Bitcoin: The Internet of Money
Hoe leg je cryptocurrency eigenlijk uit?
The Internet of Money is een verzameling van Antonopoulos lezingen over Bitcoin en cryptocurrency. Het leest weg alsof je zelf in het publiek zit.
Bitcoin is nieuw en disruptief, maar ook ingewikkeld. Na het lezen van dit boek heb je een aantal beeldende vergelijkingen waarmee je kan uitleggen waarom Bitcoin nou zo interessant is.
Andreas Antonopoulos beschrijft Bitcoin als ‘The Internet of Money’.
Wie bekend is met de term Internet of Things zal gelijk geïnteresseerd zijn in dit concept. Mensen zullen niet meer afhankelijk zijn van financiële instanties zoals banken. We zullen direct met elkaar in verbinding staan en een eigen financiële identiteit krijgen.
Een voorbeeld dat veel terugkomt in dit boek is die van de Afrikaanse Nokia bank. Alhoewel bijna iedereen toegang heeft tot het internet, hebben veel mensen geen toegang tot het bankenstelsel. Ze zijn uitgesloten van de grote financiële wereld. Met Bitcoin komt daar verandering in. Met enkel een Nokia en een internetaansluiting zijn ze opeens globaal verbonden en kunnen transacties over de hele wereld maken, je zou deze Nokia als een eigen bank kunnen zien.
Zelfs kinderen kunnen zichzelf financieel profileren. De 10-jarige Joey zou zijn JoeyCoin als het ruilmiddel van de speelplaats kunnen introduceren. In plaats van Pokemon kaarten of knikkers wordt er nu geruild met cryptocurrency. De vraag: ‘hoeveel cryptocurrencies zullen er komen?’ beantwoordt Antonopoulos met: ‘Hoeveel bloggers zullen er komen? Iedereen van ons kan een blogger worden, zo kunnen er ook miljoenen cryptocurrencies ontstaan.’
Maar waarom hebben we dit nieuwe systeem nodig? Bitcoin is langzaam en duur geworden. Maar weinig mensen zien Bitcoin echt als het betaalmiddel van de toekomst. Scepticisme is begrijpelijk, maar ook van alle tijden.
Neem nou de opkomst van de auto. Dat was een onbetrouwbaar apparaat dat langzaam en duur was. Waarom zou je auto rijden? Auto’s gingen vaak kapot of liepen vast op de ruige wegen, een paard was veel handiger. Toch vond er langzaam een omwenteling plaats en alle infrastructuur is nu aangepast aan de auto. Paarden zijn nu duur en langzaam, sceptici hebben plaats moeten maken voor de auto die nu moeilijk weg te denken is uit onze samenleving.
Banken zijn ook duur en langzaam. Het kan meer dan vijf dagen duren om een transactie naar het buitenland te sturen en het kost geld om een rekening bij de bank te openen. Een digitale wallet kost niks en er zijn cryptocurrencies waarbij transacties instant en gratis zijn, het maakt niet uit waar je het naar toe stuurt. Bitcoin is momenteel inderdaad niet het beste voorbeeld voor wat een digitaal betaalmiddel te bieden heeft, maar het heeft wel de weg vrijgemaakt voor de cryptocurrencies van de toekomst. Er wordt gebouwd aan een infrastructuur waarbij cryptocurrencies straks niet meer weg zijn te denken uit onze samenleving.
The Internet of Money zal je helpen Bitcoin beter te begrijpen en uit te leggen. Het boek gaat verder dan ‘Bitcoin is digitaal geld’, het duikt in op de impact die cryptocurrency gaat hebben. De maatschappelijke en financiële veranderingen die gaan plaatsvinden en de misverstanden die er over Bitcoin zijn.