Форс-мажор під час воєнного стану

До 2014 року в Україні розділ договору про форс-мажор ніхто не читав. Анексія територій і бойові дії навчили нас приділяти увагу цьому скромному шматку тексту: урок був болісний, зате запам’ятався. Тепер із введенням воєнного стану перше, що піднялось із глибин історичної пам’яті українського бізнесу — це ФОРС-МАЖОР великими літерами.

Kateryna Nalyvaiko
Dead Lawyers Society
3 min readNov 30, 2018

--

Тож розпочну із короткої довідки

Форс-мажор — це така надзвичайна обставина, що звільняє від відповідальності за невиконання договірних зобов’язань.

Критерії форс-мажору: 1). непередбачуваність подій на момент укладення договору; 2). незалежність від волі сторін; 3). безпосередній вплив на можливість виконати договір.

Форс-мажор і воєнний стан

Тепер подумаймо разом: чи відповідає воєнний стан переліченим критеріям? Воєнний стан є непередбачуваною подією. Якщо ви не власник найбільшої у країні фабрики солодощів, то введення воєнного стану також не залежало від вашої волі.

Але чи перешкоджає вам воєнний стан виконувати договір? Як мені здається, у більшості випадків, відповідь буде негативною. Наприклад, посилене патрулювання вулиць міста не заважає вам виконати ваше замовлення на розробку мобільного додатку, або (вставте ваш приклад). Здається, розібралися.

Але що, якщо воєнний стан таки є перешкодою? До прикладу, ви підлягаєте мобілізації і розробити дизайн продукту вам не вдасться. Або ж через особливі умови діяльності Укрзалізниці, поставки не відбулися вчасно. Тоді потрібно зрозуміти, чи відповідає ця ситуація першим двом критеріям. Тобто, як мінімум, договір повинен бути укладений до оголошення воєнного стану.

Форс-мажор і договір

А далі слід відкрити текст договору і почитати, що ж там написано. Форс-мажор повинен бути передбачений саме договором, адже український закон підставою для звільнення від відповідальності визначає непереборну силу.

Чи часом це не одне і те ж саме? І так, і ні. З цього приводу є різні думки. Дехто скаже, що непереборна сила — це тільки природні явища, такі як повінь чи засуха, а форс-мажор охоплює непереборну силу, а також суспільні події та дії влади, такі як оголошення воєнного стану. Хтось стверджуватиме, що непереборна сила і форс-мажор — це різні назви одного і того ж, як це, наприклад, визначено в законі “Про торгово-промислові палати”.

Суддя теж може виявитись прихильником тотожності непереборної сили і форс-мажору, — це щасливий випадок для тих, хто забув прописати відповідні положення у договорі. Незалежно від того, яка позиція вам подобається більше, форс-мажор, що визначений договором, — це найнадійніший варіант. Особливо, якщо договір регулюється не правом України. Звісно, передбачити усі можливі події не вийде, та й вичерпного переліку обставин форс-мажору не існує. Тому у договорах, як правило, наводяться приклади таких обставин і підкреслюється невичерпність переліку.

Чим підтверджується

В Україні спеціальні сертифікати видає Торгово-промислова палата України та регіональні торгово-промислові палати.

Із таким сертифікатом вже можна звертатись до суду, адже питання про наявність форс-мажору і його вплив на виконання зобов’язань за договором остаточно вирішується у судовому порядку. При цьому, довести суду, що вас потрібно звільнити від відповідальності, не так вже і просто.

Наприклад, у справі ТОВ “Агропромислове об’єднання “Старий Крим” проти ПАТ “Фортуна-банк” Верховний суд України зазначив, що окупація Криму не є обставиною, що дозволяє не платити за кредитом. ВСУ обґрунтував це так: “окупація території АР Крим Російською Федерацією та пов’язана із цим неможливість позивачеві здійснювати господарську діяльність не мають ознак надзвичайності чи невідворотності для виконання обов’язку за кредитним договором, не перебувають у причинному зв’язку із неповерненням грошей за кредитним договором, а позивач не надав доказів вжиття ним усіх залежних від нього заходів щодо належного виконання зобов’язання та неможливості запобігти збиткам позивача”.

Наостанок, пам’ятайте, що виконання договору — це, як захист територіальної цілісності, — свята справа. Pacta sunt servanda, друзі.

Originally published at axon.partners.

--

--