Piirroshahmon suusta tulevan langan solmut aukeavat. Käsi ottaa lankaa vastaan.
Kuva ElisaRiva Pixabaystä

Jokaisen nuoren mieli on arvokas #kymppikymppi #pidahuolta

--

Pidetään nuorista huolta samalla lailla kuin muusikot!

On taas se aika syksystä, kun MIELI ry:n kalenteri täyttyy Mitä kuuluu -kampanjan tärkeällä kysymyksellä ja maailman mielenterveyspäivän teemana on muistuttaa, että Jokaisen nuoren mieli on arvokas. Myös muusikot lähtivät tänä syksynä keräämään varoja nuorten mielenterveystyöhön ja sovittivat Pave Maijasen ihanan klassikon ”Pidä huolta”. Yli 70 muusikkoa pisti osaamisensa peliin nuorten puolesta. Ennen kuolemaansa Pave Maijanen oli ehtinyt luvata koskettavan kappaleensa vapaan käytön hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Jokainen, joka joskus apua saa, tajuu sitä myös antaa!
Jokainen, joka apua saa, sitä myös tajuu antaa!

Pääosa varoista suunnataan nuorten valtakunnallisen Sekasin-chatin toimintaan. Sekasin-chatissa nuoret saavat matalan kynnyksen keskusteluapua chatin välityksellä joko koulutetun kriisityöntekijän tai vapaaehtoisen kanssa. Suurin osa nuorista saa avun jo yhdellä keskustelulla. Jokainen nuori kohdataan chatissa rauhallisesti, ja hänelle varataan 45 minuuttia kiireetöntä ja täysin omistautunutta aikaa. Tämän on huomattu olevan suurimmalle osalle riittävä aika huolten kohtaamiseen ja keskusteluun.

Voimme oppia paljon Sekasin-chatin työntekijöiltä. Yksi tärkeimmistä opeista, mistä he jaksavat meitä muistuttaa, on se, että nuoret eivät yleensä halua kuormittaa läheisiään omilla murheillaan. He eivät halua lisätä muiden stressiä yhtään enempää. Välillä he huolestuvat myös Sekasin-chatin vastaajien puolesta: ”Kestätkö sinä todella sen, mitä mulla on mielessä?” Meidän kaikkien nuoria kohtaavien aikuisten pitäisikin monin eri keinoin vakuuttaa nuorille, että ”kerro ja puhu, minä kestän kyllä”.

Moni solmu lähtee aukeamaan vasta silloin, kun ihminen kertoo murheistaan jollekulle. Netflixin dokumentissa ”Untold: Murtopallo” tennistähti Mardy Fish kertoi, kuinka oli padonnut omia suorituspaineitaan ja peitellyt ahdistuksen tunteitaan vuosien ajan eikä ollut hakenut niihin apua. Ongelmistaan huolimatta hän kuitenkin eteni tennisurallaan siihen pisteeseen, että eräänä päivänä hänellä oli edessään vuosisadan ottelu tenniksen ykköstähti Roger Federerin kanssa. Unelma oli saavutettu.

Paitsi että Mardy ei koskaan ilmestynyt otteluun. Hän ei pystynyt. Ahdistus kävi liian kovaksi. Seuraavien vuosien aikana hän hautautui kotiinsa peiton alle. Läheiset olivat huolissaan.

Ahdistuneisuushäiriön takia tenniksen lopettaminen huipulla pisti Mardy Fishin miettimään, miten hän pystyisi hyödyntämään tennisvalmennuksessa oppimiaan taitoja omaan toipumiseen. Hänelle oli vuosien aikana iskostettu monia oppeja mieleen. Koko lapsuuden ja nuoruuden ajan hänelle oli huippuvalmennuksessa painotettu, että omia heikkouksia ei saanut missään nimessä paljastaa.

Kävi kuitenkin ilmi, että moni hänen oikeaksi luulemansa asia olikin täysin päinvastoin. Mardy huomasi ensinnäkin, että kokemuksista puhuminen helpotti hänen oloaan. Puhuminen ystäville, vaimolle ja lääkäreille auttoi häntä ennen pitkää. Nyt Mardy huomasi, että ratkaisevaa toipumiselle oli nimenomaan se, että hän uskalsi näyttää omat heikkoutensa ja pelkonsa ja päästää ihmiset lähelle. Nämä olivat niitä tekijöitä, jotka mahdollistivat toipumisen ja paluun tenniskentille.

Ota itseäsi niskasta kiinni -neuvo ei auttanut. Minua itseäni asiasta puhuminen auttaa. (Mardy, dokumentissa Untold: Murtopallo)

Dokumentissa esiintyi myös Mardyn paras ystävä ja pahin kilpakumppani Andy Roddick. Mardy oli aina kasvanut Andyn varjossa ja kokenut olevansa kaikessa tätä huonompi. Mardy kertoi elinikäisestä vertailustaan parhaaseen ystäväänsä, joka oli Mardyn sanojen mukaan aina niin paljon kovempi ja itsevarmempi ja pelottomampi kuin minä.

Andy oli siis kaikkea sitä, mitä Mardy ei ollut: kovempi, itsevarmempi ja pelottomampi. Heidän keskinäisissä otteluissaan Andy usein voitti. Dokumentissa Andy puolestaan paljasti, miten hänen kovuutensa ja itsevarmuutensa lapsena ja nuorena olivat vain erinomaisesti näyteltyä ulkokuorta. Myös hän päätyi lopettamaan tennisuransa ennen aikojaan.

Nuoret ovat onneksi oppineet hakemaan apua ja puhumaan asioistaan. Siitä osoittavat Sekasin-chatin 170 000 yhteydenottoa. Valitettavasti vain joka viidenteen yhteydenottoon on pystytty vastaamaan. Onneksi monen nuoren elämässä on muitakin aikuisia, jotka joka päivä juttelevat, keskustelevat, kyselevät, haastavat ja pohtivat heidän kanssaan elämässä eteen tulevia monia erilaisia iloja ja suruja.

Me MIELI ry:ssä haluamme tuoda esiin ja hehkuttaa kaikkien nuorten kanssa työtä tekevien sekä heitä kuuntelevien ja kohtaavien merkitystä niin työpaikoilla kuin kotona. Ilman teitä tuo Sekasin-chatiin tulevien yhteydenottojen määrä voisi olla hurjan paljon isompi.

Pidetään huolta nuorista

  • Pidä huolta -kampanja: Jokainen voi osallistua kampanjaan kuuntelemalla uutta versiota Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -biisistä Spotifysta tai lahjoittamalla. Lisätietoa: pidahuolta.fi.
  • Maailman mielenterveyspäivän kampanjassa 4.–10.10. näytetään vihreää valoa yhdenvertaisuudelle ja muistutetaan, että Jokaisen nuoren mieli on arvokas. Kampanja verkossa: mieli.fi/kymppikymppi.
  • Pysähdy juttelemaan nuoren kanssa Mitä mielessä? -testin avulla. Nettitesti kannustaa aikuista pysähtymään ja kysymään nuoren kuulumisia. Testi tehdään yhdessä, jutellen siitä, mitä nuorella on mielessä ja mitkä asiat vaikuttavat mielen hyvinvointiin. Testi julkaistaan syyskuun lopulla osoitteessa: mieli.fi/mitämielessä.

Elina Marjamäki
asiantuntija, mielenterveyden edistäminen
Nuorisoalan osaamiskeskus Kanuuna
MIELI Suomen Mielenterveys ry

Elina Marjamäki
Elina Marjamäki toimii mielenterveyden edistämisen asiantuntijana ja kouluttajana MIELI ry:ssä, joka on mukana osaamiskeskus Kanuunassa. Hänen missionaan on innostaa nuorten kanssa työtä tekeviä huomaamaan oman työnsä merkityksen ja jokapäiväiset mahdollisuudet nuorten mielenterveyden vahvistajana.

--

--

Osaamiskeskus Kanuuna
Kynäilyä kunnallisesta nuorisotyöstä

Kanuuna on kunnallisen nuorisotyön asialla ja palvelee nuorisotyöntekijöitä läpi koko maan.