Bu Bir Kullanıcı Hikayesidir

Serap Gür
LCW Digital

--

Birazdan anlatacaklarım gerçek bir hikayeden alınmıştır demeyi çok isterdim ama daha gerçek bir iş çıktısı almak isterseniz bu yöntem tam size göre :)

User story mapping tabloları, daha çok bir müşterinin bir ürünle başından sonuna kadar yaptığı yolculuğun görselleştirilmesidir. Genellikle bu yolculuğun bir parçası olarak tamamlanacak adımları belirler.

User story mapping, tüm yöntemler içinde uygulanabilir. Özellikle karmaşık bir ürün üzerinde çalışılıyorsa tüm çevik ekipler için yararlı olacaktır.

Neden Story Mapping?

En basit hali ile backlogların uzun olduğu listede önce “hangisine başlarsak müşteriyi kazanırız” önceliğini belirlemede fayda sağlayacaktır. Aslında birikmiş ürün listelerinde çalışmalarımızı daha bütünsel, müşteri odaklı ve genel bir bakış açısı oluşturmasına katkı sağlar.

User Story Mapping Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Çalışma sonucu çıkan tablo her zaman müşteri gözü ile oluşturulmalı.
  • Teknik olarak detay olan kalemler, basit ve tüm paydaşların sahip olduğu ortak dilde yazılmalı
  • Planlanan ürün ile ilgili tüm akış dikkate alınmalıdır. Gri noktalar tablo üzerinde belirtilerek daha sonra detaylı bir analiz yapılmalı
  • Story Mapping hiç bir zaman tek seferlik yapılmaz. Ürün geliştirme süreçleri devam ettikçe bu tablo yaşayan bir sistem gibi güncellenebilir.
  • Proje ile ilgili tüm paydaşlarında bu çalışmaya dahil edilmesi beklenir.

User Story Mapping Oluşturma Adımları:

  • Vizyon Tanımlama: Geliştirmesi yapılacak ürün/ürünlerin neye hizmet edeceği, hangi problemi ortadan kaldıracağı ile ilgili ortaya koyulan hedeftir.
  • Ürün İskeletini Oluşturma: Geliştirilecek ürünler ile ilgili konu uzmanları ile bir araya gelinir ve müşterinin ürün içerisindeki yolculuğu referans alınarak basit bir dil ile akış çıkartılır. Bu aşamada derine inmeden yüzeysel ve genel hedeflere odaklanılır.
Tablo 1: Vizyon ve Ürün İskeleti
  • Aktivitelerin Tasklara Bölünmesi: İşlem basamakları oluşturulduktan sonra bir alt adım olan daha detay kısımlara geçilir. Her bir task, altında bulunan aktivitenin gerçekleşmesi için gerekli olan iş parçasını temsil etmektedir.
Tablo 2: Aktivitelerin Taslaklara Bölünmesi
  • Story Mapping tablolarında olası boşluklar olabilir mi bununla alakalı birde dış göz olarak da arama yapılması gerekmektedir.
  • Story Mapping ile Release yönetimi ile paydaşlar arasında mutabık kalınan ölçüt ile sıraladığınız iş parçalarınızı uygulama versiyonlarının kapsamın sınır bilgisini aktarmak için kullanılabilir.
Tablo 3: Release Yönetimi

User story mapping aslında geliştirilecek ürünün tüm paydaşlar tarafından zihinlerinde netleşmesini sağlayacak güzel bir yöntem ve dinamik bir tablo. Bunu hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki linkedin hesabıma yada mail adresime yazabilirsiniz.

Bir sonraki yazıya kadar…

e-mail : serapgur169@gmail.com

Linkedin hesabı: https://www.linkedin.com/in/serapgur/

--

--