Hogeschooltaal licentie onder de loep

Kunst van het Geld
Kunst van het Geld
Published in
2 min readFeb 4, 2018

Student houdt Hogeschool Utrecht bij de les.

‘Wees in control’ is de leus die ons bij bedrijfseconomie op het hart wordt gedrukt. Het is dan ook veelzeggend dat een beginnend econoom zich afvraagt in welke mate het bestuur van de opleiding zelf in control is.

Het gemak waarmee de hogeschool haar studenten opzadelt met dure boeken en licenties wekte onze verbazing. De studiewijzer gaf aan dat we 800 euro aan bijkomende kosten konden verwachten. Binnen drie maanden waren we al 600 euro verder, kosten bestaande uit boeken en online licenties die we in het ergste geval niet eens gebruiken.

Uiteindelijk brak onze klomp. Hogeschooltaal, een online leeromgeving om je taalbeheersing te ontwikkelen, bleek als verplichte aanschaf in het curriculum opgenomen te zijn. Koop je geen licentie? Dan krijg je geen studiepunten.
Studenten dienen En Masse 55 euro te betalen, of anders op te hoepelen.

De Minister van onderwijs heeft hogescholen meerdere malen schriftelijk gesommeerd dat studenten hun diploma moeten kunnen behalen zonder bijkomende kosten te maken. Een constructie zoals de Hogeschooltaal licentie is bij wet verboden. In 2015 was dit al ruim bekend. Hogeschool Avans heeft haar beleid hier al op aangepast en biedt een gratis alternatief aan.

Dat Hogeschool Utrecht zich hier totaal niet bewust van lijkt te zijn is alarmerend. Zelfs toen we desbetreffende docenten hierop wezen ging er geen lampje branden. Er werd ons zelfs steevast verteld dat de licentie toch echt verplicht was en dat we die maar beter gewoon konden aanschaffen.
We hielden onze poot stijf en besloten dit in de studentenvergadering aan te kaarten. Het resultaat? Er zou naar gekeken worden en inmiddels is er beloofd dat studenten hun aanschaf vergoed gaan krijgen.

Het is bepaald niet fraai dat een onderwijsinstelling, waar studenten worden onderwezen in bedrijfsrecht en financiën, haar eigen zaakjes niet op orde heeft en zodoende studenten onnodig op kosten jaagt. Is dit nou een verantwoordelijke manier van onderwijs?

Wat ons betreft is het dan ook aan het bestuur achter dit jaarprogramma om aan te tonen dat ze zelf wel in ‘control’ zijn. Het is te idioot voor woorden dat studenten op het eerste gezicht worden onderwezen om verantwoordelijke financiële beslissingen te maken, maar via de achterdeur worden gedwongen geld uit te geven als water.

Volg ons op facebook

--

--