Юриспруденція у «хардових» тонах

Kyivstar Careers
Kyivstar Careers
Published in
6 min readSep 29, 2021

Білі комірці, костюми і круті промови перед суддею і присяжними… Напевно, так бачать роботу юристів люди, далекі від цієї професії. Ми вирішили зазирнути в закулісся та трохи розповісти про роботу юристів в Київстар. Ми пишаємося нашим юридичним департаментом, який є одним з найкращих в Україні за результатами різноманітних професійних рейтингів останніх років.

Чим займаються юристи в Київстар та що зробити, щоб стати частиною цієї зіркової команди, розповів Максим Савченко, начальник Відділу нормативно-правового забезпечення і антимонопольних практик.

Професіонали, звісно, одразу зрозуміють, чим ви займаєтеся, лише почувши назву відділу. А як би ви пояснили всім іншим зміст Вашої роботи?

Юридичний департамент компанії стоїть на варті її безпеки, щоб всі дії мали законні підстави та всі активності були захищені договорами. Це дуже важливо, адже притягнення до відповідальності завжди тягне за собою негативні наслідки. Щоб такого не сталося, юридичний департамент перевіряє всі активності компанії: рекламні матеріали, умови надання послуг, договори з постачальниками тощо. Усе заради того, щоб захистити інтереси компанії та звести ризики нанівець.

Які основні пріоритети та принципи роботи — ваші та всієї команди?

Якість, швидкість в діях та прийнятті рішень і здатність змінюватися.

Змінюватися? Як цікаво! Розкажіть про це детальніше, будь ласка.

Юридичний департамент Київстар, без сумніву, ані на крок не відстає від сьогодення! Досвід і ґрунтовні знання важливі, як і були важливими дотепер. Але ми не можемо стояти на місці: ми гнучкі й завжди шукаємо найсучасніші підходи до будь-якого питання, вивчаємо новітні технології, щоб відповідати вимогам усього бізнесу компанії, в якій працюємо. Адже диджитальні послуги, які надаються «Київстар», походять з галузі, що динамічно розвивається. Навіть трапляються випадки, коли законодавство не встигає за бізнесом. І щоразу наш вибір на боці сучасності: бути не консерваторами, а модерністами правозастосування та знаходити нові нестандартні шляхи вирішення будь-якої проблеми.

Чи є якась визначена роль у кожного члена вашої команди?

Так, звісно, ролі є, і їх навіть важко перерахувати (зітхає). У такій багатовекторній компанії як Київстар не може бути інакше. Тому мої колеги мають високу кваліфікацію — кожний в своїй галузі права, щоб жоден з напрямків бізнесу, які ведуться компанією, не опинився поза увагою. Наш головний пріоритет — усунення щонайменшого юридичного ризику на ранній стадії розробки будь-якого проєкту. І якість виконання роботи завжди на першому місці. Ми ніколи не поступаємося в цьому, адже найменша наша помилка може привезти до неабияких репутаційних втрат і грошових багатомільйонних збитків.

Як ви організували роботу команди, щоб усі були такими ефективними?

(насуплюється) Суворі армійські правила, шикування на плацу та видача листків рознарядки… А-ха-ха, повірили? Якщо ні, то ми точно зможемо знайти спільну мову, адже юристові без почуття гумору дуже складно втриматися в професії! Якщо відкинути жарти, то в сучасному корпоративному світі життя менеджера, який організовує роботу юридичного відділу, значно спростилося. Сьогодні успішний юрист — це висококваліфікований та самоорганізований професіонал. Менеджер знає, як правильно поставити завдання і терміни, які в нас є на вирішення того чи іншого питання. У подальшій взаємодії ми надаємо поради чи ділимося досвідом. Головне правило — не заважати. Для обміну інформацією, обговорення проблем і досягнень та для побудови спільного вектору, потрібного для найбільш ефективного досягнення цілей, ми обов’язково влаштовуємо щотижневі зустрічі.

Розкажіть про досягнення команди, що цікавого вдалося реалізувати нещодавно?

Найсвіжіші перемоги — угоди щодо радіочастот, юридична концепція підпису договорів на планшеті та захист можливості комунікувати, що «Київстар» — компанія номер 1 по швидкості мобільного інтернету.

Ми дійсно крута та інноваційна команда, і про це можна розповідати годинами! Але більш промовистими є нагороди, якими нас відзначають декілька років поспіль в різноманітних рейтингах юристів України.

А що сприяє ефективній роботі вашої команди?

Ми намагаємося приділити один одному увагу не лише як співробітники, а й як люди, хоч це, мабуть, найскладніше в динамічному корпоративному світі сучасності. Але, на мій погляд, людяність і людське спілкування — одна з основ сильної команди.

Щоб стати ближчими, ми часто зустрічаємось усією командою в неробочий час. Якщо це відбувається дистанційно, то не ховаємося за фотографіями на екранах комп’ютерів. Ми любимо вмикати відео, показуємо своїх домашніх улюбленців, передаємо привіт малюкам та всім домашнім. А коли зустрічаємось наживо, робимо це якомога веселіше. На таких зустрічах робочі питання інколи самі собою вигулькують, не без того, але загальний позитивний настрій допомагає вирішити їх надзвичайно продуктивно. Проте, це вже конфіденційна інформація (хитро примружує очі).

Максиме, якими є три найголовніші компетенції, які допоможуть стати частиною вашої команди?

Найперше, потрібно мати велику любов до юриспруденції. Також важливо бути відкритим до нових знань, гнучким та щирим. І без стійкості до стресів вам, як юристові, не обійтися. Раджу перевірити себе на наявність цих властивостей, дочекатися відкритої вакансії та відправити своє резюме.

А що чекає на щасливчика, який отримає від вас офер? Чи пам’ятаєте ви свій перший день в компанії та як сильно він відрізняється від сьогоднішньої рутини?

Звісно, не варто мріяти про шезлонг, коктейль у басейна та серіали. Це міг би бути ідеальний день, але не юриста! Наш типовий день дуже насичений, і в ньому важко знайти час для релаксу. Щодня надходять нові та неординарні проєкти, які вимагають прийняття супершвидких рішень, динамічного перестрибування від одного завдання до іншого. Це десятки дзвінків на день, консультації та обговорення. І коли черговий проєкт добігає свого завершення і видно результат, заради якого ми всі так наполегливо працювали, я почуваюся дуже щасливим!

Чим мені запам’ятався перший робочий день у Київстар? Будете сміятися, але своєю тривалістю! Тоді саме був переддень 21-ї річниці Незалежності України. Дуже схвильований, я забув про скорочений робочий день і розгубився, коли нові колеги розбіглися по домівках занадто рано, як я вважав. Минуло 9 насичених років у компанії, і я щодня із задоволенням йду додому після роботи, але скорочені дні через той випадок для мене особливі (посміхається).

Дякую Вам за цю життєву історію, я ніби зазирнула разом з вами у той день! Максиме, мені по-секрету казали, що Ви дуже любите музику. Чи є у вас якась музикальна асоціація з вашою роботою?

Цікаво-цікаво, хто це розкриває мої секрети! (сміється) Що ж, ніде правди діти, музику я люблю. Але гадаю, що мій вибір вас здивує. Моя робота через свій драйв, хард і різку зміну ритму дуже нагадує мені композиції Linkin Park — це така собі органічна суміш реп-року та альтернативного року. Саме так я її відчуваю.

Що ви порадите тим, хто тільки почав вивчати юриспруденцію?

Я процитую одного героя з фільму «Форс-мажори», Харві Спектера, який казав приблизно таке: «Головна якість юриста — здатність завжди бути впевненим в собі». Будьте впевненими і наполегливими, і все складеться. Не забувайте, що щире людське спілкування, вміння працювати й мислити в одному темпі з іншими, шеринг інформації — запорука злагодженої та ефективної роботи будь-якої команди — чи то навчальної групи, чи то відділу, куди ви влаштуєтеся працювати.

Напевно, молоді особливо цікаво дізнатися про кар’єру. Яке місце вона займає в житті такого успішного юриста Київстар, як ви?

Влучне запитання! Кар’єра, звісно, займає почесне місце в десятці моїх життєвих цінностей. Але вважаю, що вона, так само як і гроші, йдуть за професіоналом, а не навпаки. А ось якщо говорити про реалізацію себе як фахівця, то це однозначно теж є дуже важливим.

Що у вашій роботі надихає вас, а що, навпаки, відбирає сили?

Я енергетичний вампір (робить страшні очі, а потім сміється). Я, так би мовити, фізично відчуваю притік енергії, коли бачу замовника, задоволеного моєю роботою. Мене підживлює усвідомлення того, яку користь компанії принесла реалізація ідей всієї нашої команди. А робота «на смітник» геть знесилює мене, ще мені сумно зустрічати людей без сумління і гірко від невдалих проєктів.

Наприкінці нашої розмови я прошу вас поділитися своїм списком ТОП-5 книг, які потрібно прочитати всім?

Звісно, це Конституція і чотири Кодекси! (радісно сміється) А якщо йдеться про художню літературу, то я б волів не вживати слова «потрібно прочитати». Тут доречніше говорити про те, що хочеться читати. Наприклад, свого часу я отримав велике задоволення від «Війни і миру» та «Воскресіння» Льва Толстого, але й книги Стівена Кінга не залишили мене байдужим. Є багато прекрасних книг, в яких кожен знаходить щось своє для натхнення… (замислився). Гадаю, цю книгу не часто радять, але мені вона до душі. Прочитайте «Квіти для Елджернона» Даніела Кіза, не пошкодуєте.

З усього різноманіття корпоративної літератури навряд чи можна порадити щось універсальне, але на кожній роботі є керівники, є підлеглі. Оскільки багато чого залежить від стилю керівництва, вважаю, усім потрібно мати уявлення про мікро- та макроменеджмент. А науковці, напевно, розділять моє захоплення роботами Курцвейла.

--

--