd hot hot hot in de VS en dus kreeg Flevoland een hele rits landschapskunstwerken. Onze favoriet is Marinus Boezems Groene Kathedraal, in de buurt van Almere. Een bos Italiaanse populieren, die precies geplant zijn op de plattegrond van de kathedraal van Reims, waardoor er een kathedraal van bomen ontstond. Bijzonder much.

De kunstwerken zijn gratis te bezoeken, maar er worden ook tours georganiseerd.

Links: RAAAF, Atelier de Lyon, Deltawerk, 2018. Foto Jan Kempenaers / Rechts: Richard Serra, Sea Level, 1969. Foto: Jordi Huisman

5. Verbeke Foundation

Verbeke Foundation. Foto: Tineke Schuurmans

Vlak buiten Antwerpen is het daar plots: de Verbeke Foundation. Een reeks rauwe hallen met daaromheen verwilderde natuur. Niets pretentieus en daarom perfect voor een dagje lanterfanten. Wandelen doe je buiten langs kunstwerken, binnen eet je een taartje en plas je in wc’s waar allerlei onguurs op sterk water staat.

In de hallen zelf zijn wisselende tentoonstellingen, vaak imperfect, rommelig en onaf. Precies zoals verzamelaar Geert Verbeke zelf wil. Door de gigantische hoge plafonds en brede zalen zie je hier vaak werk dat nergens anders in musea past. Denk aan de Strandbeesten van Theo Janssen of de industriële installaties van Zoro Feigl.

Verbeke Foundation

6. James Turrell — Hemels Gewelf

James Turrell, Hemels Gewelf, 1996. Foto: Siebe Swart.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bezoek James Turrells Hemels Gewelf in de duinen bij Kijkduin. Dat deden we al in onze allereerste nieuwsbrief (februari 2015, #seksineenkunstwerk), bij Koffietijd en nu dus weer. Omdat het echt waanzinnig is.

Hemels Gewelf is een giga (30 meter lang, 40 meter breed) krater, met in het midden een stenen bankje. Wie daar, op zijn rug liggend omhoog kijkt, ziet de hemel als een gewelf over zich heen vallen. De rest van de wereld verdwijnt, het is alleen jij als nietig mensje en het heelal. Heerlijk in de zon, extra mooi met een klein wolkje, voor het effect. Toegang = gratis.

James Turrell, Hemels Gewelf, 1996. Foto: Gerrit Schreurs Fotografie.

Op de hoogte blijven van de tofste tentoonstellingen in Nederland én daar buiten? Volg Kunst Kijken met Ko & Kho op Instagram en/of schrijf je megamakkelijk in voor onze (gratis!!!) maandelijkse nieuwsbrief met kunstkijktips. 🔥

--

--