Regulatie op Cryptocurrency

Kunst van het Geld
Kunst van het Geld
Published in
3 min readJan 22, 2018

Wat kunnen we verwachten?

2018 zal het jaar worden dat veel verandering brengt op het gebied van cryptocurrency. Met de waarde van cryptocurrencies enorm gestegen in 2017, de ingang van Bitcoin futures op Wallstreet en de toenemende media aandacht zal crypto niet langer onder de radar blijven.
Enkel de suggestie van regulatie door China had al een enorm effect op de markt. Wat zal er gebeuren nu ook de Verenigde Staten en Europe zich ermee gaan bemoeien?

De voornaamste reden dat overheden zich willen bemoeien met cryptocurrencies is belasting. Overheden zijn bang om achter het net te vissen. Hoewel je geen BTW hoeft te betalen over het aanschaffen van crypto, betekent dat niet dat wat je aanschaft met crypto ook BTW vrij is. Ben je inmiddels crypto miljonair? Zolang het in Bitcoin zit weet de overheid niet dat je het bezit.
De anonimiteit die met crypto gepaard gaat maakt het makkelijk om zulke belastingen te omzeilen, onbewust of moedwillig.

Voor het individu is het natuurlijk zeer aantrekkelijk om weinig belasting te betalen. Een gebrek aan regulatie zal het prisoner’s dilemma in de kaart spelen, met grote collectieve gevolgen.

Wat regulatie op cryptocurrency gebied zo enorm lastig maakt is dat veel mensen eigenlijk niet goed weten wat het is. Het maakt een enorm verschil of je cryptocurrency ziet als een valuta, een investering of goederen. Internationale verschillen in wetgeving maakt zo’n grensoverschrijdend product lastig om te categoriseren. In Nederland word het bijvoorbeeld als ruilmiddel en niet als geld beschouwd.

Deze onzekerheid en gebrek aan controle maakt het voor overheden verleidelijk om helemaal de stekker uit crypto te trekken. Het lijkt er echter niet op dat dit gaat gebeuren.

De ironie van een ban op crypto zit hem namelijk in belasting zelf. Nederland is een belastingparadijs; wij begrijpen heel goed dat we grote buitenlandse bedrijven kunnen lokken met belastingvoordeel. Juist door milde belasting ontvangen we meer. Wanneer je deze beweegreden achter belastingparadijzen begrijpt zie je al gauw in dat geen enkel land gebaat is bij een totale ban van crypto. Het eerste land dat zich toespitst op een totale regulatie zal er waarschijnlijk geen belastingcent van terugzien.

Juist het dubbelzinnige belastingkarakter van cryptocurrency is wat voor een getouwtrek zal zorgen in de regulering van crypto. Het afzien van regulering betekent het mislopen van belasting, maar landen met strenge regulering lopen kans om veel te verliezen aan landen die zich gunstiger opstellen tegenover crypto.

Het vereist meer dan alleen fiscale maatregelen om het belastingprobleem op te lossen. In Nederland wordt er in samenwerking tussen juridisch experts en blockchain developers al gekeken naar de betrekkingen en mogelijkheden van wetgeving op cryptocurrency.

In 2018 zal de dreiging van regulatie ongetwijfeld een sterk effect hebben op de marktprijs van cryptocurrencies. Overheden zullen argumenteren dat crypto schadelijk is voor consumenten en investeerders.
Toch is crypto hier om te blijven, al is het maar omdat een aantal landen zullen inzien dat het bannen van cryptocurrency niet in hun voordeel is.

Volg ons op facebook

--

--