Kunst Kijk Top 5: New York City

Klassiekers, zoals MOMA en het Guggenheim zijn te gek, maar NYC is NOG ZOVEEL MEER! Dit zijn mijn favoriete kunstkijkplekken: van James Turrell en La Monte Young tot luisteren naar stenen in het The Noguchi Museum. Zelf toevoegingen? Mail me yuki@kunstkijken.net.

Dia Beacon: Works from Dan Flavin’s “monuments” for V. Tatlin series. CLAUDIO PAPAPIETRO FOR THE WALL STREET JOURNAL
  1. Dia Beacon, officieel niet gelegen ín NYC, maar wel dichtbij. Het is een uurtje in een boemeltreintje langs de Hudson Rivier richting Beacon. Het prachtige museum huist in een voormalige kistenfabriek en bezit een enorme collectie minimalistische kunst. Denk aan lichtkunstenaar Dan Flavin, maar ook Agnes Martin, Richard Serra, Sol Lewitt, excusez les namedroppings. Goed om te weten voor je gaat: alle kunst wordt slechts door daglicht belicht, dus -verrassing- het museum sluit vroeg.

De organisatie achter dit museum, de Dia Art Foundation, heeft ook locaties in NYC, dit zijn mijn twee favorieten van kunstenaar Walter De Maria:

Walter De Maria, The Broken Kilometer, 1979. Long-term installation, 
393 West Broadway, New York City. Photo: Jon Abbott
Walter De Maria, The New York Earth Room, 1977. Long-term installation,
141 Wooster Street, New York City. Photo: John Cliett

2. Dream House, een “sound and light environment” door La Monte Young & Marian Zazeela

The Dream House

Als er iets is waar ik een ultimate leek in ben dan is het wel muziek. Minimal music al helemaal. Toch was ik mega fan toen ik het appartement Dream House binnentrad. Het appartement is eigendom van componist La Monte Young en zijn vrouw Marian Zazeela die (samen met hun vrienden) het gehele appartement tot een andere wereld omtoverden. De kunst is van haar, de muziek van hem. Very romantic.

Met zonder schoenen betreed je de paarse ruimte waar een zoemende toon klinkt en her en der kunstwerken aan het plafond hangen. Je kunt liggen op de grond of rondlopen door de ruimte, maar wat je vooral moet doen is — sorrryyy- je overgeven. De Dream House is een onuitlegbare relax experience waar alleen maar jeukerige woorden voor zijn om het uit te leggen, bezoeken is de enige optie.

3. The Noguchi Museum

Diep in Long Island City, vlak boven Brooklyn ligt het Isamu Noguchi Museum. Het eerste museum opgericht door een kunstenaar zelf in heel de USA. Noguchi was een Amerikaans-Japanse beeldhouwer die zijn hele leven lang gestruggeld heeft met zijn dubbele culturele achtergrond. Al zie je dat in zijn werk niet terug, daarin heerst serene rust. Hij kon spreken met stenen, en koos zorgvuldig voor zijn werk de juiste uit. Daar bracht hij vervolgens uren mee door in zijn atelier. Voor wie ooit in Japan is geweest kan in dit museum dat gevoel weer even terug halen. Het vereren van de natuur, de liefde voor stenen en de aandacht voor details.

En mede-designliefhebbers, Noguchi maakte een reeks bijzondere (en redelijk betaalbare) lampen, die zijn in dit museum zelfs te koop.

4. De James Turrell Lobby

Foto: Artnerd.com

Een van mijn favo kunstenaars aller aller aller tijden is lichtkunstenaar James Turrell, deze man weet elke ruimte in een compleet bizarre ervaring om te turnen, check vooral ook zijn project Roden Crater. Op het posh Fifth Avenue ontwierp hij de lobby van een chique kantoorpand. Iedereen kan gewoon binnenlopen. Gratis kunstkijken dus.

5. Er is nog zoveel meer, we maakten daarom een Google Maps overzicht

New York City is een mekka aan kunstplekken. Het houdt nooit op. Struin door Chelsea voor galeries. Bezoek het New Museum voor nieuwe vooruistrevende tentoonstelling, vergaap je aan klassiekers in het MET en kijk voor nog meer inspiratie op deze Google Maps die we met Kunst Kijken gemaakt hebben.

En ga vooral niet racen om álles te zien, je mist toch altijd meer dan je mee maakt :)


Meer kunsttips? Samen met Ko van ‘t Hek maak ik de kunstnieuwsbrief Kunst Kijken met Ko en Kho, maandelijks 5 tips in je inbox. We praten net zo over kunst als over voetbal, gewoon normaal dus. Visueel vermaak vind je op onze instagram.

Buiken vullen, caffeine nodig of zin in de beste dumplings van NYC? Hier vind je een overzicht van mijn favoriete eet & koffieplekken.