Київстар: досвід корпоративного й особистого волонтерства

Kyivstar Careers
Kyivstar Careers
Published in
4 min readAug 11, 2022

Прагнення підставити плече тому, хто потребує допомоги, — особливість людської природи. Війна та протистояння агресору об’єднали українців, зробили їх ще більш згуртованими, а відтак — непереможними. Гуманістичні риси у часи складних викликів яскраво проявляються і в діяльності компаній як корпоративного громадянина, і в поведінці окремих людей.

Київстар має унікальні приклади поєднання корпоративного громадянства та готовності співробітників компанії надати допомогу людям. Одна із таких історій — про волонтерів Київстар на урядовій гарячій лінії 1545.

Урядовий контактний центр допомагає людям вирішувати проблемні питання. Часто телефонне звернення сюди — остання надія на допомогу. На початку війни 86 співробітників Київстар на волонтерських засадах приєдналися до команди гарячої лінії. У вільний від роботи час вони допомагали людям, використовуючи свій багаторічний досвід.

Волонтери Київстар опрацювали понад 5 тисяч дзвінків! Це більш ніж 830 годин «на телефоні» або 34 доби безперервної роботи, або більш як сотня восьмигодинних змін на цілодобовій гарячій лінії українського уряду, що працює в умовах війни.

Ми хочемо познайомити вас із нашими героями — волонтерами Київстар і розповісти їхні історії, які надихають, про допомогу українському уряду та людям у надскладних умовах.

Лариса Базалєєва, провідний фахівець відділу із залучення талантів

«Коли запропонували волонтерити на гарячій лінії — приєдналася без роздумів і вагань, — згадує пані Лариса. — Я вже тоді шукала можливості допомагати людям і бути максимально корисною у цей час. Буквально фізично відчувала прагнення робити внесок у перемогу над ворогом. А тут така нагода — та ще й проєкт для всієї країни!»

«Найбільший виклик — це мати неймовірну емпатію до людей, розуміти їхні проблем. На гарячій лінії не було менш важливих чи більш важливих питань. Люди звертаються по допомогу з абсолютно різними запитами. Для когось питання про неотримання вчасно грошової допомоги від держави може бути життєво важливим — від цього буквально залежить життя людини. Ми відчували надзвичайну високу відповідальність за свою роботу. Тому слухати, чути та розуміти кожного — це головне», — ділиться Лариса.

Дзвінок, який їй найбільше запам’ятався, був від дідуся із Донецької області. Він не мав ані ліків, ані продуктів, ані засобів до існування, але зателефонував на урядову гарячу лінію попросити бодай якоїсь гуманітарної допомоги для своєї сусідки — самотньої літньої жінки із котом, які мешкають поверхом нижче. «Цього літнього чоловіка не зламали жодні випробування долі, і свої сили він спрямував на допомогу іншим», — вражена тією бесідою Лариса Базалєєва.

Ганна Ковтун, провідний фахівець з ціноутворення

«Кожен дзвінок людини зі зверненням, проблемою чи проханням вимагає зрозуміти її обставини, буквально пропустити крізь себе чиїсь страхи, біль, життєві складності та виклики. Це мотивує максимально допомогти кожному, адже в деяких ситуаціях відлік іде на години чи хвилини — а це колосальна відповідальність», — ділиться пані Ганна своїми враженнями від роботи на урядовій гарячій лінії, де допомагала під час війни.

Із найяскравіших бесід вона згадує один із перших дзвінків до УКЦ — він був найдовшим за весь час її волонтерства. «Зателефонувала літня жінка 83 років. Її син пішов до лав ЗСУ. Чітка та граматично правильна мова видавала в жінці українську інтелігентку. Жіночка просила передати звернення президенту з двома вимогами. Скаржилась, що їй не дають автомат, а вона бажає захищати країну, не шкодуючи свого життя! А ще просила очистити українську владу від усіх російськомовних. Після 15 хвилин патріотичних промов вона поділилася сумом і страхом за свою молодшу сестру — та на час війни перебувала на Харківщині й опинилась у скруті. Пані щиро ділилася болем, що віддала б усе, аби евакуювати молодшу сестру та допомогти їй», — згадала свій досвід Ганна Ковтун і додала, що жінці просто хотілося поділитись із кимось та погомоніти, вона нічого не просила.

Оксана Квятківська, провідний фахівець відділу із залучення талантів

Для пані Оксани волонтерство стало поштовхом до серйозних особистих змін і реалізацією потреби допомагати людям щодня.

«Для мене волонтерство означає бути корисною своїй країни та допомагати українцям. А ще це спосіб відкрити нові грані своєї особистості, подивитися по-новому на людей і світ. Слухаючи історії та прохання людей, ти по-іншому відчуваєш цінність життя, значущість його деталей, яких не помічаєш за звичних обставин. Починаєш більше цінувати справді важливе та вчишся відрізняти його від менш значущого», — ділиться своїми враженнями Оксана.

На її переконання волонтером може стати кожен, хто відчуває в собі сили та має щире прагнення допомагати людям. Пані Оксана дала корисні поради про те, яких принципів дотримуватись під час волонтерської діяльності:

Ø Чесність: така риса необхідна кожному.

Ø Сміливість: не бійтеся братися за складні ситуації, вирішуйте їх усіма доступними способами.

Ø Проактивність: ініціюйте вирішення майбутніх прогнозованих проблем, не чекаючи часу, коли вони настануть.

Ø Емпатія: ставте себе на місце іншої людини — так простіше її зрозуміти.

Ø Зібраність: ця здатність допоможе не розгубитися в критичну хвилину.

Київстар вдячний кожному співробітнику, який долучився до цієї волонтерської ініціативи! Ми пишаємося нашими колегами, їхньою відданістю людям і цінуємо щире бажання допомогти іншим!

#НазустрічПеремозі

--

--