Kunst Kijk Top 5: New York City

Klassiekers, zoals MOMA en het Guggenheim zijn te gek, maar NYC is NOG ZOVEEL MEER! Dit zijn mijn favoriete kunstkijkplekken: van James Turrell en La Monte Young tot een museale botanische tuin. Lekker veelzijdig!

Dia Beacon: Works from Dan Flavin’s “monuments” for V. Tatlin series. CLAUDIO PAPAPIETRO FOR THE WALL STREET JOURNAL
  1. Dia Beacon, officieel niet gelegen ín NYC, maar wel dichtbij. Het is een uurtje in een boemeltreintje langs de Hudson Rivier richting Beacon. Het prachtige museum huist in een voormalige kistenfabriek en bezit een enorme collectie minimalistische kunst. Denk aan lichtkunstenaar Dan Flavin, maar ook Agnes Martin, Richard Serra, Sol Lewitt, excusez les namedroppings. Goed om te weten voor je gaat: alle kunst wordt slechts door daglicht belicht, dus -verrassing- het museum sluit vroeg.

De organisatie achter dit museum, de Dia Art Foundation, heeft ook locaties in NYC, dit zijn mijn twee favorieten van kunstenaar Walter De Maria:

Walter De Maria, The Broken Kilometer, 1979. Long-term installation, 
393 West Broadway, New York City. Photo: Jon Abbott
Walter De Maria, The New York Earth Room, 1977. Long-term installation,
141 Wooster Street, New York City. Photo: John Cliett

2. Dream House, een “sound and light environment” door La Monte Young & Marian Zazeela

The Dream House

Als er iets is waar ik een ultimate leek in ben dan is het wel muziek. Minimal music al helemaal. Toch was ik mega fan toen ik het appartement Dream House binnentrad. Het appartement is eigendom van componist La Monte Young en zijn vrouw Marian Zazeela die (samen met hun vrienden) het gehele appartement tot een andere wereld omtoverden. De kunst is van haar, de muziek van hem. Very romantic.

Met zonder schoenen betreed je de paarse ruimte waar een zoemende toon klinkt en her en der kunstwerken aan het plafond hangen. Je kunt liggen op de grond of rondlopen door de ruimte, maar wat je vooral moet doen is — sorrryyy- je overgeven. De Dream House is een onuitlegbare relax experience waar alleen maar jeukerige woorden voor zijn om het uit te leggen, bezoeken is de enige optie.

3. Isabella Stewart Gardner Museum (in Boston)

Ik in het Isabella Stewart Gardner Museum

Het Isabella Stewart Gardner is niet in een hokje te stoppen, het is een botanische tuin meets het Rijksmuseum meets een oud antiek grachtenpand. En ja dat allemaal in Amerika! In dit museum loop je met open mond van kamer tot kamer: van servies tot behang en van schilderij tot vloer, alles is prachtig bewaard gebleven en schreeuwt erom om onder je arm mee naar huis genomen te worden. Deze wonderlijke Isabella bezat zelfs enkele Rembrandt’s! (Ja, ik weet het, deze tip is niet in NYC, dus smokkel ik een beetje.)

4. De James Turrell Lobby

Foto: Artnerd.com

Een van mijn favo kunstenaars aller aller aller tijden is lichtkunstenaar James Turrell, deze man weet elke ruimte in een compleet bizarre ervaring om te turnen, check vooral ook zijn project Roden Crater. Op het posh Fifth Avenue ontwierp hij de lobby van een chique kantoorpand. Iedereen kan gewoon binnenlopen. Gratis kunstkijken dus.

5. The Whitney

Ja godsamme, The Whitney, voluit het Whitney Museum of American Art, de moeder der Amerikaanse kunst en dat is precies wat je er ziet. Naast een steengoede eigen collectie zijn de tijdelijke tentoonstelling ook enorm de moeite waard: zo is er nu Laura Poitras er te zien, een vd journalisten die het verhaal van Edward Snowden naar buiten bracht. Maar ook een giga foto-installatie van Michael Heizer, die een volledige verdieping in beslag neemt. In Heizer’s installatie staan enorme loungebanken, ga er in zitten en probeer gewoon eens 10 minuten te staren, de installatie is werkelijk hypnotiserend. Echt. Geloof me.

Michael Heizer (b. 1944), Actual Size: Munich Rotary, 1970. Six custom made aluminum projectors with steel stands and six black and white slides mounted between glass, Dimensions variable. Whitney Museum of American Art, New York; Gift of Virginia Dwan 96.137. Photograph © Museum Associates/ LACMA, CA

Andere prachtplekken die je absoluut niet mag missen:

Meer kunsttips? Samen met Ko van ‘t Hek maak ik de kunstnieuwsbrief Kunst Kijken met Ko en Kho, maandelijks 5 tips in je inbox. We praten net zo over kunst als over voetbal, gewoon normaal dus. Visueel vermaak vind je op onze instagram.

Buiken vullen, caffeine nodig of zin in de beste kip van NYC? Hier vind je een overzicht van mijn favoriete eet & koffieplekken.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.