Prototypes voor Langer Thuis Kunnen Wonen in Overbetuwe

Saskia Weijzen
Langer Thuis Kunnen Wonen in Overbetuwe
4 min readApr 23, 2018

Hoe kunnen we de ‘manifesten voor langer thuis kunnen wonen in Overbetuwe’ gaan realiseren? In februari 2018 kwamen mensen uit het ontstane netwerk langer thuis kunnen wonen (zie blog https://medium.com/goed-samenleven-in-overbetuwe/design-voor-langer-thuis-kunnen-wonen-in-overbetuwe-5a95478e3da8) bij elkaar die aangegeven hadden te willen experimenteren.

We starten de bijeenkomst met de manifesten, weergegeven in de ‘golden circle’, waardoor scherp werd waartoe we experimenteren (WHY), met welke kenmerken we willen experimenteren (HOW) en wat we met de experimenten realiseren (WHAT).

Bijna alle betrokkenen hadden ideeën voor initiatieven die zouden kunnen bijdragen aan de WHY en die kenmerken hebben van het HOW. Alle initiatieven zouden nieuwe vormen van samenwerken en/of samenleven kunnen opleveren, nieuwe rollen in Overbetuwe, nieuwe diensten en nieuwe technologie. De genoemde initiatieven werden verkend: sluiten ze aan bij iets dat er al gebeurt in Overbetuwe, zijn ze op korte termijn te ‘doen’, hebben we contacten die dit initiatief zouden kunnen verrijken, versterken en — misschien het belangrijkst — zijn er mensen die dit initiatief willen ‘adopteren’/nemen?

Twee ideeën bleken het meest ‘warm’:

  1. Het ‘Huis van de Wijk’ in Elst, plek met een huiskamergevoel voor laagdrempelige ontmoeting tussen mensen, waar diverse activiteiten voor ontmoeting plaatsvinden zoals samen eten en kleding ruilen. Het huis van de wijk bestaat al, heeft de intenties die het langer thuis netwerk deelt (WHY) en voldoet qua aanpak aan een aantal kenmerken van het HOE? We zouden dit in het kader van langer thuis kunnen wonen als plek kunnen gebruiken om inzichten te verzamelen over opbrengsten voor buurt en/of voor individuele mensen en over werkzame factoren in relatie tot die opbrengsten.
    Bovendien zag de groep kansen om het Huis van de Wijk meer te verbinden met Wervershove, een appartementencomplex in Elst met veel zorgvragers en weinig cohesie. Wat zouden deze twee voor elkaar kunnen gaan betekenen?
  2. Ander idee dat meteen geadopteerd werd is ‘Lentekriebels’ voor laagdrempelig bewegen, ontmoeten en netwerken tussen professionals en bewoners in de buitenlucht.
    Lentekriebels is begonnen in Oosterhout, vanuit Ons Gezondheidserf. Hier zijn goede ervaringen opgedaan, zowel vanuit perspectief van de initiatiefnemers als van mensen die de activiteiten van Lentekriebels ervaren hebben. Lentekriebels geeft mensen die vereenzamen een reden om de deur uit te gaan, om in beweging te zijn, om verbinding te hebben met andere mensen uit de buurt en om mogelijk ook zelf weer initiatief te nemen. Ter plekke ontstond het idee om Lentekriebels op korte termijn in Zetten uit te proberen.

Overige ideeën die genoemd werden leverden een geanimeerd gesprek op, de groep zag kansen, risico’s en er waren beelden bij waar/hoe dit uitgeprobeerd zou kunnen worden. Deze ideeën hebben we vastgelegd en de ideeën wachten nu op concreet en gedeeld initiatief:

Student in Huis is een idee, geïnspireerd door voorbeelden uit Amerika: een student, bijv. uit Nijmegen of Wageningen woont goedkoop bij iemand in huis in ruil voor lichte zorgtaken. We vonden dit het meest kansrijk voor Zetten of Elst (dichtbij station, pontje). Bijgaand filmpje geeft een beeld: https://www.youtube.com/watch?v=CXdXm1lA9J8&feature=youtu.be

De What’s App aanjager zou een nieuwe rol kunnen zijn in een kern of straat, of deel daarvan. We merken dat what’s app groepen op (kleine) buurtniveau veel gebruikt worden i.v.m. veiligheid. Hoe deze wat gecontroleerd — dus zonder dat mensen zich overbelast of lastig voelen — uit te breiden naar functionaliteiten op gebied van vraag en aanbod, wederkerigheid?

De ‘nieuwe route’ van Anke Siegers (2016). Transformatie in het sociaal domein, samensturing met alle betrokkenen. Misschien werkt deze route ook voor de ideale casus?

De Ideale Casus is een idee om er als netwerk voor te zorgen dat één persoon die niet zomaar thuis kan blijven wonen wél thuis kan blijven wonen doordat er efficiënter en beter samengewerkt wordt tussen professionele en informele netwerk en doordat de hulp helemaal aansluit bij het leefwereldperspectief van de betreffende persoon en zijn/haar omgeving.

Het Huis van de Toekomst wordt gerealiseerd in Elst door Pleyade. Een huis met allerlei domoticatoepassingen waarmee geëxperimenteerd kan worden om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De toepassingen kunnen mogelijk gecombineerd gaan worden met andere initiatieven.

We spreken af om ‘een sprintje te trekken’ met de twee initiatieven die ter plekken opgepakt waren. D.w.z. gewoon aan de slag, maar eens doen en ontdekken. De volgende drie dingen willen we de komende tijd leren:

  • Welke opbrengst heeft het initiatief voor de buurt en/of voor individuele mensen?
  • Welke inzichten voor het systeem levert dit initiatief op: voor vrijwilligers, beroepskrachten, ambtenaren, beleidsmakers?
  • Welke instrumenten/methoden voor nieuwe werkwijzen ontdekken we??

Benieuwd wat we ontdekken!

--

--