Ілля Польшаков, Київстар: «Раніше ми надавали аналітику для туризму, а зараз — для розуміння, як перебудувати бізнес в умовах війни»

Kyivstar Careers
Kyivstar Careers
Published in
4 min readJul 18, 2024

Українські компанії потребують нових рішень. Більш технологічних, гнучких та адаптивних. Щоб не просто вистояти у складні часи, а й продовжувати зростати. У колонці для NV директор з розвитку нових напрямків бізнесу Київстар Ілля Польшаков розповів, чого потребує бізнес сьогодні та як змінилися запити за останні два роки.

Яких рішень потребує бізнес сьогодні

1. Клаудні сервіси. Світовий ринок хмарних обчислень продовжує зростати і, за прогнозами, сягне приблизно $679 млрд у 2024 році. А європейський ринок хмарних обчислень налічуватиме 129 млрд євро.

В Україні ця тенденція виражена більш яскраво з власних причин. Після початку повномасштабної війни багато підприємств збільшили використання хмарних сервісів. Якщо раніше наші клієнти використовували хмарні рішення переважно для комунікацій та спільної роботи, то зараз — переносять у «хмари» все більше інфраструктурних та системних для бізнесу сервісів: системи обліку, core-processing, резервні копії критичних даних та інше.

За нашими даними, за останні два роки споживання хмарних сервісів Microsoft Azure в Україні зросло майже у 7 разів. Бачимо кілька причин, чому бізнес активніше мігрує у хмари:

  • підвищилися ризики використання локальних майданчиків;
  • завдяки хмарам бізнес стає більш гнучким у питаннях релокації — вони дозволяють компаніям не зупинятися і продовжувати роботу;
  • використання хмарних платформ надає доступ до найновіших технологій, зокрема таких як помічники з використанням ШІ. Це забезпечує можливість швидкої розробки та запуску нових сервісів;
  • бізнеси і держустанови отримали законодавчий дозвіл зберігати дані у закордонних дата-центрах.

З 2019 року ми є стратегічним партнером Microsoft в Україні, а з 2023 року співпрацюємо з Amazon Web Services (AWS). Це дозволяє нам розвивати послуги з надання віртуальної IT-інфраструктури, для обробки й аналізу даних, звітності та моделювання, захисту даних.

Ми помітили, що вдосконалюється формат використання «хмарних» сервісів.

Якщо раніше бізнеси обирали базові послуги, то зараз підвищується попит на місткі рішення з різними продуктами. Наприклад, активно використовуються сервіси для кібербезпеки, щоб захищати бізнес від кіберзагроз. Або ж Generative AI, щоб розгортати рішення, які допомагатимуть закривати рутинні задачі.

2. Big Data сервіси. Зростання інтересу до Big Data — це світовий тренд, і Україна у ньому не є винятком. Очікується, що до 2029 року вартість ринку аналітики великих даних зросте у понад 2,7 рази порівняно з 2021 роком. Ринку потрібна аналітика для лідогенерації, формування клієнтської бази, побудови нового бізнесу та інших задач.

Зараз компанії постають перед труднощами через зміну кон’юнктури ринку та клієнтської бази, адже люди переміщуються між містами та країнами. І саме Big Data допомагає компаніям знаходити своїх клієнтів — розуміти, куди вони мігрували та чого потребують.

Після початку повномасштабної війни ми розробили новий набір сервісів Big Data. Адже нам було важливо зрозуміти, що відбулося з нашими клієнтами: які у них нові потреби, які сегменти зупинені, а які напрямки бізнесу з’явилися. Зараз ситуація стабілізується, і ми відчуваємо повернення попиту, хоч і з певними змінами.

Якщо раніше ми надавали аналітику по міграції з точки зору розвитку туризму, то зараз — для розуміння, як перебудувати бізнес. Наприклад, в 2021-му ми аналізували туристичні потоки на Івано-Франківщині або ж допомагали Харківському аеропорту аналізувати, які маршрути користуватимуться попитом.

Зараз же більше запитів бачимо на аналітику. Наприклад, той же ритейл хоче розуміти, що відбулося з клієнтською базою та де відкривати нові точки, щоб вони користувалися популярністю (зокрема і за кордоном).

Також багато запитів на пошук персоналу. Big Data допомагає знайти людей, що проживають у потрібному для бізнесу регіоні та шукають роботу в конкретній галузі. Це ефективно для секторів з високою плинністю кадрів, наприклад, сфер обслуговування.

3. RTK для агросектору і розмінування

Технологія для точного землеробства RTK вже змінює агробізнес і матиме попит у найближче десятиліття. Для українського сільського господарства це не просто трендове рішення, а закономірний шлях розвитку, бо ми є одним зі світових лідерів у експорті аргопродукції. І саме RTK дозволяє зробити землеробство ще більш ефективним і підвищувати рентабельність агропідприємств.

У співпраці з американським виробником Trimble ми побудували національну мережу RTK. Київстар — перший і єдиний український телеком-оператор, який надає цю послугу і має власну мережу точного позиціонування.

Технологія може використовуватись у геодезії, будівництві, розумному землеробстві, а також відіграє важливу роль для розмінування України.

Зараз процес розмінування не включає поняття «маршрут» — йдеться лише про конкретні точки на мапі. На практиці це виглядає так: сапери знаходять вибухонебезпечні об’єкти на території, а згодом вносять у систему ДСНС точки, де ці об’єкти знаходяться. На жаль, похибка локалізації при такому підході може бути до 30 м.

Тож для безпечного і ефективного розмінування потрібен не тільки металошукач, а й пристрій для геопозиції з підтримкою точності RTK. Саме тоді можна визначити не тільки місце знаходження вибухонебезпечного об’єкта, але й маршрут — як спеціаліст дійшов до конкретної точки, як він пересувався по досліджуваній території і як він з неї вийшов, а також зафіксувати межі перевіреної, а значить безпечної території.

Тому ми продовжуємо співпрацю з ДСНС щодо гуманітарного розмінування. Також підписали меморандум про співпрацю з холдингом охоронних компаній SHERIFF. Відтепер спільно проводитимемо випробування сервісів сигналу корекції RTK для збільшення точності картографування замінованих територій.

Ми розуміємо, що саме побудова нових технологій — вклад у майбутнє країни. І віримо, що такі інвестиції підсилять бізнес не тільки зараз, але й після війни, коли потрібно буде відновлювати країну. Тому будуємо фундамент для цієї відбудови.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/biznes-pid-chas-viyni-yakih-rishen-potrebuyut-ukrajinski-kompaniji-topmenedzher-kijivstar-50427828.html

--

--